Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στη Βραδυνή της Κυριακής: «Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία»

Permalink

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», ο Στέλιος Κούλογλου αναλύει την επικίνδυνη κατάσταση στην ευρωζώνη και εξηγεί τα σχέδια Σόιμπλε για την Ελλάδα: θέλει να τη χρησιμοποιήσει στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία.

Ακολουθεί ολόκληρη η  συνέντευξη.

 

Έχετε πει πως υπάρχει σχέδιο Σόιμπλε, ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση και πρόκλησης πολιτικής κρίσης στη χώρα. Πού το βασίζετε αυτό;

Σε πληροφορίες που έχω στις Βρυξέλλες αλλά και στη παρακολούθηση των κινήσεών του. Με κάθε ευκαιρία, ο Σόιμπλε βάζει τρικλοποδιές στην ελληνική κυβέρνηση. Θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης θα του κάνει καλύτερα και υπάκουα τη δουλειά, ανήκουν άλλωστε και οι δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα κάνει  όλα αυτά τα παράλογα που μας ζητάνε εθελοντικά, χωρίς διαπραγματεύσεις και χρονοβόρες διαδικασίες.

Συγχρόνως θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση όλης της ευρωζώνης και της Ευρώπης.  Άλλωστε δημοσίως δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κουραστεί και χρειάζεται θεσμικές αλλαγές. Σκέφτεται να πετάξει ορισμένους έξω και να φτιάξει ένα σκληρό πυρήνα και, γι” αυτό το σκοπό, θέλει να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση.
Ενδεχομένως να τη χρησιμοποιήσει και για τις γερμανικές εκλογές, ποντάροντας στην «τιμωρητική» γερμανική κουλτούρα. Παίζοντας δηλαδή το χαρτί ότι «Να, είδατε; Φερθήκαμε σκληρά στους τεμπέληδες κλπ Έλληνες», σε όλες αυτές τις συκοφαντίες που έχουν εξαπολύσει τα γερμανικά κίτρινα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν φροντίσει να αποκρούσουν.

Η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί ότι πληρώνει λεφτά για τους Έλληνες. Παρόλο που στην πραγματικότητα πρόκειται για δάνεια και η Γερμανία βγάζει λεφτά απ” την κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πρόσφατες επιθέσεις κατά του Σόιμπλε από στελέχη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας για το τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Δεν είναι ότι ξαφνικά μας αγάπησαν: είναι ότι φοβούνται ακριβώς ότι μπορεί το στρατόπεδο Μέρκελ-Σόιμπλε να παίξει το ελληνικό χαρτί στις γερμανικές εκλογές.

Υποστηρίζεται πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραδοθεί στις απαιτήσεις και να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών; Συμφωνείτε; 

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι μια σοβαρότατη πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση. Είτε εκλεγεί ο Μητσοτάκης, που θα εφαρμόσει πολιτική σοκ και δέους τις πρώτες 100 μέρες, είτε όχι. Αλλά αν οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μας πάνε σε εκλογές και να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσα από μια μακρόχρονη τακτική φθοράς, φτάνοντάς μας σε συνθήκες ασφυξίας το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο να επιλέξει η κυβέρνηση πότε θα δώσει τη μάχη.

Πρέπει να αποφευχθεί η ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται πλέον για διεθνή όρο που αφορά τη κατάρρευση άλλοτε κραταιών σοσιαλιστικών κομμάτων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν πολιτικές που ήταν ξένες με τα κόμματα αυτά. Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συμβαίνει τώρα και με το ιστορικό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα που δεν περνάει ούτε στο β” γύρο των επερχόμενων προεδρικών, αλλά και με το ισπανικό. Μετά τον Ολάντ και τον Ρέντσι, αν πέσει και η ελληνική κυβέρνηση, η κυριαρχία της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη θα είναι σχεδόν πλήρης. Θα μένει μόνο μια ασθενής κυβέρνηση στην Πορτογαλία.

Πιστεύετε πως έχουμε καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων; Έχουμε ευθύνες και εμείς;

Ελάχιστες. Η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει θαύματα. Το πρόβλημα είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν αρέσουν στο Σόιμπλε, γιατί αντιστρατεύονται τα σχέδια του. Υπάρχει επίσης και η διαμάχη Βερολίνου-ΔΝΤ που χειροτερεύει τη κατάσταση, γιατί άλλα θέλει ο ένας και άλλους πολιτικούς υπολογισμούς κάνει ο άλλος. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται εκ νέου φωνές για επιστροφή στη δραχμή. Λένε πως είναι αδύνατον να συμφωνούμε συνεχώς στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Συμφωνείτε;

Δεν πρέπει να βάλουμε εμείς στο τραπέζι αυτή τη στιγμή το θέμα της δραχμής. Θα βοηθούσε περισσότερο το Σόιμπλε, παρά εμάς.
Όμως η συζήτηση για την ευρωζώνη ξεκίνησε ήδη στην Ιταλία. Οι Βρυξέλλες ζητούν  νέες περικοπές και μέτρα λιτότητας  που η Ιταλία δεν δέχεται, δεδομένων και των έκτακτων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει (προσφυγικό, σεισμοί κ.τ.λ.).

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι παντού σε άνοδο. Στην Ευρώπη έρχονται εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν στην εξουσία καθαρά ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ή και δυνάμεις εναντίον της ευρωπαϊκής ένωσης όπως είναι λ.χ. η Λεπέν στη Γαλλία.
Επομένως, πρέπει και στην Ελλάδα να προετοιμαστούμε για πιθανή αναδιάρθρωση ή κατάρρευση της ευρωζώνης ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι αναγκαία η συζήτηση και η προετοιμασία για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού σχεδίου σε μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε, αλλά σοβαρά και όχι κάνοντας θόρυβο στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Αν ήσασταν βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου θα ψηφίζατε μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, όλα όσα ζητούν;

Θα βρισκόμουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Λέγεται πως παρατηρείται στους διεθνείς παράγοντες μια «κούραση» με το ελληνικό ζήτημα και πως πολλοί δεν πρόκειται πλέον να ασχοληθούν με τη σωτηρία της χώρας.  Ειδικά με την ευρύτερη προεκλογική περίοδο σε πολλές χώρες. Πάμε για Grexit;

Δεν υπάρχει περίπτωση οι πλούσιες χώρες του Βορρά να βάλουν χρήματα για ένα τέταρτο μνημόνιο. Κερδίζουν από τα δανεικά, αλλά πολιτικά δεν θα περνούσε κάτι τέτοιο ούτε στη Γερμανία ούτε στις άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ολλανδία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ένα από τα βασικά θέματα στα οποία ο πρωθυπουργός δέχεται κριτική από την ακροδεξιά είναι ότι παραβίασε την υπόσχεση του «όχι άλλα χρήματα στους Ελληνες», την οποία είχε δώσει πριν τις προηγούμενες εκλογές. Έδωσε δηλαδή δάνειο με το τρίτο μνημόνιο.

Από αυτή την άποψη, είναι παράλογη και αυτοκαταστροφική η πολιτική της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης έχει γίνει κάτι σαν το ΚΚΕ, λέει όχι σε όλα και ζητάει 3 φορές τη μέρα εκλογές. Το κάνει για λόγους εσωτερικών ισορροπιών και για την ενότητα του κόμματος. Αλλά εδώ πρόκειται για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη κι αν προκαλέσει εκλογές και τις κερδίσει, θα παραλάβει όχι καυτή πατάτα, που παρέλαβαν οι προηγούμενοι από τους προκατόχους τους, αλλά ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Εκλογή του κυρίου Μητσοτάκη σημαίνει Grexit.

Με τον πρωθυπουργό έχετε επικοινωνήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα; Αναζητά τις γνώμες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν έχω επικοινωνήσει. Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός είναι φορτωμένος με πολλά πράγματα και εγώ δουλεύω σαν τρελός στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχουν συχνές επαφές της ευρωομάδας με την Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει καμιά συνειδητή προσπάθεια να μας βάλουν στην άκρη. Είναι μια εθνική κουλτούρα, την οποία εγώ έχω ζήσει και ως ανταποκριτής παλιότερα στο εξωτερικό. Δηλαδή, η χώρα βράζει στο ζουμί της και όλοι ασχολούνται με μικροπράγματα. Μπορεί να παίρνεις και να λες ‘παιδιά πέφτει το Τείχος του Βερολίνου’ και εκείνοι να απαντάνε ‘είχε σήμερα συνάντηση ο Μητσοτάκης με τον Άδωνη’ και αυτό είναι πιο σημαντικό.

Αυτό είναι που εμποδίζει μια πιο στενή και ουσιαστική επαφή, η οποία όμως σήμερα είναι απαραίτητη. Διότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι ραγδαίες, οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς επίσης. Ένας σοβαρός λόγος που χάθηκε η μάχη του 2015, ήταν ακριβώς ότι δεν υπήρξε σοβαρή και συστηματική προσπάθεια παρουσίασης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Το υποτιμά αυτό και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, λόγω του εθνικού επαρχιωτισμού.

Πιστεύετε πως αν όλα κλείσουν εγκαίρως θα υπάρξει ανάπτυξη το τρέχον έτος  στην Ελλάδα; Οι Έλληνες έχουν απογοητευθεί πια. Το εισπράττετε και εσείς αυτό…

Η κατάσταση για τους περισσότερους Έλληνες είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς δεν βελτιώνεται, παρότι οι αριθμοί πάνε καλύτερα. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό. Και δυστυχώς σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά αβέβαιο. Με τον Τραμπ πλανητάρχη, την ακροδεξιά να ανεβαίνει στην Ευρώπη, την Τουρκία σε περιδίνηση και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται.

Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος τέτοιες που να διευκολύνουν τη πρόσβαση στις αγορές.


(Visited 44 times, 1 visits today)

Read more:
debate
Debate στο France24 | Κούλογλου: Απειλές, εκβιασμοί και τελεσίγραφα είναι η «νέα τρόικα» [video]

Δεύτερος γύρος της αντιπαράθεσης μεταξύ του Στέλιου Κούλογλου και της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Ίνγκε Γκρέσλε (Κόμμα Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) στο γαλλικό...

Close