Κούλογλου στην Humanité TV : Οι χώρες που παραβιάζουν τις συμφωνίες να υποστούν τις συνέπειες

Permalink

Για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου, στην εκπομπή «Υποδοχή προσφύγων, η Ευρώπη σε βλάβη», την οποία συντόνισε ο Ζαν-Ζακ Ρεζιμπιέ για την Humanité TV.

Στη συζήτηση αυτή, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος, οι Γάλλοι ευρωβουλευτές, Συλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και Γιουνούς Ομαρζί (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Δεν έχουμε πια τα μεγάλα κύματα προσφύγων που είχαμε πριν ένα χρόνο, ωστόσο ένας αριθμός μεταξύ πενήντα και εκατό ατόμων φτάνουν κάθε μέρα στη Λέσβο και στη Χίο. Αν για παράδειγμα υπολογίσουμε για τη Λέσβο -την οποία εξάλλου έπληξε ένας μεγάλος σεισμός πριν από μερικές μέρες- πως δέχεται 50 άτομα την ημέρα, αυτό σε ένα μήνα μας κάνει 1500 άτομα – αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος για ένα νησί που έχει ήδη υποστεί έντονα την προσφυγική ροή, όπου υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας με πρόσφυγες που περιμένουν τις αιτήσεις τους για άσυλο να εξεταστούν. Υπάρχει πρόβλημα τόσο στο επίπεδο του προσωπικού που μας υποσχέθηκε η ΕΕ, όσο και σε αυτό του εξοπλισμού που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου.

Σε ότι αφορά στην ηπειρωτική χώρα, η κατάσταση καλυτερεύει. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 50 χιλιάδες άτομα. Μια αντιπροσωπεία από βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφτηκαν τη χώρα και στα συμπεράσματά τους ανέφεραν ότι η κατάσταση βελτιώνεται Έχουμε επίσης κάνει πολλά για την εκπαίδευση των νέων προσφύγων. Όπως γνωρίζετε όμως το ελληνικό κράτος κι η ελληνική οικονομία έχουν πληγεί πολύ από την κρίση, δεν υπάρχουν χρήματα κι αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τα πράγματα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει για τον ίδιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο επίπεδο του μεταναστευτικού ζητήματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «σίγουρα, δε σημαίνει δύο μέτρα και δύο σταθμά ». «Δε μπορούμε », είπε, « να τιμωρούμε τις χώρες για έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, να τις απειλούμε και να τους στέλνουμε τελεσίγραφα, ενώ δεν κάνουμε τίποτα πάνω στα θεμελιώδη δικαιώματα, στις ιδρυτικές ιδέες της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει με τη συγκατάθεση και την ανοχή του Βερολίνου. Η κ. Μέρκελ, ύστερα από ένα πρώτο άνοιγμα για το μεταναστευτικό και τις πολιτικές ζημιές που υπέστη εξαιτίας του, προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Τώρα κανείς δε μιλά για τους πρόσφυγες, λες κι ως εκ θαύματος εξαφανίστηκαν!

Κι αυτό που με αγανακτεί, που με θυμώνει, είναι ότι υπάρχουν χώρες εντός κι εκτός ΕΕ, που ευθύνονται γι’ αυτό το χάος, αλλά αρνούνται ν’ αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφέρω τις ΗΠΑ του κ. Τραμπ και τη Μεγ. Βρετανία. Οι πρόσφυγες αυτοί, δραπετεύουν από το Ισλαμικό Κράτος, το οποιο είναι το δημιούργημα, το «τέρας του Φρανκενστάιν» του κ. Μπλερ και του κ. Μπους, που γεννήθηκε κυρίως μετά την εισβολή τους στο Ιράκ κι όσες παρεμβάσεις την ακολούθησαν στη Μέση Ανατολή : τους βομβαρδισμούς στη Συρία, τη Λιβύη και τόσα άλλα. Δε θέλουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των πράξεων τους. (Οι Βρετανοί) ψηφίζουν «ναι» στο Brexit για ν΄αποφύγουν το πρόβλημα και να να κλείσουν τα σύνορα κι ο Τραμπ, που προέρχεται από το ίδιο στρατόπεδο με τον Μπους, υψώνει τείχη και θεσπίζει αντισλαμικούς νόμους».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αλληλεγγύη των Ελλήνων που παρά την άνοδο της ακροδεξιάς εξακολουθεί να υφίσταται, ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει αποτελεί σχεδόν θαύμα. Προσωπικά, περίμενα ότι η ακροδεξιά, που ενισχύθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης θα κατόρθωνε να εκμεταλλευτεί ακόμη παραπάνω την κατάσταση με τους μετανάστες. Αυτό ευτυχώς δεν έχει συμβεί.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι βοήθεια. Βοήθεια ηθική και οικονομική. Αλλά χρειάζεται και μια ηθική κάθαρση: Οι χώρες που αρνούνται να υπακούσουν σε αποφάσεις που λήφθηκαν από κοινού να υποστούν τις συνέπειες».


(Visited 61 times, 1 visits today)

Read more:
koul1b
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στον Real FM για τις τρέχουσες εξελίξεις 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό Real και τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου δήλωσε...

Close