Κούλογλου για τρέχουσα επικαιρότητα στον ΣΚΑΙ 100,3

Permalink

Συνέντευξη για την μετά την αξιολόγηση επικαιρότητα παραχώρησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο του ΣΚΑΙ 100,3.

Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στο ζήτημα του χρέους και εάν η υπόσχεση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν είναι αυτή που ήθελε η ελληνική πλευρά, αποδίδοντας το γεγονός στη γερμανική στάση εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου: «Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε παραπλανούν τους ψηφοφόρους τους. Σήμερα μάλιστα υπάρχει ένα σχόλιο στη γερμανική εφημερίδα, νομίζω στη Süddeutsche Zeitung, που λέει ότι παραπλανούν τους ψηφοφόρους γιατί δε λένε την αλήθεια: ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δε δέχονται να κάνουν το απαραίτητο κούρεμα για προεκλογικούς λόγους. Όχι, δεν είναι η ρύθμιση που θα θέλαμε».

Για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι, ενώ τεχνικά η δυνατότητα υπάρχει, ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό είναι δύσκολο. Όπως εξήγησε, «Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο διότι ο Ντράγκι έχει μια μεγάλη κόντρα με τη Γερμανία. Υπάρχει μια συνεχής διαμάχη με τον Σόιμπλε για τα χαμηλά επιτόκια. Ο Σόιμπλε δε θέλει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο θέλουμε να μπούμε — θέλει να το τελειώσει. Αν μπει σ’ αυτό η Ελλάδα, που είναι το μαύρο πρόβατο, ο Σόιμπλε θ’ αντιδράσει ακόμη περισσότερο. Βέβαια, ο Ντράγκι δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά του».

Μιλώντας για τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει την ανάπτυξη, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων και του χαμηλού εργατικού κόστους, είναι καλός τόπος για επενδύσεις και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως μια σειρά από χρόνια προβλήματα. Π.χ., η δικαιοσύνη. Όταν ένας επενδυτής ξέρει ότι αν έρθει και κάποιος του κάνει μια ένσταση για την επένδυσή του θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να βγάλει άκρη, δεν έρχεται. Αυτό είναι ένα βασικότατο πρόβλημα που υπάρχει. Πρέπει η δικαιοσύνη να αποδίδεται σύντομα.

Είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες μια συζήτηση στη βουλή για τη δικαιοσύνη κατά την οποία, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση καταπιάστηκαν κυρίως με θέματα σκανδάλων και δεν καταπιάστηκαν με τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Αυτό μου είχε κάνει από τότε εντύπωση. (Η λειτουργία της δικαιοσύνης) πρέπει να μπει στο επίκεντρο της κυβερνητικής προσοχής».

Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις πέρα από ιδεολογικούς δισταγμούς, απάντησε ότι, «η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων, αλλά το θέμα είναι κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, να μην δίδεται η δημόσια περιουσία σε τιμές μπιρ-παρά επειδή έχουμε ανάγκη. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία. Φυσικά δε μπορεί να είναι οι παλιές τιμές, αλλά δε μπορεί να είναι κι εξευτελιστικές. Αυτό, νομίζω είναι που πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε και να περισώσουμε συγχρόνως».

Τέλος, για τη γραφειοκρατία που ακόμη αποτελεί «αγκάθι» στη χώρα, ο Στ. Κούλογλου, επισήμανε ότι, «Ο δημόσιος τομέας (στην Ελλάδα) -ο τρόπος που λειτουργεί, πώς συγκροτήθηκε και πώς προσελήφθησαν οι υπάλληλοι- αποτελεί πρόβλημα γιατί ποτέ δεν έχουν υπάρξει σοβαρές εκσυγχρονιστικές τομές στη δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας». «Πάντως», συμπλήρωσε,  «η γενική εικόνα που έχω είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη. Τώρα, πόσο έχει βελτιωθεί έχει να κάνει με τη κουλτούρα και την ιστορία που κουβαλάμε».

 


(Visited 73 times, 1 visits today)

Read more:
185967-captura81
Ιστορική μνήμη στην Ευρώπη: Από τις εκτελέσεις του Φράνκο στο κατοχικό δάνειο. Ζητείται δικαιοσύνη

Τριήμερο συνέδριο με αφορμή την 40η επέτειο από τις τελευταίες εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από την δικτατορία του Φράνκο, πραγματοποίησαν Ισπανοί...

Close