Συνέντευξη για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στ. Κούλογλου στην Πάτρα

Permalink

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του καινούργιου του βιβλίου, «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» (εκδ. Εστία) στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου (Φιλοποίμενος 36 – 42) στην Πάτρα, απόψε στις 8.30 μ.μ., ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου παραχώρησε  συνέντευξη στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο Πάτρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Βλέπω ότι και στον πρόλογο του βιβλίου λέτε ότι χρειάζεται μια αποκατάσταση της γενιάς του Πολυτεχνείου. Γιατί τη νιώθετε αυτήν την ανάγκη; 

Γιατί υπάρχει μια τάση ωραιοποίησης της δικτατορίας για την οποία χρησιμοποιείται η σημερινή κρίση. Ότι επί δημοκρατίας χρεώθηκε η χώρα, ξεκίνησε η διαφθορά κλπ. Γι’ αυτήν την αναθεώρηση της ιστορίας κι επειδή με αυτόν τον τρόπο πάει να σβηστεί απ’ τη συλλογική μνήμη η προδοσία της Κύπρου, οι εκτελέσεις, οι θάνατοι, οι βασανισμοί κι οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας επίσης, θέλησα να κάνω αυτό το βιβλίο. Πολιορκητικός κριός σ’ όλη αυτήν την προσπάθεια είναι η γενιά του Πολυτεχνείου στην οποία έχουν φορτωθεί όλα τα κακά της μεταπολίτευσης, ενώ όπως αποδεικνύει το βιβλίο η πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου δεν κυβέρνησε ποτέ τη χώρα κι επίσης δεν ήταν όπως παρουσιάστηκε μετά τη Μεταπολίτευση.

Δηλαδή σε πέντε-δέκα πρόσωπα, στα οποία χρέωσαν αμαρτίες γενεών.

Η χούντα δεν είχε ποτέ ενεργή υποστήριξη παρά από ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού (ένα 5-7% — όσο είναι δηλαδή σήμερα η Χρυσή Αυγή, που είναι και θαυμαστές της δικτατορίας). Υπήρχε όμως μια ανοχή της πλειοψηφίας του πληθυσμού απέναντι στη δικτατορία.  Η αντίσταση βέβαια ξεκίνησε από την πρώτη μέρα κι έχω μια σειρά από αναλυτικές αφηγήσεις γι’ αυτό, πολύ δραματικές και πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου παρέμεινε ανεκτική απέναντι στο καθεστώς. Με το που έπεσε η χούντα μ’ αυτόν τον πάταγο και με την εθνική προδοσία και την αποκάλυψη  των βασανιστηρίων κι όλων αυτών που πολλοί δεν ήξεραν, όλοι θέλησαν με κάποιον τρόπο να αποενοχοποιηθούν επειδή δεν είχαν πάρει πιο ενεργά μέρος στην αντίσταση. Κι αυτό έγινε μέσα από το Πολυτεχνείο. Στο Πολυτεχνείο, όλο και κάποιοι είχαν περάσει απ’ έξω, είχαν κάποιο γνωστό μέσα ή άντε να είχαν ακούσει και το ραδιοφωνικό σταθμό. Πήγαμε και σε καμιά διαδήλωση  στην επέτειο του Πολυτεχνείου και άρα γίναμε αντιστασιακοί. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά με δέκα εκατομμύρια αντιστασιακούς την επαύριο της Μεταπολίτευσης. Χρησιμοποιήθηκε έτσι το Πολυτεχνείο και φορτώθηκε στη γενιά του ένα ιστορικό βάρος που δεν της έπρεπε. Αυτό προσπαθώ να αποκαταστήσω κι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχω βγάλει αυτό το βιβλίο.

Βλέπουμε ότι η Πάτρα, ήταν μπροστάρισσα, δηλαδή υπήρχαν επαφές και με τα κεντρικά στην Αθήνα, υπήρχαν στην πόλη θύλακες φοιτητών που ήταν πρωτοπόροι και το πάλεψαν από την πρώτη στιγμή. 

Παντού υπήρξε αντίδραση. Και στην Αθήνα και στην Πάτρα, αλλά και στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο, όπου μάλιστα έγιναν και διαδηλώσεις. Όπως περιγράφεται σε μια αφήγηση, του ανθρώπου που τραυματίστηκε σοβαρά, στο Ηράκλειο έγιναν συγκρούσεις με τον στρατό που άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Επίσης, την πρώτη μέρα έγιναν κι άλλα φρικτά πράγματα. Έγινε μια εν ψυχρώ εκτέλεση που περιγράφεται επίσης από έναν αυτόπτη μάρτυρα στον Ιππόδρομο, όπου είχαν μαζέψει τους αριστερούς. Εκεί, για παραδειγματισμό των υπολοίπων, ένας λοχαγός εκτέλεσε εν ψυχρώ με το περίστροφο του τον Παναγιώτη Ελή, έναν γνωστό αριστερό.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, βλέπουμε ότι έχετε καταγράψει δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων που τα έζησαν όλα αυτά. Υπάρχουν διηγήσεις και στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου μεταξύ των άλλων μαρτυριών. 

Ναι, υπάρχουν δύο μαρτυρίες στενών συνεργατών του Παπαδόπουλου, εκ των οποίων ο ένας έπαιξε και ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του πραξικοπήματος -στη συνομωσία δηλαδή- και δίνει πολύ αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το πώς και πότε ξεκίνησαν όλα αυτά. Επίσης, υπάρχει μια μαρτυρία του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA, Τζον Φατσέα, ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ CIA και Παπαδόπουλου.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ισχύει αυτό που επικράτησε ως δοξασία μετά την Μεταπολίτευση, ότι, ήταν η CIA που οργάνωσε το πραξικόπημα. Έχω μια σειρά από μαρτυρίες από Αμερικανούς που υπηρετούσαν στην Αμερικανή Πρεσβεία εκείνη την ημέρα: από τον Πρέσβη ως τον πολιτικό σύμβουλο και τον δεύτερο πολιτικό σύμβουλο, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν διότι ο βασιλιάς σε συνεργασία με τους Αμερικανούς ετοίμαζαν ένα άλλο πραξικόπημα το οποίο θα πραγματοποιούνταν αν η Ένωση Κέντρου κέρδιζε τις εκλογές που ήταν να γίνουν το Μάιο. Ο Παπαδόπουλοςτους πρόλαβε για να μπορέσει να πάρει εκείνος την εξουσία, διότι -ό,τι και να λέει σήμερα η ακροδεξιά κι η Χρυσή Αυγή- η εξουσία είχε πολύ μέλι για τους δικτάτορες. Άλλωστε, με τον πρώτο νόμο της δικτατορίας διπλασιάστηκαν οι μισθοί του πρωθυπουργού και των υπουργών, των ίδιων δηλαδή.

Αυτό που συνέβη μετά είναι ότι οι ΗΠΑ, με έναν πολύ κυνικό τρόπο, υποστήριξαν τη δικτατορία και υπάρχουν αναλυτικές μαρτυρίες των Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι διαφωνούσαν μ’ αυτήν την υποστήριξη και λένε ότι η χούντα ήταν πάρα πολύ τρομαγμένη στην αρχή (υπήρχαν φήμες ότι εκείνες τις μέρες θα ερχόταν ο 6ος Αμερικανικός Στόλος για να  ρίξει τη δικτατορία και τότε μ’ αυτή τη φήμη είχαν τρομοκρατηθεί) κι αν κουνούσαν το δαχτυλάκι τους θα μπορούσε να πέσει. Δεν θα είχε μείνει πάνω ο Παπαδόπουλος για επτά χρόνια, πράγμα το οποίο, όπως αποδεικνύω μέσα από το βιβλίο ήταν μια καταστροφή, όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά επίσης για τον πολιτισμό μας, τις ακραίες αντιδράσεις που η δικτατορία προκάλεσε μετά την μεταπολίτευση, την καταστροφή των πόλεων.

Ναι, γυρίσαμε πίσω στο παραδοσιακό, στους τσολιάδες και ξεχάσαμε την ουσία του πολιτισμού μας, χτίσαμε τις πόλεις μας.

Άλλωστε η φωτογραφία του εξωφύλλου, είναι μία φωτογραφία από την Πάτρα εκείνης της εποχής, που δεν υπάρχει πλέον. Η Πάτρα με τη θάλασσα και το λιμάνι της θα αποτελούσε και πόλο τουριστικό — αλλά δυστυχώς, όπως κι άλλες πολύ όμορφες πόλεις, καταστράφηκε. Η χούντα έπαιξε καταλυτικό ρόλο και σ’ αυτό κι άφησε πίσω της μια ζημιά που δεν αποκαθίσταται.


(Visited 93 times, 1 visits today)

Read more:
ekklhsia
Εκκλησία-Κυβέρνηση: Φανατικότεροι της Σαουδικής Αραβίας. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα είναι η πιο σημαντική θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων. Οι πιστοί, που πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή...

Close