Κούλογλου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3: Ο κ. Βέμπερ δεν έχει μάθει ότι τελείωσε η Βαυαροκρατία στην Ελλάδα

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ο Βαυαρός κ. Βέμπερ πιστεύει ότι είμαστε ακόμα στην εποχή της βαυαροκρατίας και συμπεριφέρεται σαν κωμικοτραγικός πρίγκιπας της Βαυαρίας». Συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια του σχεδίου ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης από τον Σόιμπλε και τους σκληροπυρηνικούς χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και στην προσπάθεια επιβολής δεξιών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη. Στον αντίποδα αυτών, η Προοδευτική Συμμαχία ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών είναι μια προσπάθεια συνεργασίας για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Κούλογλου μιλώντας ακόμη για τον οικονομικό κορσέ που έχει επιβληθεί στη χώρα μας κυρίως από το Βερολίνο ανέφερε πως ύστερα από 40 χρόνια κακής διαχείρισης, για να μείνουμε στην Ευρώπη, δυστυχώς πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι διεθνώς ώστε να αλλάξουν οι συμφωνίες που αφορούν και την Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Κούλογλου σχολίασε τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία επισημαίνοντας ότι θα ήταν ευχής έργον να αλλάξει ο Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών γιατί επιδεικνύει εμμονική συμπεριφορά και ακολουθεί εντελώς αδιάλλακτη πολιτική απέναντι στο Ελληνικό πρόβλημα.

 

Αναλυτικότερα για τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ, ο κ. Κούλογλου επεσήμανε ότι το σχέδιο ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης από τον Σόιμπλε και τους σκληροπυρηνικούς χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, όπως ο Βέμπερ, δεν είναι καινούργιο και ο ίδιος το έχει ήδη επισημάνει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ο Σόιμπλε προσπάθησε να το εφαρμόσει, καθυστερώντας την αξιολόγηση. Μπορεί μεν να απέτυχε και να έβαλε προσωρινά το σχέδιο στο συρτάρι, αλλά αναμφίβολα συνεχίζει να επιθυμεί την αποτυχία και την αντικατάσταση αυτής της κυβέρνησης με μία της παράταξής του, που θα του κάνει όλα τα χατίρια.

Υπάρχει μια εμμονή στην ιδέα ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης και επιβολής δεξιών κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη. Αν μια κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική, πάνε να της κόψουν το κεφάλι. Αυτό συμβαίνει και με την κυβέρνηση της Πορτογαλίας – μια κυβέρνηση σοσιαλιστών, υποστηριζόμενη όμως από την αριστερά – που δέχεται κι αυτή συνεχείς εκβιασμούς, απειλές και τελεσίγραφα. Με τη διαφορά ότι εκεί έχουν καταφέρει να δανείζονται από τις αγορές, οπότε δεν έχουν τη δόση να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη. Τώρα με όλη αυτή την ιστορία, ότι δήθεν κερδίζει και αλλάζει η Ευρώπη, εννοούν ότι επικρατεί η δεξιά ή η κεντροδεξιά στυλ Μακρόν.

Ο κ. Κούλογλου υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Βέμπερ δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο ή δικαίωμα να εξαγγέλλει ότι θα δώσει χρήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Βέμπερ και το Ευρωκοινοβούλιο δεν χειρίζονται κονδύλια, ούτε αποφασίζουν αν θα δοθούν κονδύλια στις χώρες, παρά μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμοί, κτλ). Ο Βαυαρός κ. Βέμπερ πιστεύει ότι είμαστε ακόμα στην εποχή της βαυαροκρατίας και συμπεριφέρεται σαν κωμικοτραγικός πρίγκηπας της Βαυαρίας.

Με την Προοδευτική Συμμαχία προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις -που βρίσκονται σε υποχώρηση- μέσω μιας συνεργασίας ευρωβουλευτών της Αριστεράς, Πρασίνων, αλλά και Σοσιαλιστών, ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικαιοσύνης, για εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη. Η πλατφόρμα αυτή θα βρίσκεται στους αντίποδες των πολιτικών σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται προς το παρόν στην Ευρώπη και έχουν οδηγήσει σε αυτήν την ευρωπαϊκή αποσύνθεση, την οποία προσπαθούν να καλύψουν λέγοντας π.χ. ότι κέρδισε ο Μακρόν. Όλα αυτά είναι πολύ προσωρινά. Αν οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αισθανθούν ότι μέσα στην Ευρώπη ζουν καλύτερα από ότι αν ήταν έξω θα έχουμε συνέχεια τριγμούς τύπου Brexit.

Μιλώντας για το πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως είναι πραγματικά δύσκολο. Μας δίνεται όμως η δυνατότητα με τη συμφωνία που έχουμε, με το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 – η επιδίωξη είναι ίσως και νωρίτερα – να βγει η χώρα στις αγορές ώστε να μην έχει την ανάγκη των δανειστών. Από εκεί και πέρα δεν τελειώνουν τα βάσανα. Αυτά έχουν να κάνουν με μια επί 40 χρόνια πολύ κακή διαχείριση της χώρας που κορυφώθηκε τη δεκαετία του 2000 με την απογείωση της υπερχρέωσης. Αν υπήρξε κακή διοίκηση για 40 χρόνια θα χρειαστούν άλλα τόσα για να αποκατασταθεί η όλη εικόνα της χώρας. Οι δεσμεύσεις για τα 40 χρόνια πλεονασμάτων είναι αντίστοιχες των δημοσιονομικών κανόνων και της πειθαρχίας που υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούν οι χώρες να έχουν ελλείμματα παραπάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Η Ελλάδα κατά μέσο όρο θα πρέπει να έχει 2% πρωτογενές πλεόνασμα. Σε άλλες χώρες ο μέσος όρος αυτός φτάνει στο 2,5%. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι μέρος ενός γενικότερου προβλήματος, ενός δημοσιονομικού κορσέ που έχει επιβάλλει κυρίως το Βερολίνο, το οποίο επωφελείται αλλά βλάπτονται όλες οι άλλες χώρες και δεν προωθείται η ανάπτυξη. Αλλά αν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη δυστυχώς πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι διεθνώς ώστε να αλλάξουν οι συμφωνίες που αφορούν και την Ελλάδα.

Για τις εκλογές στη Γερμανία ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον να αλλάξει ο Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Η Μέρκελ θέλει να απαλλαγεί από τον Σόιμπλε αλλά δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Αν φύγει ο Σόιμπλε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα μας θα λυθούν. Καταρχήν αν έρθει σοσιαλδημοκράτης, αν έχουν καλό εκλογικό αποτέλεσμα, σίγουρα θα κοιτάξει να εφαρμόσει μια πολιτική όχι ριζικά διαφορετική αλλά δεν θα είναι άτεγκτη απέναντι στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι σοσιαλδημοκράτες προκρίνουν ήπια λιτότητα. Απέναντι στην Ελλάδα ο Σόιμπλε έχει κάνει προβολή του προσωπικού του προβλήματος. Ο Σόιμπλε έχει πει πως όπως αυτός τραυματίστηκε στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, υπέφερε, αλλά βγήκε περισσότερο δυνατός από τη δοκιμασία, έτσι πρέπει να συμβεί και με την Ελλάδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν από δημοσιογραφικές και πολιτικές πηγές είναι πως πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο ο οποίος έχει μια εμμονή όπως συχνά παθαίνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, θέλει να δικαιωθεί. Γι” αυτό ακολουθεί τόσο αδιάλλακτη πολιτική απέναντι στο Ελληνικό πρόβλημα.

Το ηχητικό της συνέντευξης:

 


(Visited 129 times, 1 visits today)

Read more:
369422-mitsotakis-sxinas-oikonomou
Μητσοτάκης, Οικονόμου, Σχοινάς: σφίγγει ο κλοιός για τα ψέματα. Βίντεο-ντοκουμέντο

Αρκεί το σχόλιο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα την Κυριακή: «Σφίγγει ο κλοιός των κατηγοριών για παράνομες επαναπροωθήσεις γύρω από την ελληνική...

Close