Η προστασία των whistleblowers – Οι ομιλίες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Permalink

Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) ως «όπλο» κατά της διαφθοράς, ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε την πρώτη ημέρα (1/4) του φεστιβάλ για την προστασία των whistleblowers  που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Η συζήτηση έγινε με τους Χριστόφορο Βερναρδάκη, υπουργό Επικρατείας, Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), whistleblower (Swiss Bank Julius Bär), Στέλιο Κούλογλου ευρωβουλευτή GUE/NGL, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ. και Βιρζινί Ροζιέρ (Virginie Rozière), ευρωβουλευτή S&D, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ.

Τους στόχους της εκδήλωσης για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος ανέλυσε η συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δώρα Κοτσακά:

Για την προσωπική του ιστορία μίλησε, ο Ρούντολφ Έλμερ, για τον οποίο προβλήθηκε νωρίτερα ντοκιμαντέρ για το πώς από υψηλόβαθμο στέλεχος μιας ελβετικής τράπεζας, εξειδικευμένο στις «επενδύσεις» στα νησιά Κέιμαν, μετατράπηκε σε απόβλητο του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. Όταν αναζήτησε επαγγελματική τύχη σε κάποια τράπεζα στην Αφρική, και εκεί τον περίμενε η απόλυση λίγο καιρό μετά χωρίς καμία εξήγηση. Μίλησε ακόμη για τον εν εξελίξει δικαστικό αγώνα του. «Θέλουν να με μειώσουν», κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, όπως παρατήρησε, για κάθε στέλεχος του ελβετικού τραπεζικού συστήματος που θα θελήσει να προβεί σε αποκαλύψεις στο μέλλον.

Βίντεο ομιλίας Rudolf Elmer:

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Βιρζινί Ροζιέρ, παρότι σε διαφορετική ευρωομάδα από εκείνην του Στέλιου Κούλογλου -όπως η ίδια παρατήρησε- παλεύουν μαζί κατά της διαφθοράς. Όμως, η ευρωβουλευτής διατύπωσε την απορία της γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πίεσαν από κοινού την Ελβετία για την παράδοση στοιχείων που αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει επαρκώς τους «μοντέρνους ήρωες».

Βίντεο ομιλίας Virginie Rozière:

Τον εξόχως σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εποχή μας οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε την αλήθεια», ανέφερε και δίνοντας τα παραδείγματα των Σνόουντεν, Ασάνζ, και Μάνινγκ. Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής «τα κράτη κερδίζουν χρήματα και αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη», συμπλήρωσε. Για αυτό, τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν», ενώ «υπάρχει ανάγκη για προστασία των whistleblowers, χωρίς «παράθυρα»», επισήμανε.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε  και για υποθέσεις που απασχολούν τώρα τη χώρα μας τα όπως τα Panama Papers και τη Novartis. Για την τελευταία αυτή υπόθεση ανέφερε πως μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από εκείνην της Siemens και πως «εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρώην υπουργοί». Κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας πλαισίου προστασίας των whistleblowers στην Ελλάδα και ανάλογου κοινού πλαισίου σε όλη την Ευρώπη

Βίντεο ομιλίας Στέλιου Κούλογλου:

Στη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του από κάποιες αφορμές που έδωσε  η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα. «Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο… προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, «αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε; «. Αντίληψη που διατυπώθηκε και μέσα από την περίφημη φράση ενός άλλου …αξιόλογου ανθρώπου, τη φράση «μαζί τα φάγαμε»», σημείωσε ο Χρ. Βερναρδάκης. Με τον τρόπο αυτό, το παλαιό πολιτικό σύστημα αθωώνει τις καταστάσεις αυτές, υποστήριξε ο υπουργός για να συμπεράνει: «Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό – φυσικό φαινόμενο».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε παράλληλα τον ως τώρα απολογισμό της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ενώ προχώρησε και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε νομοθεσία για τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος, επίσης μερίμνησε για την επιλογή, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Εξήγγειλε τέλος την ψήφιση, μέσα στο τρέχον έτος, πληρέστερης νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη συμβολή της κοινωνίας στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Βίντεο ομιλίας Χριστόφορου Βερναρδάκη:

Η κα. Ειρήνη Σταμούλη, συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στη συνέχεια περιέγραψε το ισχύον νομικό πλαίσιο και ανέλυσε τους στόχους της νέας υπό διαμόρφωση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος:

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση των ομιλητών με το κοινό.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ, βίντεο από Left.gr


(Visited 241 times, 1 visits today)

Read more:
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο, παρόν και μέλλον

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στο Βασίλη Κατσαρδή για την εμπειρία του στο Ευρωκοινοβούλιο, τις δικές του δράσεις,...

Close