Κούλογλου στην εκπομπή Checkpoint Alpha: «Κίνδυνος μεγάλης αστάθειας στην Ε.Ε.»

Permalink

Μιλώντας στην εκπομπή Checkpoint Alpha με την Γιάννα Παπαδάκου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου ανέφερε ότι όλοι παραδέχονται πλέον ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Οχι μόνο αυτό αλλά και της Πορτογαλίας, ενδεχομένως και το ιταλικό. Έχουν υπάρξει συμφωνίες για τη λήψη μέτρων με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων από πλευράς μας. Αυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν εκπληρωθεί. Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Έχουμε το πρόβλημα με τη Γερμανία η οποία δεν θέλει να κατηγορηθεί ο κ. Σόιμπλε ότι δίνει ελαφρύνσεις ενόψει των εκλογών τους. Γίνεται ένα παζάρι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ που θέλει μείωση και τον Σόιμπλε που δεν θέλει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει όπως πάντα μια μεσαία λύση που θα έχει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάποια πρώτη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων, αλλά δεν νομίζω να έχουμε δραστικές αποφάσεις, αυτές που πραγματικά χρειάζονται, δεδομένου ότι έχουμε Γερμανικές εκλογές. Εδώ και πολλά χρόνια η χώρα εξαρτάται από τις ορέξεις του κ. Σόιμπλε.

Πιθανότατα θα μπούμε σε νέα μεγάλη κρίση στην Ε.Ε. και την Ευρώπη συνολικότερα, προσέθεσε ο κ. Κούλογλου. Έχουμε και τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές την άνοιξη όπου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Όπως έχουν δείξει τα πράγματα έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου τα πράγματα τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Νομίζω ότι ο Φιγιόν και η Λεπέν παίζουν στο ίδιο έδαφος και θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη και την άκρα δεξιά. Θα ήταν ευκολότερο για την Λεπέν να αντιμετωπίσει ένα κεντρώο σαν τον Ζυπέ. Αυτό είναι λίγο -πολύ προφανές. Από τη στιγμή που τρέχουν όμως τόσο τα πράγματα εγώ δεν θεωρώ απίθανο την εκλογή Λεπέν. Αυτό θα σημάνει το τέλος της Ε.Ε. στο σύνολό της και πολύ μεγάλη αστάθεια. Η Ελλάδα θα χάσει έναν έστω ασταθή και πρόσκαιρο σύμμαχο όπως υπήρξε ο Ολάντ μέχρι τώρα και τα πράγματα θα πάνε όλο προς τα δεξιά.

Σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ερντογάν πρέπει να δούμε ότι τόσο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και οι δηλώσεις του Ερντογάν κυρίως αφορούν τη διασκέδαση εσωτερικών ανησυχιών. Υπήρχε στο Ευρωκοινοβούλιο μια αυξανόμενη δυσφορία για την ανοχή που δείχνουμε απέναντι στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις φυλακίσεις ηγετών κομμάτων που είναι στη Βουλή. Τριάντα χιλιάδες στη φυλακή, 150 δημοσιογράφοι στη φυλακή, 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολυμένοι, βουλευτές συλλαμβάνονται. Για να διασκεδαστεί αυτό, υπήρξε το ψήφισμα.

Δεν υπάρχει πρόθεση από αυτούς που κινούν τα νήματα στην ηγεσία της Ε.Ε. να υπάρξει ρήξη με την Τουρκία. Για πολλούς λόγους, και γεωπολιτικούς και για το θέμα του προσφυγικού. Για αυτό το λόγο το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα έχει προς το παρόν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, αυτό που ενδιαφέρει δηλαδή τον Ερντογάν. Από την άλλη ο Ερντογάν έχοντας βρε αυτό το πεδίο ελεύθερο και θέλοντας να εξασφαλίσει μια βάση, γιατί και εκεί ο κόσμος δυσφορεί με τις παραβιάσεις, το έχει ρίξει στην εθνικιστική φρασεολογία. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερα βάρος. Πρέπει να το  αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, αποφασιστικά, εμμένοντας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γιατί το παιχνίδι αυτή της στιγμής είναι περισσότερο προπαγάνδας παρά πραγματικών επιπτώσεων.

Ολόκληρη η εκπομπή:


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
Η σωτηρία..
Η σωτηρία… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close