Συζήτηση για την αξιολόγηση και την πορεία της Ε.Ε. στην εκπομπή «Europe» της ΕΡΤ

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλολγου, συμμετέχοντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe» με τη δημοσιογράφο Εύα Μπούρα ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται στις συνεχείς διαπραγματεύσεις. Μόνο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορούν εντός της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ότι φταίει η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις. Μάλιστα ζητούν εκλογές στο τέλος των ομιλιών τους. Στην πραγματικότητα η ΝΔ παρακαλάει να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, να δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας απέναντι στην Ελλάδα που δεν συμφέρει κανέναν

Η Καϊλή προστατεύει και τον Άδωνι

Στον ισχυρισμό της Εύας Καϊλή ότι δεν φταίνε οι παρεμβάσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά η ανικανότητα της κυβέρνησης, ο κ. Κούλογλου απάντησε ότι αν και δεν αναφερόταν προσωπικά στην ίδια, «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». Αν η κα. Καϊλη είχε γνώση της  ελληνικής επικαιρότητας θα γνώριζε το θέμα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές.

Το σχετικό απόσπασμα τις εκπομπής:

Η αρνητική στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ απέναντι στη χώρα

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι είμαστε στο σημείο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όλοι οι βασικοί παράγοντες να αναφέρονται στη θετική πρόοδο της Ελλάδας. Παραδέχονται δε ότι από πλευράς της χώρας μας έχουν τηρηθεί όλες οι συμφωνίες Ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί έχουν πει ότι έχουμε κάνει περισσότερα από όσα έπρεπε.  Ο Ντάισελμπλουμ λέει ότι είναι καλύτερα τα πράγματα από το αναμενόμενο ενώ ο Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που ανήκει στο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα όπως και η ΝΔ, συμφωνεί. 

Οι βουλευτές της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο όμως κατηγορούν τη χώρα σε βαθμό που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του κ. Κούλογλου σε πρόσφατη, ανάλογου περιεχομένου, ομιλία του κ. Κύρτσου στην Ολομέλεια.

 

 

Ο κ. Κούλογλου επεσήμανε σχετικά πως καλό είναι να έχουμε τις θέσεις μας αλλά όταν βγαίνουμε έξω και ζητάμε κάθε τόσο εκλογές χάνουμε τη σοβαρότητά μας. Σα το Σίσυφο κάνουμε προσπάθεια και κάποιες έρχονται και λένε «πάμε πάλι σε εκλογές». Η λογική είναι πως για όλα φταίει μόνο η κυβέρνηση, ακόμη και για το προσφυγικό. Ίσως τελικά φταίει και για το προπατορικό αμάρτημα, μπορεί η Εύα να ήταν Συριζαία!

 

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ακόμη ότι εδώ και επτά χρόνια έχουμε ζήσει πολλά κρίσιμα Eurogroup, δεν υπάρχει «ώρα μηδέν». Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και των υπόλοιπων δανειστών, κυρίως το Βερολίνο, για τη δοσολογία των μέτρων και αν θα πρέπει να συζητήσουν για το χρέος και τελικά το φορτώνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν ορισμένες παράλογες απαιτήσεις από μέρους των δανειστών. Στο τέλος θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός με λογικές υποχωρήσεις και από ελληνικής πλευράς. Δεν συμφέρει κανέναν να πάμε ξανά σε παράταση της αβεβαιότητας. Δεν θα δημιουργηθούν καλύτερης προϋποθέσεις τους επόμενους μήνες για το κλείσιμο της αξιολόγησης με τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται στην Ευρώπη. Καλό θα ήταν να κλείσουν τα πράγματα γιατί θα μας χρησιμοποιήσουν οι Γερμανοί στις δικές τους εκλογές. «Όταν τρεις πλακώνονται το ξύλο το τρώει συνήθως ο αδύνατος» κατέληξε ο κ. Κούλογλου.

 Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ε.Ε., αν συνεχίσει έτσι, κατευθύνεται στο παγόβουνο. Οι πολιτικές των ισχυρότερων κρατών, η λιτότητα, δημιουργεί ευρωσκεπτικισμό και παρατεταμένη ανασφάλεια σε όλους. Η Αριστερά πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που είναι υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, να μην πλουτίζει μόνο το 1% και το 99% να είναι φτωχό. Αυτό εκτρέφει την ακροδεξιά.

Το κακό είναι ότι οι καπετάνιοι του σκάφους δεν ξέρουν που  να το πάνε, είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Η Μέρκελ π.χ. είπε ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και στη συνέχεια το γύρισε. Δεν ακούμε ουσιαστικές προτάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, για την καρδιά του θέματος. «Πως στέκεται η Ε.Ε. απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τη νέα πρόκληση του Τραμπ, την παγκόσμια φτώχεια, τους πολέμους και το προσφυγικό. Ειδικά με το προσφυγικό φάνηκε ότι η Ε.Ε. έχει χάσει τις κοινές της αξίες και επικρατεί η δύναμη του ισχυρού». Δεν υπάρχουν ποινές ή αντιδράσεις στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αξίες του ανθρωπισμού που έκαναν την Ευρώπη ελκυστική. Δεν εφαρμόζονται καν οι συμφωνίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων.

 

Ολόκληρη η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές  Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) εδώ:


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
untitled
Μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 21-24 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου για την Ολομέλεια του Στρασβούργου 21-24 Νοεμβρίου 2016. Το μήνυμα δόθηκε με...

Close