Κούλογλου στην Κομισιόν για την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας: Έχουν όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη;

Permalink

Η ΕΕ δηλώνει ότι ανησυχεί αλλά συνεχίζει να αρνείται τη λήψη μέτρων για τις χώρες που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση προσφύγων και καταφεύγουν σε ρατσιστική ρητορική. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε εξ’ ονόματός της ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Αβραμόπουλος, στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου τον Αύγουστο, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Ούγγρου ΕΒ κατά των προσφύγων, αλλά και την εν γένει ανάλγητη κι αδιάλλακτη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης Ορμπάν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την τακτική εκφοβισμού των προσφύγων που υιοθετείται από την ουγγρική κυβέρνηση, καθώς και την άρνησή της τελευταίας να εφαρμόσει τα ισχύοντα για τη μετεγκατάσταση μέσα από μονομερείς ενέργειες που θίγουν την μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό αξίωσε απαντήσεις σχετικά με το ποια είναι τη θέση της Επιτροπής για παρόμοια φαινόμενα έκφρασης μίσους και έναντι δράσεων σε εθνικό επίπεδο που δε συνάδουν με τις κοινοτικές οδηγίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανησυχία της Επιτροπής για τα παραπάνω, καθώς και την προσήλωση της στην «καταπολέμηση με σθεναρό τρόπο όλων των μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Επιπλέον, σε ότι αφορά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, ο επίτροπος επισήμανε πως «η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση, καθώς και να καταρτίζει τακτικά σχετικές εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους».

Το πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης του Στέλιου Κούλογλου

Ο Γκιόργκι Σόπφλιν, Ούγγρος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, ζήτησε με δήλωση που κοινοποίησε στο twitter, την τοποθέτηση γουρουνοκεφαλών κατά μήκος του φράχτη που έστησε η Ουγγαρία στα σύνορά της, ώστε «να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες» [1] . Παρά τις αντιδράσεις, ο Σόπφλιν δεν έδειξε καμία διάθεση να απολογηθεί, αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν υπήρξε ποτέ πρόταση, παρά μόνο «πειραματική σκέψη» [2] .
Η γνωστή για τη σκληρή αντιμεταναστευτική στάση της ουγγρική κυβέρνηση Όρμπαν έχει υψώσει από το 2015 φράχτη στα νότια σύνορα της χώρας, ενισχυμένο με κοφτερό σύρμα, με χιλιάδες στρατιώτες να περιπολούν, ενώ κατά μήκος του έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα ομοιώματα ανθρώπινων προσώπων φτιαγμένα από λαχανικά σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των προσφύγων [3].
Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στην Ουγγαρία δημοψήφισμα αναφορικά με την αποδοχή ή μη της πολιτικής της Ε.Ε. περί υποχρεωτικής εγκατάστασης μεταναστών στις χώρες της Ένωσης χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοιες προτάσεις και ενέργειες, όπως τα ομοιώματα ανθρώπων, στα σύνορα χωρών μελών που αποσκοπούν στον εκφοβισμό προσφύγων και μεταναστών;
2. Tι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και οι άλλες χώρες που τηρούν παρόμοια στάση, να υλοποιήσουν τη συμφωνία για την κατανομή προσφύγων;

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την απότομη αύξηση του αριθμού των ξενοφοβικών σωματικών και λεκτικών επιθέσεων κατά των μεταναστών και των προσφύγων σε ορισμένα κράτη μέλη. Η καταπολέμηση με σθεναρό τρόπο όλων των μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι ουσιώδης για όλους τους παράγοντες σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και η κλιμάκωση της δράσης σε αυτόν τον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παραπέμπει τον αξιότιμο κ. βουλευτή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-006819/2016 [4] σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης-πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας [5] .

Η Επιτροπή είναι αρμόδια να διασφαλίζει ότι οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και διαχείρισης των συνόρων γίνονται σεβαστοί και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή τους και κινεί διαδικασίες όταν θεωρεί ότι οι κανόνες δεν τηρούνται, όπως εκείνη που κινήθηκε κατά της Ουγγαρίας, τον Δεκέμβριο του 2015, σχετικά με το άσυλο (παράβαση αριθ. 2015/2201).

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επισπευσθεί η εφαρμογή επισημαίνονται στις περιοδικές εκθέσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση [6]. Όπως σημειώνεται στις εκθέσεις αυτές, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση, καθώς και να καταρτίζει τακτικά σχετικές εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή παραμένει σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη.

 

[1] http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/oyggros-eyroboyleytis-goyronokefales-sta-synora-gia-na-min-erxontai-prosfyges
[2] https://www.theguardian.com/world/2016/aug/22/hungarian-mep-pig-heads-along-border-twitter-gyorgy-schopflin-refugees-eu
[3] https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/08/15/hungarians-are-making-these-creepy-scarecrows-to-stop-migrants/

[4] http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/parliamentary-questions.html
[5] Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2008 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.
[6] Τελευταία έκθεση που εκδόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016: COM(2016) 791 final. Προηγούμενες εκθέσεις: COM(2016) 720 final, COM(2016) 165 final, COM(2016) 222 final, COM(2016) 360 final, COM(2016) 416 final, COM(2016) 480 final, COM(2016) 636 final. http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/proposal-implementation-package/index_en.htm


(Visited 51 times, 1 visits today)

Read more:
Το άδοξο τέλος μιας τηλεοπτικής χούντας..
Το άδοξο τέλος μιας τηλεοπτικής χούντας… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close