Δηλώσεις του Στ. Κούλογλου στο portal thebest.gr

Για τους λόγους που πυροδότησαν τη συγγραφή του νέου του βιβλίο, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε στην Άντυ Μπακοπούλου και στο portal thebest.gr, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» του δημοσιογράφου, ευρωβουλευτή και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου στη Στοά Πραπόπουλου, το οποίο βασίζεται σε διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου αλλά και των αντιστασιακών που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν οι ίδιοι ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από «Το Δόντι» μετά από αντίστοιχη βραδιά στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. Ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε για να «αποκαταστήσει» όπως αναφέρει την πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου αλλά και να επισημάνει την ανοχή που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έδειξε απέναντι στην δικτατορία. Στο thebest.gr μίλησε όμως και για το πολιτικό τοπίο των ημερών.

«Όταν έπεσε η δικτατορία με πάταγο, αποκαλύφθηκε η έκταση των βασανιστηρίων και της πολιτικής καταπίεσης της επταετίας παρά την ανεκτική στάση του λαού στη μεγάλη διαφθορά του καθεστώτος. Τα σημάδια ήταν ανεξίτηλα παρά την ωραιοποίηση που επιχειρήθηκε. Πέρα από τη βία, οι δικτάτορες βουτήχτηκαν αμέσως στα σκάνδαλα διπλασιάζοντας άμεσα μισθούς πρωθυπουργού και υπουργών και καταχρεώνοντας τη χώρα με εξοπλισμούς. Το βιβλίο συγκεντρώνει 70 προσωπικές, αυθεντικές ιστορίες από το τότε αμερικάνικο προσωπικό, τους συνεργάτες της κυβέρνησης και βέβαια όσους καταδιώχθηκαν και βασανίστηκαν. Δυστυχώς αργότερα όλοι βαπτίστηκαν αντιστασιακοί ενώ οι πρωτεργάτες ήταν μόλις 2000 άτομα οι οποίοι αν και σήκωσαν το βάρος της ιστορικής αποστολής να ρίξουν τη χούντα, δεν κυβέρνησαν τελικά ποτέ τη χώρα. Η μεταπολιτευτική πορεία καθορίστηκε από το παλιό πολιτικό προσωπικό» υπογράμμισε στο thebest.gr ο κ. Κούλογλου.

Γιατί προτιμάει το Ευρωκοινοβούλιο

«Όχι, δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Αν το επεδίωκα θα γινόταν. Προτιμάω δέκα φορές το ευρωκοινοβούλιο όσο κι αν οι πλατφόρμες και οι προτάσεις πράσινων, αριστερών και σοσιαλιστών είναι μειοψηφία κόντρα στους ευρωπαίους δεξιούς πολιτικούς των λόμπι και των πολυεθνικών συμφερόντων. Προς το παρών ο κόσμος έχει θετικές αντιδράσεις στο πρόσωπό μου, γιατί λέω την άποψή μου, δεν με «πήρε η μπάλα». Δεν εισπράττω δηλαδή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Δεν ασχολούμαι μόνο με κομματικές αλλά με εθνικές επιδιώξεις.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή πολιτική στην Ευρώπη

«Οι δημοσκοπήσεις είναι κακές γιατί η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε μέτρα που δεν είναι της ιδεολογίας της γεμάτα φορολογικά βάρη. Δεν είμαι σύμφωνος βέβαια γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από άλλους νωρίτερα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βιαστεί να πάρει την εξουσία. Τώρα αντιμετωπίζει διαρκώς τους αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή πολιτική. Και οι Πορτογάλοι έχουν εξαναγκαστεί σε λιτότητα, όχι τόσο σκληρή σαν τους Ελληνες. Είναι δύσκολο να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση σε τέτοιο τοπίο»

Συμβιβασμοί για να αναπνεύσουμε

«Το θεωρώ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να βγούμε από την κρίση. Ως τώρα η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Η τελευταία συμφωνία στο eurogroup με μεγάλο κομμάτι συμβιβασμού δίνει απλά ένα περιθώριο να αναπνεύσουμε. Να δούμε αν θα υπάρξει έξοδος στις αγορές για αναθέρμανση της οικονομίας. Ως τώρα έχει παραλύσει η αγορά, η οποία αν δεν πάρει μπρος θα χαθεί το παιχνίδι.»

Πηγή: thebest.gr


(Visited 59 times, 1 visits today)

Read more:
DSC_0038
Οι whistleblowers δεν είναι «κουκουλοφόροι» – Πρέπει να τους προστατέψουμε

Την ανάγκη να προστατεύονται νομικά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε ομιλία του στο...

Close