Συνέντευξη Στ. Κούλογλου: «μεγάλη αναταραχή – απαίσια κατάσταση»

Permalink

Αναφερόμενος στο μπαράζ τρόμου της 19/12 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχολίασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ Χανίων ότι υπάρχει ένα Μαοϊκό ρητό το οποίο λέει «μεγάλη αναταραχή – θαυμάσια κατάσταση». Αν υπάρχει μεγάλη αναταραχή η επανάσταση προχωράει. Σήμερα έχουμε «μεγάλη αναταραχή – απαίσια κατάσταση» διότι όλα αυτά τα περιστατικά οδηγούν σε σκλήρυνση των μέτρων αντι-τρομοκρατίας, του αντιπροσφυγικού κινήματος, της ακροδεξιάς. Το επεισόδιο που φαίνεται να έχει τις λιγότερες πολιτικές συνέπειες είναι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Αμέσως έτρεξαν να μην ξεκινήσει πόλεμος και να σβήσουν τη φωτιά και ο Ερντογάν και ο Πούτιν.

Αντίθετα το περιστατικό που φαίνεται ότι θα έχει τις μεγαλύτερες πολιτικές επιπτώσεις είναι η επίθεση στη Γερμανία, αν επιβεβαιωθεί ότι ο οδηγός ήταν Πακιστανός που δρούσε για ισλαμιστική οργάνωση. Ήδη υπάρχει κλίμα εναντίον των προσφύγων στη Γερμανία. Θα κατηγορηθεί η Μέρκελ ότι αυτή φταίει που είχε ανοίξει τις πόρτες για τους πρόσφυγες. Θα έχουμε σκλήρυνση της στάσης. Θα ενισχυθεί η ξενοφοβία. Ο κόσμος δεν κάνει εύκολα διακρίσεις αν κάποιος είχε χαρτιά ή ήταν από την τελευταία φουρνιά των προσφύγων ή ήταν μετανάστης. Το θέμα είναι ότι είναι Μουσουλμάνος, άρα είναι ξένος, άρα δεν είναι δικός μας, άρα οι ξένοι φταίνε.

Αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται στο ότι οι πρόσφυγες φταίνε και οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το έργο της Μέρκελ και θα διευκολύνει την ακροδεξιά στην Γερμανία και κατ” επέκταση σε ολόκληρη την Ευρώπη από τη στιγμή που η Γερμανία δίνει τον τόνο.

Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ σχηματίζει μια κυβέρνηση αλλοπρόσαλλη, κυβέρνηση της Goldman Sachs. Μάλιστα το αστείο είναι ότι ο Τραμπ πριν τις εκλογές κατήγγειλε την Goldman Sachs και την Κλίντον ότι είναι στην υπηρεσία της. Έχει βάλει και τύπους με το παρατσούκλι «τρελός σκύλος» στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις από την πλευρά του Ατλαντικού. Όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι κλυδωνισμοί μια ευάλωτη χώρα όπως η Ελλάδα δεν τη συμφέρουν.

Θα δούμε επίσης τι θα γίνει και στην Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Θέλει να αλλάξει τον κ. Τσίπρα και να βάλει τον κ. Μητσοτάκη. Θέλει να το κάνει. Φάνηκε και από την υπόθεση της έκτακτης βοήθειας. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι του λέει ο Σόιμπλε. Είχε πει η ΝΔ θα ψηφίσει, μετά ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο οικονομικών την αντίθεσή του και γύρισε η ΝΔ αντίθετη. Έμεινε να αλλάξει το σήμα της ΝΔ με εικόνισμα του Σόιμπλε.

Όλα εξαρτώνται από τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν ώστε οι τρικλοποδιές του Σόιμπλε να μην είναι τόσο αποτελεσματικές Διαφορετικά ότι και να κάνουμε, την καλύτερη εφαρμογή των όποιων μέτρων, πάλι κάτι θα βρει.

Την προηγούμενη φορά δεν δόθηκε όλη η δόση τον Οκτώβριο γιατί έλεγε ότι δεν έχουμε όλα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία τα περιμέναμε όλοι, θα ερχόντουσαν έτσι κι αλλιώς. Βρίσκει τυπικά πράγματα. Μεθαύριο μπορεί να πει δεν του αρέσει η γραβάτα του Τσακαλώτου, είτε φοράει είτε όχι. Η Γερμανία καθορίζει τις τύχες τις Ευρώπης. Αυτή αποφασίζει για τα βασικά θέματα, εξωθεσμική είναι, παράλογη με βάση την πολιτική είναι, καταστροφική είναι και για μας και την Ευρωζώνη. Τελικά και για την ίδια. Αλλά αυτή είναι. Έτσι πρέπει να ζήσουμε.

Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν την ελληνική υπόθεση. Τα αντίποινα με το πάγωμα των διευθετήσεων για την ελάφρυνση του χρέους δημιούργησαν μεγάλη αντίδραση. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε θύελλα αντιδράσεων. Είπαν «μπάστα, τι κάνουμε εδώ;». Το κακό είναι ότι τα αντίποινα αυτά στην Ελλάδα χαροποίησαν τη ΝΔ. Τι να πει κανείς; Αυτό το έχουμε ζήσει ξανά αλλά τώρα έχει φανεί τόσο καθαρά ώστε όλοι μπορούν να καταλάβουν τι παιχνίδι ακριβώς παίζεται. Το παιχνίδι είναι ότι ο Σόιμπλε θέλει να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και να βάλει μια άλλη που θα εκτελεί πιστά και χωρίς επιφυλάξεις και αντιδράσεις τις εντολές του.

Αν η εκτίμηση μου αυτή είναι σωστή, θα προσπαθήσει να φθείρει την κυβέρνηση. Στο τέλος δεν θα δώσει την αξιολόγηση και η κυβέρνηση θα πέσει αναγκαστικά. Τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Όταν ξέρεις ότι ο άλλος θα σου κηρύξει τον πόλεμο πρέπει να επιλέξεις εσύ τη στιγμή που θα αντιδράσεις. Δεν πρέπει να τον αφήσεις με την πρωτοβουλία των κινήσεων. Από αυτή την άποψη θα έπρεπε κανονικά η κυβέρνηση να επιλέξει μια στρατηγική τέτοια.

Τώρα ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει να αφήσει τη χώρα στους «yes men» – είναι σωστό αυτό για την ύπαρξη «yes men» – και θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και να υπερκεράσει τα εμπόδια. Μακάρι γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και άλλων εκλογών. Θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη χώρα. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη που το ζητάει επιμόνως γιατί δεν τον ενδιαφέρει η χώρα. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση και αν η Γερμανία αποφασίσει εκλογές, θα κάνουμε εκλογές. Δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 


(Visited 268 times, 1 visits today)

Read more:
179352-kouloglou555555555
Κούλογλου: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει, θα κερδίσει ο Σόιμπλε

Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές, ισοδυναμεί με πλήρη νίκη για τις πιο υπερσυντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, με επικεφαλής...

Close