Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στον Real FM: «Ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει παντού».

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και στον Νίκο Στραβελάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε για τη συζήτηση που γίνεται περί επιστροφής στη δραχμή και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της γειτονικής μας Ιταλίας και στη συζήτηση που γίνεται εκεί για την αποχώρηση από την ευρωζώνη, αλλά και στον κίνδυνο αναδιάρθρωσης ολόκληρης της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ένωσης, με την άνοδο ακροδεξιών και την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού.  Σχετικά με το θέμα της ελληνικής κρίσης, ανέφερε πως αυτό προκαλείται και γίνεται μέσο προπαγάνδας και προεκλογικής εκστρατείας από τον Σόιμπλε. Τέλος, υποστήριξε ότι πιθανές εκλογές στην Ελλάδα θα είχαν πολύ αρνητικές οικονομικοπολιτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει από μόνη της να ξεκινήσει διαδικασίες ή ακόμη και σκέψεις αποχώρησης από την ευρωζώνη. Ο κ. Ξυδάκης δεν ήταν «λαγός», γιατί η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. 

Η συζήτηση για την ευρωζώνη ξεκίνησε άλλωστε ήδη στην Ιταλία. Η Ευρώπη τής ζητά περικοπές ύψους 4 δις, τις οποίες η Ιταλία δεν δέχεται, δεδομένων και των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει (προσφυγικό, σεισμοί κ.τ.λ.), ενώ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επιδεικνύουν μεγάλη ψυχρότητα και κυνισμό.

Στην Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανή αναδιάρθρωση ή κατάρρευση της ευρωζώνης ή ακόμα και της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά όχι με δική μας πρωτοβουλία ή με αφορμή εμάς. Είναι φυσικά αναγκαία η συζήτηση και η προετοιμασία για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά όχι με τη μορφή «αποχωρεί η Ελλάδα» από την ευρωζώνη. Δεν πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι εμείς αυτή τη στιγμή το παιχνίδι της αποχώρησης. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο το Σόιμπλε, παρά εμάς.

Ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει παντού. Στην Ευρώπη επίκεινται εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν στην εξουσία καθαρά ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ή και δυνάμεις εναντίον της ευρωπαϊκής ένωσης όπως είναι λ.χ. η Λεπέν στη Γαλλία,  που, αν εκλεγεί, δήλωσε πως σε 6 μήνες θα βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ και, συνεπώς, θα διαλύσει την ευρωπαϊκή ένωση. Εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε, αλλά σοβαρά και όχι κάνοντας θόρυβο. Η συζήτηση δεν θα πρέπει ούτε να ξεκινήσει από τους πολιτικούς, ούτε να πάει στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αν γίνει αυτό, χαθήκαμε. Και δυστυχώς, αυτό γίνεται.

Η Γερμανία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το ευρώ ως γερμανικό μάρκο για να κάνει εξαγωγές. Με δεδομένο ότι η ιστορία τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς – στην Αμερική μέχρι και ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος και στην Ευρώπη είχαμε το Brexit-, τα ποσοστά επιβίωσης ή όχι της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή είναι 50-50.

Υπάρχουν πολλά θέματα στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να ξεκινήσουν από μέρους μας διαδικασίες αποχώρησης. Άλλωστε ο Ντράγκι προχτές παρενέβη στη συζήτηση στην Ιταλία και είπε ότι όποια χώρα φύγει από την ευρωζώνη θα πρέπει να ρυθμίσει πρώτα τα χρέη της. Και αυτό το είπε για τους Ιταλούς κι όχι για μας.

Για τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι θέλει να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση και θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη πιο υπάκουο συνομιλητή που θα κάνει πολύ γρήγορα όλα αυτά με τα οποία τωρινή κυβέρνηση διαφωνεί. Θέλει να χρησιμοποιήσει ακόμα και την ελληνική κρίση, που ο ίδιος προσπαθεί να προκαλέσει, στις γερμανικές εκλογές, παίζοντας το παιχνίδι του σκληρού και υποστηρίζοντας «Είδατε τι κάναμε στους Έλληνες; Τους φερθήκαμε σκληρά, όπως τους έπρεπε«. Αυτό θα έχει απήχηση στη Γερμανία, στην οποία ενυπάρχει έντονη η κουλτούρα της πειθαρχίας και της τιμωρίας. Άλλωστε, η προπαγάνδα των τελευταίων χρόνων κατά των χωρών του νότου και ειδικά της Ελλάδας («οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, διεφθαρμένοι κ.τ.λ.») έχει επικρατήσει στη γερμανική κοινή γνώμη και δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα ανατροπής αυτού του αρνητικού κλίματος από καμία από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τέλος ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι πιθανές εκλογές στην Ελλάδα είναι το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, καθώς επιφέρουν οικονομική οπισθοδρόμηση και πολιτική αποσταθεροποίηση. Παρόλο που αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στον κόσμο που υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης και κάποια στιγμή θα αρχίσει να αλλάζει το οικονομικό κλίμα και για τον κόσμο. Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις εκλογές. Το αν μπορεί να τις αποφύγει βέβαια είναι ένα άλλο θέμα, καθώς ο Σόιμπλε είναι ισχυρότερος από εμάς.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 58 times, 1 visits today)

Read more:
348370-tsipras_mitsotakhs
ΔΕΘ: Ισοπαλία μετά από έναν ανιαρό αγώνα

Η μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ κράτησε μια εβδομάδα αλλά δεν έβγαλε νικητή. Παρά τις προσδοκίες του, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε...

Close