Στ. Κούλογλου για ολλανδικές εκλογές: «Δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς για τα αποτελέσματα»

Permalink

Τα μηνύματα που μεταφέρει το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στην Ολλανδία και τα πολιτικά συμπεράσματα που συνάγονται από αυτό κλήθηκε να σχολιάσει ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρ/Σ Μακεδονίας FM 102.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κάλπη κατέδειξε την πλήρη αποδοκιμασία της δεξιάς στροφής στη πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών, όπως εκφράστηκε από τη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα από τον ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η απάντηση σε αυτήν ήρθε με τον καταποντισμό του κόμματος του τελευταίου και τη νίκη του κεντροδεξιού Ρούτε, αποδεικνύοντας πως «οι ψηφοφόροι προτιμούν τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις».

Για την περίπτωση του ακροδεξιού Χέερτ Βίλντερς ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι, παρότι τα ποσοστά του δεν επαληθεύτηκαν, αποτελεί σίγουρα τον μεγάλο κερδισμένο των ολλανδικών εκλογών, καθώς κατάφερε να μετατοπίσει το κλίμα προς τα δεξιά σε τέτοιο βαθμό, που οι αντίπαλοι του -ειδικά οι δεξιοί- χρειάστηκε να τον αντιγράψουν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, ανέφερε το κεντρικό σύνθημα του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε -«παίξε με τους κανόνες ή φύγε»- που απευθυνόταν στους μετανάστες «δανειζόμενο» από τη γραμμή Βίλντερς.

Για τον Στ. Κούλογλου, η νίκη Ρούτε ειδικά, εγκυμονεί τον κίνδυνο του εφησυχασμού των συστημικών ηγετών της Ευρώπης που δε θα οδηγήσει παρά στη συνέχιση της ίδιας λιτότητας η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει παντού την ακροδεξιά τάση.

Από την άλλη, το μάθημα που έδωσε το εκλογικό σώμα στη σοσιαλδημοκρατία δεν είναι απαραίτητα καλό για την Ελλάδα. Η συντριβή που υπέστη το Εργατικό Κόμμα μεταφράζεται και σε ενδεχόμενη αλλαγή σκηνικού που θα προκύψει από την τύχη που θα έχει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τελευταία υπήρξε διαλλακτικός έναντι της Ελλάδας και έπαιξε μάλλον θετικό ρόλο γι’ αυτήν εντός Eurogroup.

Συνολικά, ο Στ. Κούλογλου εκτιμά πως «δεν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς για τα αποτελέσματα όπως πανηγυρίζουν στη Γαλλία ή στη Γερμανία», καθώς το γεγονός ότι ο Βίλντερς δεν «έπιασε» το αναμενόμενο αποτέλεσμα δεν είναι επιτυχία της δημοκρατίας. Αντίθετα, επιτυχία της δημοκρατίας για τον ίδιο, αποτελεί το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές λόγω του σημαντικού πολιτικού διακυβεύματος, καθώς και η είσοδος στη βουλή του νέου κόμματος DENK, το οποίο ίδρυσαν Τούρκοι μετανάστες δεύτερης γενιάς, αποδεικνύοντας ότι παρά τη ρητορική του μίσους που επικράτησε, η Ολλανδία παραμένει μια ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία στην καρδιά της Ευρώπης.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 129 times, 1 visits today)

Read more:
383962-marselo-karaiskaki
Ο Μαρσέλο ως δείκτης ανάπτυξης και ο «μπίχλας» Αδωνις Γεωργιάδης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα, έγινε κάτι σπάνιο, που ανάλογό του έχει ίσως κάποτε συμβεί σε καμιά υπανάπτυκτη χώρα της...

Close