Ερώτηση Κούλογλου για πολυετή καταδίκη Τούρκου βουλευτή της Αντιπολίτευσης

Permalink

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Στέλιος Κούλογλου για τη χθεσινή πρωτοφανή καταδικαστική απόφαση εναντίον του Τούρκου βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενίς Μπερμπέρογλου (CHP), στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών με την κατηγορία ότι διοχέτευσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet εμπιστευτικές πληροφορίες.

Σε αυτήν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή πώς κρίνει την ποινή που επέβαλε το τουρκικό δικαστήριο στον κατηγορούμενο, αλλά και τι στάση προτίθεται να υιοθετήσει σε επίπεδο διμερών σχέσεων, ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η καταδίκη του Μπερμπέρογλου, αλλά και των δημοσιογράφων που δημοσίευσαν το υλικό που αυτός διοχέτευσε, εγείρει ζητήματα παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου στην γείτονα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ο Τούρκος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ενίς Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, για την «αποκάλυψη εγγράφων που πρέπει να μείνουν εμπιστευτικά» και την «συνδρομή παράνομης οργάνωσης, χωρίς να αποτελεί μέλος αυτής», κατά την εκδίκαση της υπόθεσης “ΜΙΤ truck reports”[1].

 

Η υπόθεση αφορά σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα στις 19.01.2014 και κατέγραφε έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε φορτηγά της τουρκικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών «ΜΙΤ», στα σύνορα με την Συρία. Τα φορτηγά μετέφεραν παράνομα στρατιωτικό υλικό για τους ισλαμιστές της Συρίας. Ο βουλευτής που κατηγορείται πως παρέδωσε το βιντεοσκοπημένο υλικό της έρευνας των φορτηγών στην εφημερίδα Cumhuriyet, συνελήφθη στις 14.06.2017, απευθείας μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να υποβάλει ένσταση με την βουλευτική του ιδιότητα [2].

 

Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι δημοσιογράφοι Ερντέμ Γκιουλ και Τσαν Ντουντάρ, που προέβησαν στα σχετικά δημοσιεύματα και καταδικάστηκαν σε 10 έτη και 10 μέρες φυλάκιση για «αποκάλυψη εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών».

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Πώς κρίνει την ποινή που επιβλήθηκε;

 

Επειδή η υπόθεση σχετίζεται με την πληροφόρηση, σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την εξασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας;

 

[1] goo.gl/iBpF30
[2] http://www.hurriyetdailynews.com/news-analysis-berberoglu-arrest-is-forcing-limits-in-turkey.aspx?pageID=517&nID=114342&NewsCatID=409


(Visited 74 times, 1 visits today)

Read more:
Screenshot - 06_10_2015 , 12_09_13
Κούλογλου σε Κομισιόν: Μην συγκαλύπτετε το σκάνδαλο VW

Δελτίο Τύπου Με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Volkswagen επανήλθε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μετά από παραπλανητικό...

Close