Στροφή 180 μοιρών της Κομισιόν σε ερώτηση Κούλογλου για το ελληνικό χρέος.

Permalink

Αλλάζοντας ριζικά τη μέχρι τώρα πρακτική της, η Κομισιόν δηλώνει τώρα -σε απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ότι διατηρεί το δικαίωμα να σχολιάζει ανακριβή δημοσιεύματα που ενδέχεται να βλάψουν το έργο και τις υπηρεσίες της. Η ερώτηση του Σ. Κούλογλου αφορούσε δηλώσεις της Μαριάν Τισέν, Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες σχολίαζε δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για το ελληνικό χρέος και την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής έθεσε ερωτήματα αναφορικά στο εάν η Επιτροπή στο εξής προτίθεται να «αντιδρά» σε δημοσιεύματα και εάν είναι επιτρεπτές οι παρεμβάσεις -τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο- σε εν εξελίξει δικαστικές έρευνες σε κράτη-μέλη.

Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης του Στέλιου Κούλογλου

Μέχρι σήμερα σε όλες τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών που αναφέρονταν σε ειδήσεις ή αποκαλύψεις από ΜΜΕ, μόνιμη απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. Όμως την προηγούμενη Τετάρτη, 24/8, με αφορμή δημοσιεύματα, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση και η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε «ότι για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010-2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή». Την Δευτέρα 29/9 ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής πρόσθεσε πως η Επιτροπή ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Θα σχολιάζει δημοσιεύματα και γιατί άλλαξε την μέχρι τώρα πρακτική της;
  2. Η υπόθεση που οδήγησε την Επιτροπή να αλλάξει την πολύχρονη πρακτική της διερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή της, η Επιτροπή καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση «για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα». Η όποια θέση της κυβέρνησης δεν θα συνιστούσε επέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;
  3. H Επιτροπή προκαταλαμβάνει τις δικαστικές έρευνες σε εξέλιξη σε ένα κράτος μέλος. Δεν θεωρεί ότι παρόμοιες παρεμβάσεις δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, λίγο καιρό μετά το δημοψήφισμα για το Brexit;
[1] http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-16-2882_en.htm

[2] http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=824557

Απάντηση της κ. Τίσεν εξ ονόματος της Επιτροπής

 

Η Επιτροπή είχε πάντοτε το δικαίωμα, το οποίο και ασκεί ανέκαθεν, να σχολιάζει δημοσιεύματα τα οποία είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά, δείχνουν σοβαρές παρανοήσεις ή απειλούν να ζημιώσουν σημαντικά το έργο και τη φήμη της Επιτροπής και των υπηρεσιών της. Η εν λόγω δήλωση της επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας στις 24 Αυγούστου 2016 έχει σαφώς αυτόν τον χαρακτήρα.

 

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι, κατ’ αρχήν, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επιστολή στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής συνάδει απόλυτα με την πρακτική της Επιτροπής στο θέμα αυτό. Η Επιτροπή αναγνωρίζει και σέβεται πλήρως την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών που εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς πολιτικά κριτήρια ή πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών φορέων και των δημόσιων αρχών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, έχουν την υποχρέωση να μην προκαταλαμβάνουν την έκβαση δικαστικών ερευνών ή διαδικασιών.

 

Μετά από πολιτικού χαρακτήρα δηλώσεις στον Τύπο οι οποίες αμφισβητούσαν τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατά την περίοδο 2010-2015, και τα οποία έχουν επικυρωθεί από την Eurostat, η Επιτροπή εξέφρασε τις προσδοκίες της ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαλύσει τυχόν υπόνοιες ότι οι ελληνικές στατιστικές ήταν προϊόν παραποίησης. Η Επιτροπή κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις της έναντι του ελληνικού στατιστικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά την προάσπιση της ακεραιότητας και της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

 

 

 

 


(Visited 680 times, 1 visits today)

Read more:
29481713794_520f5459fa_z
Κούλογλου σε Κομισιόν: Θα πληρώσουν Ουγγαρία και Πολωνία 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κουλογλου, ζητώντας να μάθει πως θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Ουγγαρίας...

Close