Ο Στέλιος Κούλογλου στην γαλλική τηλεόραση: η μη βιώσιμη ελαφρότητα του κ. Σόιμπλε

Για το ελληνικό χρέος και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Πολ Ζερμέν και το γαλλικό κανάλι TV5.

Στέλιο Κούλογλου, καλημέρα. Είστε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στην εξουσία και προτού ασχοληθείτε με την πολιτική υπήρξατε συγγραφέας και σκηνοθέτης. Εδώ στο Bar de l’Europe σας έχουμε σερβίρει ένα ραπανάκι γιατί ξέρετε την γαλλική έκφραση, «δεν του μείνει ούτε ραπανάκι» (δεν του έχει μείνει φράγκο) — στην Ελλάδα λοιπόν δεν έχει μείνει ούτε ένα ραπανάκι, είστε υποχρεωμένοι να σφίξετε τη ζώνη για να λάβετε ένα άλλο ένα δάνειο απ’ την Ευρώπη. Υπάρχει η εντύπωση ότι αυτό δε θα τελειώσει ποτέ. Σας χορηγούνται δάνεια για να πληρώσετε τα προηγούμενα δάνεια.

Είναι πράγματι έτσι. Το 95% των χρημάτων που δίνονται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δε φτάνουν εκεί, φεύγουν κατευθείαν στους δανειστές. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο. Ευχαριστώ όμως για το ραπανάκι γιατί ανοίγει την όρεξη!

Για να δείξετε πως είστε «καλοί μαθητές» υιοθετήσατε νέα μέτρα λιτότητας εξαιτίας των οποίων οι συνταξιούχοι θα βρεθούν γι’ άλλη μια φορά αντιμέτωποι με περικοπές. Νομίζω έγιναν δεκατρεις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις στην Ελλάδα από το 2010. Για μια αριστερή κυβέρνηση τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δεν είναι έτσι;

Ναι, τα πράγματα είναι άσχημα. Οι συντάξεις έχουν κοπεί δεκατρείς ή δεκατέσσερις φορές. Ωστόσο αυτό που μας είχαν πει ήταν ότι αν ψηφίσουμε τα μέτρα θα μας ελαφρύνουν το χρέος. Αυτό δεν έγινε. Ψηφίσαμε τα μέτρα και τώρα μας λένε, «όχι, θα περιμένουμε μετά τις γερμανικές εκλογές» γιατί ο αυτή τη στιγμή ο κ. Σόιμπλε δεν επιθυμεί να μιλήσει ειλικρινά στους ψηφοφόρους του.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται και θα τεθεί κυρίως στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου είναι αν θα ελαφρυνθεί, αν θα διαγραφεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους. Ξέρουμε ότι οι Γερμανοί μπλοκάρουν αυτή τη λύση αλλά το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το αφόρητο ελληνικό χρέος.

Όλοι ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Από τη μία πλευρά έχουμε τη μη βιώσιμη ελαφρότητα του κ. Σόιμπλε που αρνείται να τηρήσει τις συμφωνίες που συνάψαμε κι από τη άλλη έχουμε τη βιώσιμη λιτότητα του ΔΝΤ.

Τι περιμένετε λοιπόν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Κανονικά, αυτό που μας υποσχέθηκαν ήδη. Ένα είδος περικοπής του χρέους, που τώρα αρνούνται να πραγματοποιήσουν επειδή η Γερμανία δεν τη θέλει και το ΔΝΤ τη θέλει, αλλά λέει ότι αν δεν ελαφρυνθεί το χρέος πρέπει να υιοθετηθούν κι άλλα μέτρα λιτότητας. Βρισκόμαστε λοιπόν στη μέση μιας μάχης ανάμεσα σε δύο γίγαντες κι είναι ο πιο αδύναμος που θα πληρώσει το τίμημα, δηλαδή η Ελλάδα.

Σας δείχνω μια φωτογραφία. Στη μια μεριά, η μεγάλη σας «φίλη», Άνγκελα Μέρκελ κι απ’ την άλλη ο Μάρτιν Σουλτς — και οι δύο υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Ποιον θα ψηφίζατε;

Προφανώς τον Μάρτιν Σουλτς. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα βέβαια, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε δύο όπως αντίστοιχα στις προεδρικές στη Γαλλία, θα ψήφιζα τον κ. Σουλτς διότι η κ. Μέρκελ, ως ηγέτης της Ευρώπης έχει αποτύχει. Επί των ημερών της, Βrexit, άνοδος της ακροδεξιάς παντού, ευρωσκεπτικισμός — από την άλλη, κερδίζει στη Γερμανία.

Μήπως όμως έχετε αυταπάτες; Γιατί ακόμη κι ο Μάρτιν Σουλτς, που προέρχεται από την αριστερά, βλέπουμε ότι διστάζει να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί αισθάνεται ότι οι Γερμανοί δε θα τον ακολουθήσουν.

Ναι, γιατί θα δεχτεί επιθέσεις από τη δεξιά, ότι κάνει πολλές παραχωρήσεις υπέρ των Ελλήνων, γι’ αυτό. Δεν πρόκειται όμως, για ζήτημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ, κατά τη γνώμη μου, δεν πηγαίνει πουθενά.

Είναι ακόμη δημοφιλής ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα; Πέρυσι, εξελέγη επικεφαλής του κόμματος με «σταλινικά» ποσοστά. Δεν χάνει έδαφος τώρα;

Ο Αλέξης έχει χάσει πολλή από την επιρροή του στην κοινωνία γιατί αναγκάστηκε να λάβει μέτρα λιτότητας που δε συνάδουν με τις πρακτικές και τη λογική της αριστεράς. Έχετε δίκιο όσον αφορά αυτό. Αλλά τι να κάνει; Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι απολύτως αρνητικός έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και έναντι της Ελλάδας γενικώς. Πρέπει λοιπόν, ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή να υπομείνει τις συνέπειες της παραμονής της σε αυτήν.

Το πρώτο επίσημο τζαμί -γιατί υπάρχουν κι άλλα- θα κατασκευαστεί στην Αθήνα -ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το πράσινο φως- αλλά δε δίνεται δημοσιότητα στο θέμα. Φοβάστε ότι αυτό βρίσκει αντίθετους τους Έλληνες πολίτες;

Όχι, είναι περισσότερο η δεξιά που αντιδρά. Είναι μια στάση δίχως προηγούμενο γιατί υπάρχουν τζαμιά παντού σε όλη την Ευρώπη. Κρύβουμε το κεφάλι  μας στην άμμο. Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι και πρέπει να έχουν κι αυτοί το δικό τους τόπο λατρείας. Είμαστε υπέρ 100%.

Αυτή η κρίση δεν προέρχεται ίσως κι από το γεγονός ότι υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες και μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία ή άλλες χώρες. Δημιουργήθηκαν εντάσεις σε ορισμένα νησιά.

Ναι, κυρίως σε νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και εξακολουθούν κάθε μέρα να δέχονται πρόσφυγες. Εκεί λοιπόν, στα κέντρα υποδοχής, υπάρχει αρκετά μεγάλη ένταση. Δεν λάβαμε όμως τη βοήθεια που μας υποσχέθηκε η ΕΕ — έχουμε λιγότερους ειδικούς από όσους που περιμέναμε, λιγότερα υλικά  και η απόφαση για την μετεγκατάσταση δεν υλοποιείται. Η κάθε χώρα κάνει αυτό που θέλει. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία δεν δέχονται ούτε έναν μετανάστη. Όταν δεν υπακούμε σε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όπως ο ανθρωπισμός, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν δεν υπακούμε σε οικονομικά ζητήματα της τάξεως του 0,5% του προϋπολογισμού τιμωρούμαστε, δεχόμαστε απειλές και καλούμαστε να προβούμε σε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας και περικοπές συντάξεων όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Ελλήνων.


(Visited 200 times, 1 visits today)

Read more:
5bebcce4cd3a184f4a390402
Κούλογλου: Τυπική ακροδεξιά θεωρία συνομωσίας τα περί ανταλλαγής συντάξεων και συμφωνίας των Πρεσπών

Οι ισχυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η μη περικοπή των συντάξεων ήταν προϊόν ανταλλαγής με την συμφωνία των Πρεσπών, «είναι...

Close