Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η εκλογή Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

Permalink

Την πιθανότητα να ανατραπούν οι ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου, καθώς τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα μπαίνουν σε πορεία σύγκρουσης, σπάζοντας τη συγκυβέρνηση «α λα γερμανικά», διαβλέπει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επικαλούμενος μάλιστα δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέει ότι «η εκλογή του προέδρου, μπορεί να αποτελέσει το φιλί του θανάτου στην πολιτική λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Ο Πιτέλα μαζί με τον Αντόνιο Ταγιάνι, υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την Προεδρία.

Ο κ. Κούλογλου μιλάει, επίσης, για τον ρόλο του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και για τον ρόλο της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθεί η πλήρης η συνέντευξη του Στ. Κούλογλου

Ερ: Γιατί προβλέπετε ανατροπή των ισορροπιών;

Απ: Έως τώρα είχαμε συγκυβέρνηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο «αλά γερμανικά». Είχαμε συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, άρα δεν υπήρχε μείζων αντιπολίτευση. Αν σκεφτεί δε κανείς ότι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη είναι οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και η τέταρτη οι Φιλελεύθεροι, έχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ των μέτρων λιτότητας. Το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι ότι δεν έχει εξουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μείζων αντιπολίτευση, γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα, στην πραγματικότητα συγκυβερνούν.

Στον γενικότερο συσχετισμό, πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ΕΛΚ έχει δύο «πόστα», έναντι ενός των Σοσιαλδημοκρατών. “Εχει το πόστο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Σοσιαλδημοκράτες τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Τώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν και τρίτο πόστο, του προέδρου του ΕΚ. Αυτό βάζει τα δύο κόμματα σε πορεία σύγκρουσης. Στο μεταξύ, ο Πιτέλα παίρνει σαφή θέση, λέγοντας ότι το ΕΚ πρέπει να αντιταχθεί στις πολιτικές της λιτότητας.

Ερ: “Εχουμε επτά επίσημες υποψηφιότητες για την Προεδρία. Ποιος θα επικρατήσει;

Απ: Στον πρώτο γύρο, τα κόμματα θα ψηφίσουν τον δικό τους υποψήφιο, αλλά στον δεύτερο θα αναζητήσουν συνεργασίες. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το τι θα ψηφίσει η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι του Φέρχοφσταντ και το κόμμα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στο οποίο μετέχουν κυρίως οι Βρετανοί Συντηρητικοί. Επίσης, η “Ακρα Δεξιά μπορεί να επηρεάσει οριακές ψηφοφορίες.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η εκλογή του υποψηφίου των Συντηρητικών Αντόνιο Ταγιάνι ή των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. Και οι δύο υποψήφιοι είναι από την Ιταλία. Ο Ταγιάνι είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος, που καταλαβαίνει τις ανησυχίες του Νότου και δεν του αρέσει η λιτότητα, παρότι ανήκει στο ΕΛΚ. Ο Πιτέλα έχει εκφραστεί πολλές φορές θετικά για την Ελλάδα και τα ελληνικά θέματα. Η προοδευτική Ευρώπη βλέπει την ελληνική κυβέρνηση σαν αναλαμπή μέσα σε μια μαύρη Ευρώπη, με ανερχόμενες δυνάμεις τους ακροδεξιούς Πολωνούς- μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα δικτατορικού χαρακτήρα- τους Ούγγρους και μεθαύριο τους ακροδεξιούς Ολλανδούς, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, και ενδεχομένως τη Λεπέν στη Γαλλία.

Εγώ σίγουρα θα ψηφίσω τον Πιτέλα στον Β” γύρο και νομίζω και ένα κομμάτι της Αριστεράς, αν όχι όλοι.

Η εκλογή ενός εκ των δύο σημαίνει ότι το κλίμα στο ΕΚ θα είναι πιο θετικό, απ” ότι ήταν τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια.

Ερ: Δυο λόγια για τον απερχόμενο πρόεδρο, τον Μάρτιν Σουλτς?

Απ: Ο Σουλτς προσπάθησε και πέτυχε να αυξήσει το κύρος του προέδρου του ΕΚ και τη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αν ο Ταγιάνι συνεχίσει την παράδοση των παρεμβάσεων και ενός πολιτικού ρόλου του ΕΚ, αυτό μας ευνοεί.

Ο Σουλτς είχε, επίσης, κρατήσει μια αντιφασιστική στάση, δείχνοντας αυστηρότητα, τόσο έναντι των δικών μας της ΧΑ, όσο και έναντι της Λεπέν. Στα αρνητικά του καταγράφεται κυρίως ο συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης εξουσίας, για τον οποίο και επικρίθηκε.

Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι εκτός από το γεγονός ότι ανήκει στους Σοσιαλιστές, ο Σουλτς είναι Γερμανός και όπως και στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα η υπεροχή της Γερμανίας, πληθυσμιακά και πολιτικά είναι εμφανής. Από τους έξι αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων οι τρεις είναι Γερμανοί: ο Βέμπερ του ΕΛΚ, η Ρεβέκα Χαρμπς στους Πράσινους και η Γκάμπι Ζίμερ στην Αριστερά, όπως και ο πρόεδρος του ΕΚ, ως τώρα. Κάτι αντίστοιχο επικρατεί και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου πολλοί πρόεδροι είναι Γερμανοί, όπως και ο γενικός διευθυντής του ΕΚ, ο οποίος έχει σημαντικά καθήκοντα.

Ερ: Στο προεδρείο θα εκλεγούν και 14 αντιπρόεδροι. Ποια είναι η ελληνική συμμετοχή;

Απ: Στην εκλογή των αντιπροέδρων, ο Δ. Παπαδημούλης είναι περίπου βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί. Στο επίπεδο των αντιπροέδρων υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων για την κατανομή των θέσεων, ανάλογα με τη δύναμη της κάθε ομάδας και εκεί υπάρχει ομοφωνία-με την εξαίρεση της Ακρας Δεξιάς που δεν παίρνει μέρος σ αυτόν τον διακανονισμό. Η μάχη θα γίνει για τον πρόεδρο και η εκλογή του νέου προέδρου μπορεί να γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων.

Ερ: Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς στο ΕΚ;

Απ: Σημασία έχει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μπλοκ και σε αυτό το πνεύμα έχουμε δημιουργήσει το Progressive caucus. Περιλαμβάνει τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες από την Αριστερά, ορισμένα μέλη μεταξύ των Κομμουνιστών -υπάρχουν οι δογματικοί κομμουνιστές και οι πιο σύγχρονοι. Το ΚΚΕ έχει εγκαταλείψει την Ομάδα της Αριστεράς και είναι Ανεξάρτητοι- και μέλη από τους Πράσινους. Το σημείο σύγκλισης είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και έξω από τις νεοφιλελεύθερες λύσεις. Είναι μια συνάντηση της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά. Πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στη συγκρότηση αυτής της ομάδας είναι η Ελλάδα. Στην πρώτη σύσκεψη που κάναμε με τη συμμετοχή των Βρετανών Εργατικών και των Πράσινων, είπαν ότι συγκλονίστηκαν από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, κατάλαβαν πόσο αμείλικτοι είναι οι αντίπαλοι. Κάναμε κοινές εκδηλώσεις για τις εμπορικές συμφωνίες, όπως για τη CETA και προγραμματίζουμε εκδηλώσεις για την Ελλάδα και για την πορεία της Αριστεράς και της Ευρώπης.

Ερ: Ποια είναι η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα;

Απ: Όταν τίθενται θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος η στάση των ελλήνων ευρωβουλευτών είναι πιο συναινετική, απ΄ ότι στο εσωτερικό της χώρας. Στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε για τα εργασιακά θέματα και οι εκπρόσωποι της ΝΔ υιοθέτησαν έναν τόνο συναινετικό. Αυτό που με εξοργίζει και δεν θα έκανα ποτέ, είναι η χρησιμοποίηση παραγόντων του ΕΚ για να κάνουμε κακό στην κυβέρνηση και κατ” επέκταση στη χώρα μας.

Ερ: Θέλω το σχόλιό σας για τα ΜΜΕ που δείχνουν «τίτλους τέλους» μετά από μια ιστορική διαδρομή. Κάποιοι επιχαίρουν γι” αυτό.

Απ: Ως προς αυτούς που επιχαίρουν για το κλείσιμο των ΜΜΕ λόγω κρίσης, εγώ θεωρώ ότι είναι μικρότητες. Μπορείς να πεις ότι είχαν εμπλακεί σε ένα ακραίο πολιτικό παιγνίδι, το τελευταίο ειδικά διάστημα, αλλά δεν μπορείς να επιχαίρεις για το κλείσιμο, όχι μόνον γιατί προσθέτει εκατοντάδες ανέργους, αλλά και γιατί αφαιρεί από την πολυφωνία και οδηγεί σε συγκέντρωση των ΜΜΕ που μπορεί να φαίνεται πολιτικά βολικό, αλλά μακροπρόθεσμα είναι κακό.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Νίνα Μελισόβα


(Visited 77 times, 1 visits today)

Read more:
sk
H αξιοπιστία των ΜΜΕ σε μέρες Fake News

H προστασία των whistleblowers και η σημασία της προστασίας της αλήθειας σε μια εποχή που οι ψεύτικες ειδήσεις, τα fake...

Close