Κούλογλου στο Capital.gr: Η συμφωνία του Eurogroup δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς…

Permalink

Συνέντευξη για το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο δημοσιογράφο Μανόλη Καψή και το Capital.gr.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Αν μη τι άλλο είναι ευγενής και ειλικρινής. «Η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι για πανηγυρισμούς… (σ.σ.: Κι ας δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα). Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η χώρα με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Είναι ένα μικρό βήμα ομαλοποίησης της κατάστασης», δηλώνει στο Capital.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Έστω κι αν η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα το συγκεκριμένο για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν, όπως ομολογεί και ο κ. Κούλογλου, δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση που τόσο πολύ ήθελε ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Εξίσου ειλικρινής είναι ο Στ. Κούλογλου και όταν ομολογεί ότι, ναι, «υπήρχαν προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές που τελικά αποδείχθηκαν ρεαλιστικές» (σ.σ.: Η γραβάτα που τελικά δεν θα φορέσει ο κ. Τσίπρας…).

Το ερώτημα γιατί η Αθήνα πίστεψε ότι θα μπορούσε το Βερολίνο προεκλογικά να κάνει «δώρο» στην κυβέρνηση Τσίπρα μια γενναία ρύθμιση του χρέους παραμένει αναπάντητο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει όμως ότι αυτό ήταν το κλίμα στις Βρυξέλλες. «Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί», λέει. Μήπως για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να διαβάσει σωστά τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων; Όπως το 2015 που κάποιοι πίστευαν (;) ότι θα χορεύουν τις αγορές στο ταψί;

«Το 2015 σίγουρα δεν υπήρχε γνώση των ευρωπαϊκών συνθηκών», ομολογεί αφοπλιστικά ο κ. Κούλογλου. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά τώρα υπάρχει κατανόηση ότι η Γερμανία αποφασίζει. Ναι, το τελευταίο διάστημα ο κ. Σόιμπλε βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δέχθηκε σκληρή κριτική από εφημερίδες, τον είπαν «δικτατορίσκο», αλλά παραμένει ο πιο δυνατός παίκτης, όπως συνολικά και το Βερολίνο. Αυτή είναι η κατάσταση είτε μας αρέσει, είτε όχι…».

Και οι εκλογές; «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019″, προβλέπει ο κ. Κούλογλου. Ναι, αλλά το πρόγραμμα τελειώνει το 2018. Θα υπογράψει και νέα συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει σε εκλογές; «Δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία αν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή επιστροφή στο 2014… «Δεν ήταν τότε η κυβέρνηση Σαμαρά έτοιμη να βγει στις αγορές, όπως δεν είμαστε κι εμείς ακόμα», λέει στο Capital.gr ο Στ. Κούλογλου. Αλλά εγώ έχω δηλώσει ότι έπρεπε να αφεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Να κάνει τη βρώμικη δουλειά πρώτα και μετά να πέσει». Δηλαδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι; «Συμφωνώ, ναι… Ανέλαβε τη (βρώμικη) δουλειά που δεν άρμοζε στην ιδεολογία του και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυταπάτη ή απάτη; «Εγώ πάντως δεν είχα καμία αυταπάτη», λέει ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου. Είχα προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αίμα. Ο Σόιμπλε το είχε πει καθαρά. There will be blood. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το πήρε σοβαρά υπ” όψιν».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πηγή: Capital.gr


(Visited 180 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_57561
Κούλογλου στην κινεζική TV για τον ρόλο της Γερμανίας

Την τιμωρητική στάση της Γερμανίας και την πολιτική των αντιποίνων που χρησιμοποιεί το Βερολίνο σε βάρος της Ελλάδας, στον απόηχο...

Close