Ο Στ. Κούλογλου στον ALPHA 989 για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις εκλογές στη Γαλλία

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA 989, σήμερα Τετάρτη (26/4/17), o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έκρινε ως θετική τη χτεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Τσίπρα και ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο έχει ικανότητα στην επικοινωνία, αλλά αποτελεί και την καλύτερη επιλογή πρωθυπουργού για τη χώρα αυτή τη στιγμή.

Θεωρεί μάλιστα ότι έχει υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία του Τσίπρα με τους Ευρωπαίους και ότι κάποια μέτρα σύντομα θα ανακοινωθούν.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρωτοφανής αλλαγή στάσης του κ. Σόιμπλε και του κ. Τόμσεν ως προς την Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή οφείλεται και στην υιοθέτηση μιας πιο μετριοπαθούς πολιτικής από την Μέρκελ, καθώς η στάση της στο ελληνικό ζήτημα δεν ωφελούσε πολιτικά το κόμμα της, αλλά αντίθετα τους φιλελεύθερους και την ακροδεξιά. Η όλη μεταστροφή πάντως είναι καθαρά θέμα πολιτικού υπολογισμού και όχι «χάρης» προς την Ελλάδα.

Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι, αλλά και ο ίδιος ο Ντράγκι, επιθυμούν με κάθε τρόπο να κλείσει, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Βέβαια, σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν και άλλοι μεγαλύτεροι παίκτες, που «πλακώνονται μεταξύ τους και μπορεί να φας και καμία αδέσποτη, χωρίς να το θέλεις». Επομένως δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά κατά βάση υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να κλείσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, θα υπάρξει κάποια αναφορά και κάποια διευθέτηση για το χρέος, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσο αυτή θα είναι ικανοποιητική. Το χρέος εξακολουθεί να παραμένει «λυδία λίθος» του ελληνικού προβλήματος, υπό την έννοια ότι οι επενδυτές δε μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα μαζικά, όπως θα θέλαμε, για να ξεκινήσει η οικονομία. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί μπροστά στους φαύλους κύκλους, που εγκυμονεί ένα δυσβάσταχτο και μη διαχειρίσιμο χρέος.

Σχετικά με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι υπήρχε άγνοια κινδύνου: αφενός γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα νέο κόμμα, που δεν είχε επαφή με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και κινδύνους και αφετέρου λόγω της λανθασμένης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε κάθε πρωθυπουργός, παραδίδοντας στον επόμενο, να τον ενημερώνει πάρα πολύ καλά για το τι πρέπει να προσέξει, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Αυτό δεν έγινε από τον κ. Σαμαρά. Έτσι, κάθε νέος πρωθυπουργός «ανακαλύπτει την Αμερική» από την αρχή, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις και προβλήματα στις όποιες διαπραγματεύσεις ή διπλωματικές διεθνείς προσπάθειες.

Αυτό που δε δικαιολογείται όμως σήμερα είναι η άγνοια κινδύνου από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς γνωρίζει -και από αυτά που έπαθε ο Σαμαράς, αλλά και από αυτά που αντιμετώπισε ο Τσίπρας- ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα του κάνουν καμία χάρη, ούτε θα τους πείσει. Στο επίκεντρο είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων από τη μία ή την άλλη πολιτική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καλά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ σκληρή μάχη εξουσίας και συμφερόντων.

Μιλώντας για β’ γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι δεν πρέπει να σταματήσει η επαγρύπνηση απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Αυτή τη στιγμή, με το παρελθόν του Brexit και της εκλογής του Τραμπ, που κανείς δεν περίμενε, πρέπει να παίρνουμε μέτρα για να μην πέφτουμε κάθε φορά από τα σύννεφα. Οι τελευταίες έρευνες και δημοσκοπήσεις στις γαλλικές εφημερίδες λένε ότι περίπου το 41% των ψηφοφόρων του Μακρόν ήταν περιστασιακοί. Αυτό δημιουργεί μια πολύ ασταθή εκλογική υποστήριξη, που ενδεχομένως να μην εκφραστεί στο δεύτερο γύρο. Κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει ο Μακρόν, αλλά δεν πρέπει κανείς να επαναπαύεται.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

 


(Visited 50 times, 1 visits today)

Read more:
1
Κούλογλου για Ασάνζ / Είναι ο Ναβάλνι της Δύσης

Σήμερα κρίνεται στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου η προσφυγή του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με αίτημα να μην εκδοθεί στις...

Close