Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους στο «επίκεντρο» συνεδρίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Μπορεί η κάνναβη να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων σοβαρών ασθενειών ή να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς με ισχυρούς πόνους  και τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις όσο αφορά στο ζήτημα της καλλιέργειας της κάνναβης για ιατρική χρήση; 

 

Σε αυτά τα ερωτήματα πήραν θέση επιστήμονες, ασθενείς και πολιτικοί στο διεθνές συνέδριο με θέμα τη χρήση της κάνναβης για  ιατρικούς λόγους ,  που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και το οποίο  διοργάνωσε η Ομάδα της Ευρωαριστεράς με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία ενός Γερμανού γιατρού, που πάσχει από μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια και  μεταφέρθηκε μέσα στο κτίριο της Ευρωβουλής με το κρεβάτι του, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί, ο οποίος φυσικά τάχθηκε υπέρ της χρήσης της κάνναβης  για τέτοιες περιπτώσεις -κάτι, που κάνει και ο ίδιος- , ο οποίος υποστήριξε με θέρμη ότι έχει  κουράρει εκατοντάδες ασθενείς με λουλούδια κάνναβης με εξαιρετικά αποτελέσματα . Ο ίδιος είπε ότι η Γερμανία  επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα σχετικά με την ιατρική κάνναβη και τόνισε ότι θα οργανωθεί ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης υπό την εποπτεία του κράτους καθώς τα λουλούδια ή το λάδι του φυτού μπορούν να αποτελέσουν φάρμακα τα οποία θα δίνονται συνταγογραφούμενα. «Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να βρουν κάνναβη και οι γιατροί από την άλλη, να μπορούν να τη συνταγογραφήσουν», συμπλήρωσε.

Στην συζήτηση συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας  αλλά και οι γονείς παιδιών που λαμβάνουν ιατρική κάνναβη  για τη θεραπεία τους. Όπως τόνισε και ο γιατρός κ. Γ. Οικονομόπουλος  χρησιμοποίησε λάδι κάνναβης σε κορίτσι με σοβαρό πρόβλημα επιληψίας   και η υγεία της  βελτιώθηκε θεαματικά από το πρώτο κιόλας τρίμηνο .

Άκρως συγκινητική ήταν και η παρουσία δυο γυναικών , οι οποίες έχουν παιδιά που πάσχουν από επιληψία  και τους δίνουν κανναβέλαιο προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα της ασθένειες. Και οι δυο γυναίκες ζήτησαν από τους πολιτικούς   να πάρουν αποφάσεις σχετικά  με τη συγκεκριμένη χρήση και να νομοθετήσουν ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πάψουν να βασανίζονται προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακο τους .

Πάντως πολλοί γιατροί τόνισαν ότι η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές ασθένειες , όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας ,  η επιληψία, ενώ άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμη χρειάζεται να προχωρήσει η ερευνά  για το κατά πόσο η κάνναβη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο κ. Δήμος Φωτόπουλος , αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ  , καταλήγοντας όμως ότι “μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς μόνο  αν έχουμε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της γι΄αυτό θέλουμε ένα σύστημα χορήγησης που να επιτρέπει την ρύθμιση της δοσολογίας, χωρίς κινδύνους» ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές και έρευνα για την πιθανότητα εξάρτησης.

Όπως τόνισε και ο κ. Κούλογλου, «έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να βοηθήσει στις παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων».Την άποψη αυτή στήριξε και ο Bertrand Rambaud, πρόεδρος της Γαλλόφωνης Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, ο οποίος είναι οροθετικός και χρησιμοποιεί φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθεί.

Τους τρομερούς πόνους που είχε μετά από τροχαίο ατύχημα σχεδόν εξάλειψε η χρήση της κάνναβης στον Κωνσταντίνο Σύρρο, ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες για να καταθέσει την προσωπική του εμπειρία.

Οι ασθενείς που παραβρέθηκαν στο συνέδριο ήταν συνολικά πεισμένοι ότι η ιατρική κάνναβη τους βοηθάει σημαντικά να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  και αυτό που ζητούν είναι να μην είναι κυνηγημένοι από τις αρχές για την χρήση που κάνουν.

Αποστολή στις Βρυξέλλες για το Έθνος, ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ


(Visited 149 times, 1 visits today)

Read more:
347263-104851-xortiatisok
77 χρόνια μετά την άγρια σφαγή: Το καλά καλά κρυμμένο μυστικό του Χορτιάτη

Τον Σεπτέμβριο του 2012, είχα την τιμή να είμαι ο βασικός ομιλητής στις εκδηλώσεις στο Χορτιάτη για τη μαύρη επέτειο...

Close