Κούλογλου στο Ράδιο 9.84 της Κρήτης: «Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ στρέφονται κατά της κοινωνικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ»

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη δύσκολη θέση στη οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, μίλησε ο Στ. Κούλογλου, στο πλαίσιο της συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Γιώργο Σαχίνη στο Ράδιο 9.84 της Κρήτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο απαιτητικό από ποτέ, επιδιώκοντας να επιβάλει πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

«Τα πράγματα, όπως ξέρετε, είναι πολύ δύσκολα. Οι δανειστές ιδίως το ΔΝΤ έχει επιστρέψει με υπερβολικές απαιτήσεις και βέβαια ενδυναμωμένο από τη συμφωνία Λαγκάρντ-Μέρκελ, άρα έχει το πράσινο φως να ζητάει ό,τι θέλει -από τη στιγμή που οι Γερμανοί το θέλουν οπωσδήποτε μέσα στο πρόγραμμα-  και η κυβέρνηση, αναγκαστικά, έχει υποχρεωθεί να «παίζει άμυνα» με την έννοια να προσπαθήσει να φάει όσο το δυνατόν λιγότερα γκολ ή το πολύ-πολύ να καταλήξει το ματς ισόπαλο. Τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ στρέφονται κυρίως κατά της κοινωνικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τους μικροεπαγγελματίες και μικροεισοδηματίες, τους μισθωτούς, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πλήττονται πολύ από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Αυτά τα μέτρα πάνε να χτυπήσουνε καίρια τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και με τα οποία είχε δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι, ό,τι και να λέγεται, σε κάποιους τομείς, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους ή η προστασία των μικρών εισοδημάτων, η κυβέρνηση έχει κρατήσει κάποιες άμυνες μέχρι τώρα. Και τώρα, το ΔΝΤ έρχεται και λέει, “Όχι, θα σου διαλύσω την κοινωνική και εκλογική βάση και θέλω να πάρεις μέτρα για τους πλούσιους” — γιατί είδατε ότι αυτά που προτείνουν είναι μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, μέτρα δηλαδή από τα οποία ωφελημένοι θα είναι κυρίως αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση, θεωρώ, έχει θέμα κυρίως με το ζήτημα του αφορολόγητου, το οποίο δεν πρέπει να το πάρουμε καθόλου αψήφιστα γιατί το βέλος του ΔΝΤ είναι θανατηφόρο σ’ αυτό το σημείο και θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή αντίδραση σ’ αυτό. Πρέπει να γίνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα και πρέπει να ζητηθεί η συμπαράσταση των Ευρωπαίων που συμμετέχουν κι έτσι να κριθούν κι αυτοί, καθώς αυτά που απαιτεί το ΔΝΤ αντίκεινται στα ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά, όπως το κοινωνικό κράτος, οι μίνιμουμ συντάξεις κλπ. Το ΔΝΤ, όπου και να πάει, προωθεί τη ντόπια ολιγαρχία, ευνοεί τους πλούσιους, όλα τα ρυθμίζει η αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία κλπ — αυτή είναι η συνταγή του ΔΝΤ παντού, αλλά η ευρωπαϊκή συνταγή είναι τελείως διαφορετική. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια υποστήριξη της ελληνικής πλευράς σ’ αυτά τα ζητήματα γιατί θίγονται καίρια τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.»

Σχετικά με την εκλογολογία εκ μέρους της ΝΔ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πόσο κακό σενάριο είναι αυτό των εκλογών και πως πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τη θητεία τους και να κρίνονται με βάση το έργο τους. Για τον κ. Μητσοτάκη ειδικά, είπε πως με τη στάση πολιτικής αποσταθεροποίησης που υιοθετεί, «σκάβει το δικό του λάκκο» γιατί θα παραλάβει μια ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει στα χέρια του.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε επίσης για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Πεθαίνοντας στο γέλιο» που προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και θα κάνει την επίσημη του πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά για την ημερίδα Fake News που θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα διερευνήσει μεταξύ άλλων πιθανές λύσεις αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων που κατακλύζουν πια το διαδίκτυο. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε και τη διάσταση που έχει πάρει, υπενθύμισε την προ ημερών προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας όσον αφορά τον ίδιο -μέσα από ένα ψευδές δημοσίευμα που τον ήθελε να συνωμοτεί για την ανατροπή του πρωθυπουργού!- αλλά και πώς απάντησε σε αυτήν.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πολυσυζητημένη Συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά και επισήμανε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη μικρή, αυθεντική αγροτική παραγωγή τοπικών προϊόντων που δεν προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη φέτα κι εξήγησε λεπτομερώς με ποιον τρόπο η συμφωνία πλήττει την ανταγωνιστικότητα της.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 120 times, 1 visits today)

Read more:
Ημεδαποί..
Ημεδαποί…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close