Οι ομιλίες της παρουσίασης στην Αθήνα του νέου βιβλίου του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση».

Permalink

Στην ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο κεντρική αίθουσα του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Αθήνας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση».

80-IMG_0697

Για το βιβλίο, που περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία, διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα μίλησαν οι Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, ο Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, ο Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας-δημοσιογράφος και ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, μαθητής.

56-IMG_0673

Η συζήτησε άνοιξε με το καλωσόρισμα του διευθυντή του μουσείου Δρ. Γεώργιου Κακαβά, ενώ ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης επισήμανε πως οι μαρτυρίες του βιβλίου και η συζήτηση γύρω από αυτές ίσως μας κάνουν σοφότερους καθώς μας επιτρέπουν να επανεξετάσουμε τη στάση μας. Αναφερόμενος στους εκπροσώπους της δικής του γενιάς παρατήρησε πως «όταν ερχόντουσαν οι καραβιές των εξόριστων ήμασταν πολύ αυστηροί για αυτούς που υπέγραψαν και όταν πέρναγαν τα χρόνια ήμασταν πολύ αυστηροί προς τους ανθρώπους που πήραν μέρος στον αγώνα κατά της χούντας. Είμαστε πολύ λίγοι να κρίνουμε το σήμερα αγνοώντας το παρελθόν».

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη.

 

Η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ ανέφερε πως τα πενήντα χρόνια από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος τη 21ης Απριλίου είναι η κατάλληλη στιγμή να επανέρθουμε στην εξέτασή του και πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να σκεφτούμε ξανά το πως κάθε γενιά αντιλαμβάνεται το γεγονός.

Ολόκληρη η ομιλία της Οντέτ Βαρών-Βασάρ

 

Ο Παντελής Μπουκάλας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως νοιώθει εξαιρετικά αμήχανος που μιλά για την αντίσταση και το τεράστιο κόστος του έρωτα για την ελευθερία μπροστά σε ανθρώπους που δαπάνησαν τη ζωή τους και την ψυχή τους χωρίς να τους αναγνωριστεί στον πρέποντα καιρό. Παρόλου που σίγουρα δεν δαπάνησαν ότι πολύτιμο δαπάνησαν αναζητώντας αναγνώριση καθώς δεν ήταν αυτός ο τρόπος τους. «Σίγουρο είναι όμως πως όσοι εξορίστηκαν και βασανίστηκαν από τους χουντικούς, χάνοντας χρόνο ψυχής που ποτέ δεν ανακτάται, όταν είδαν στην μεταπολίτευση αρκετούς από τους θήτες να στολίζουν τους καταλόγους των ευπατριδών, να σταδιοδρομούν και να θριαμβεύουν ενώ οι ίδιοι έπρεπε να ξαναπιάσουν τη ζωή τους από το μηδέν θα ένιωσαν την αθεράπευτη πίκρα τη ριζικής διάψευσης».

Ολόκληρη η ομιλία του Παντελή Μπουκάλα

 

Ο Περικλής Κοροβέσης ανέφερε πως ενώ από παιδί δεν προφταίνει να διαβάσει τα βιβλία που έχει αγοράσει και κρατά επετηρίδα, όταν έπεσε στα χέρια του το βιβλίο του Κούλογλου δεν μπορούσε να το αφήσει. «Ξαναβρέθηκα στη φυλακή, ξανά με συγκρατούμενους και άκουγα τις ιστορίες τους. Οι ιστορίες αυτές έχουν το πολύτιμο στοιχείο ότι είναι μια βιωμένη πραγματικότητα η οποία δεν παρουσιάζεται ως άθλος. Μονορούφι κάθισα και είδα ότι είναι ίσως το εγκυρότερο ιστορικό βιβλίο που έχω διαβάσει για τη Χούντα, με μαρτυρίες από όλες τις πλευρές. Πολλά πράγματα τα αγνοούσα, για τον Ασπίδα, για τους αξιωματικούς του Ναυτικού και τον όρκο τους, για το γεγονός ότι ο βασιλιάς και ο Καραμανλής έπαιρναν το μισθό τους. Χρειάστηκε το βιβλίο και πενήντα χρόνια για να τα μάθω. Τέτοια βιβλία μας είναι πολύτιμα για να καταλάβουμε τελικά που πατάμε»

Ολόκληρη η ομιλία του Περικλή Κοροβέση

 

Στη συνέχεια ο μαθητής Δημήτρης Οικονομόπουλος μετέφερε την εμπειρία μιας νεότερης γενιάς επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ φίλων δεν έχουν πλέον πολιτικό περιεχόμενο και οι περισσότεροι δεν μιλούν για τη χούντα και την αντίσταση. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο να γνωρίζει κανείς για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, δεν περνά σωστά η πληροφορία για την εποχή εκείνη. Μοιάζει κάτι παλιό, σαν μνημείο, σαν την 28η Οκτωβρίου, δεν προκαλεί συγκίνηση.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Οικονομόπουλου

 

1-IMG_0698

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία των μαρτυριών του βιβλίου και επισήμανε πως το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου που ήταν κάτι άλλο από αυτό που προβλήθηκε μετά την Μεταπολίτευση και χρησιμοποιήθηκε από πάρα πολλές πλευρές σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να συγχωρεθεί η ανοχή που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έδειξε απέναντι στην δικτατορία. «Προσπαθώ να αποκαταστήσω την αντίσταση της πραγματικής γενιάς του Πολυτεχνείου η οποία στην πραγματικότητά και παρά τα λεγόμενα δεν κυβέρνησε ποτέ στη χώρα. Η χώρα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης κυβερνήθηκε από τα χέρια πολλών γενιών, αλλά πάντως όχι από την γενιά του Πολυτεχνείου όπως τη ζήσαμε εμείς που είμασταν ενεργά της μέλη. Αυτή ήταν η ιδέα και η ανάγκη για το βιβλίο, να θυμόμαστε τι είναι η δικτατορία, πόσο βάρβαρη υπήρξε και τι κακό μας έχει κάνει καθώς πολλά από τα σημερινά δεινά μας έχουν να κάνουν με εκείνη την περίοδο.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου

 

Υλικό από την εκδήλωση:

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Το ηχητικό ολόκληρης της εκδήλωσης

Το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης

 


(Visited 243 times, 1 visits today)

Read more:
Που πάνε τα λεφτά...
Που πάνε τα λεφτά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close