Ο Στ. Κούλογλου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη δίκη των whistleblowers

Permalink

Σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η δεύτερη δίκη των LuxLeaks στο Λουξεμβούργο. Μια αντιπροσωπεία από την ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς GUE / NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Στέλιο Κούλογλου, παραβρίσκεται στο δικαστήριο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους δύο καταγγέλλοντες, Antoine Deltour και Raphaël Halet και τον δημοσιογράφο Edouard Perrin.

Ο Perrin αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες τον Ιούνιο του 2016, ενώ ο Deltour και ο Halet καταδικάστηκαν σε ποινή με αναστολή. Ωστόσο, η κρατική εισαγγελία του Λουξεμβούργου κατέθεσε σύντομα έφεση για να ανατρέψει τις ετυμηγορίες ― μια προσπάθεια του Deltour και του Halet για να ακυρωθούν οι ποινές τους.

Κατά συνέπεια, οι τρεις άνδρες βρίσκονται στο δικαστήριο σήμερα και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η Ευρώ-αριστέρα, GUE / NGL είχε προηγουμένως αποστείλει μια επιστολή υποστήριξης προς τους πληροφοριοδότες, την οποία υπέγραφαν περισσότεροι από 100 ευρωβουλευτές.

Μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ― που είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση παραβιάσεων της νομοθεσίας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή (PANA) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ― σχολίασε: «Είναι ντροπή. Αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τις χώρες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να υπάρχει μια καλύτερη είσπραξη φόρων». «Θα πρέπει να ανταμείβονται αντί να μπαίνουν στη φυλακή!», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να βάλετε κάποιους στη φυλακή, υπάρχουν πολλοί και εδώ στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φοροδιαφεύγουν».

Εν τω μεταξύ, οι συνάδελφοί του από την επιτροπή PANA, Fabio De Masi και Matt Carthy, προσέφεραν επίσης την στήριξή τους προς τους πληροφοριοδότες, μέσω βίντεο, με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής F. De Masi να δηλώνει:

«Σύμφωνα με την Oxfam, τέσσερις από τους δέκα κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου βρίσκονται στην ΕΕ. Υπάρχουν αρκετά άπλυτα που πρέπει να ξεπλυθούν».

«Ο Halet, ο Deltour και ο Perrin σαφώς ενήργησαν για το δημόσιο συμφέρον. Ο αριθμός των αμφίβολων φορολογικών αποφάσεων έχει πράγματι αυξηθεί δραματικά μετά από τις διαρροές LuxLeaks. Πράγμα που δείχνει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για μια αποφασιστική δράση κατά του φορολογικού ντάμπινγκ στην ΕΕ», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής PANA Matt Carthy, εξέφρασε επίσης, την αλληλεγγύη του με τους τρεις άνδρες που δικάζονται:

«Με το Luxleaks επισπεύσθηκε μεν μια έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά βλέπουμε ότι η πολιτική ανταπόκριση υπήρξε εντελώς ανεπαρκής».

«Το γεγονός ότι ο Jean-Claude Juncker ― ο οποίος επέβλεψε αυτήν την τεράστιας κλίμακας φοροδιαφυγή, ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ― παραμένει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει πόσο ανεπαρκής υπήρξε η ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο»”, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Dennis De Jong, ο οποίος, ως συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ακεραιότητα, την διαφάνεια, την Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (ITCO), είχε επιδιώξει να δοθεί προτεραιότητα στην κατάσταση της προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος στην επερχόμενη έκθεση της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε: «Η δίκη του Λουξεμβούργου δείχνει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αποτελεσματική προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος στα κράτη μέλη».

«Ως πρώτο βήμα, έχω γράψει μια έκθεση πρωτοβουλίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών σχετιζόμενη με τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Καλώ την Επιτροπή να αναλάβει ταχεία δράση έπειτα από την έγκριση της παρούσας έκθεσης από το Κοινοβούλιο, η οποία θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2017», είπε συνοψίζοντας.


(Visited 70 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled
Κούλογλου στην ΕΡΤ3: Τέλος στα αυτογκόλ

"Να σταματήσουν υπουργοί και διάφορα στελέχη να πετυχαίνουν αυτογκόλ σε εβδομαδιαία βάση" είπε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην εκπομπή της...

Close