Στ. Κούλογλου στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» : «Ακόμα πληρώνουμε το έγκλημα της χούντας»

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» (εκδ. Εστία) στην Πάτρα για την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στο αίθριο του Μέγαρου Πραπόπουλου, καλεσμένος του βιβλιοπωλείου «Το δόντι», ο δημοσιογράφος-ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στην Κρίστυ Κουνινιώτη για τον λόγο που έγραψε το βιβλίο και τις άγνωστες πτυχές που φωτίζει, σχολιάζει τα του Γιούρογκρουπ και συστήνει σοβαρότητα στους κατέχοντες την εξουσία.

70 μαρτυρίες σ” ένα βιβλίο, αφιερωμένο στην «αληθινή γενιά του Πολυτεχνείου». Ποια ανάγκη το δημιούργησε;

Νομίζω ότι η μνήμη ξεθωριάζει και, παράλληλα με την κρίση και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, γίνεται μια προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η χούντα, της οποίας τα εγκλήματα, τα πληρώνουμε ακόμα. Ο πολιορκητικός κριός γι” αυτή την αναθεώρηση της ιστορίας είναι η χρησιμοποίηση της γενιάς του Πολυτεχνείου στην οποία καταλογίζονται ευθύνες για τα σημερινά δεινά της χώρας. Οσοι αγωνίστηκαν, ωστόσο, για την ανατροπή της χούντας ήταν μια ομάδα 2.000-3.000 ατόμων, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων δεν έπαιξε κανέναν αποφασιστικό ρόλο στην πορεία που πήραν τα πράγματα μετά τη Μεταπολίτευση. Το επιχείρημα, λοιπόν, ότι στο ναυάγιο της χώρας οδήγησε η γενιά του Πολυτεχνείου δεν στέκει. Πρώτον, διότι η πραγματική γενιά του Πολυτεχνείου δεν εξαργύρωσε τίποτα, εκτός ελάχιστων ατόμων που συμμετείχαν στα σχήματα εξουσίας, και δεύτερον, διότι η γενιά του Πολυτεχνείου δεν κυβέρνησε ποτέ.

Συγκέντρωνα, λοιπόν, υλικό 15 χρόνια και το επεξεργαζόμουν. Επρόκειτο για συνεντεύξεις, κάποιες εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τα ντοκιμαντέρ που έκανα στην τηλεοπτική εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Οι μαρτυρίες αυτές ξαναδουλεύτηκαν, για τις ανάγκες του βιβλίου, με τη μορφή προσωπικών αφηγήσεων που μοιάζουν με διηγήματα.

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιες αποκαλυπτικές μαρτυρίες;

Αποκαλυπτικές είναι οι συνεντεύξεις των Αμερικανών που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στην αμερικανική πρεσβεία. Του τότε πρέσβη Ουίλιαμς Φίλιπ Τάλμποτ, του Ρόμπερτ Κήλυ, τότε πολιτικού συμβούλου και μετά τη Μεταπολίτευση πρέσβη, ενός πράκτορα της CIA, ο οποίος κρατούσε την επαφή της με τον Παπαδόπουλο. Αυτές οι μαρτυρίες ανατρέπουν την παραδοχή ότι η CIA είχε στήσει το πραξικόπημα. Είναι αλήθεια ότι η αμερικανική κυβέρνηση συζητούσε με τον βασιλιά για το δικό του πραξικόπημα, τους πρόλαβαν, όμως, οι συνταγματάρχες, με δική τους πρωτοβουλία, και τους αιφνιδίασαν. Αυτό, φυσικά, δεν ανατρέπει το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε στη συνέχεια, και αυτό ήταν το δεύτερό της σφάλμα, την αιμοσταγή δικτατορία.

Ενα άλλο, άγνωστο σε πολλούς συμβάν, είναι η εν ψυχρώ δολοφονία του παλιού αγωνιστή Παναγιώτη Ελή, από έναν ανθυπολοχαγό, στον Ιππόδρομο. Ηταν η πρώτη μέρα του πραξικοπήματος. Από εκείνη τη μέρα μέχρι την κατάρρευση της χούντας, οι διηγήσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο συνιστούν και μια έκπληξη η καθεμιά.

Πάμε στα σημερινά. Γιούρογκρουπ. Πώς αξιολογείτε τη συμφωνία, δεδομένων της πρότερης επικρατούσας αισιοδοξίας αλλά και της μεσολαβούσης αναμονής;

Κοιτάξτε, το Γιούρογκρουπ ήταν μια συμβιβαστική λύση. Η απόφαση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, απλώς μας δίνει το δικαίωμα να αναπνεύσουμε, ως χώρα και ως Κυβέρνηση. Σίγουρα, βλέποντας εκ των υστέρων τα πράγματα, οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις περί τη λύση του χρέους δεν δικαιώθηκαν. Νομίζω ότι στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε το ίδιο κλίμα υπεραισιοδοξίας με την Κομισιόν, γιατί σας διαβεβαιώ, το τονίζουμε τώρα, ότι και η Κομισιόν εδώ στις Βρυξέλλες, και ο Μοσκοβισί, και ο Γιούνγκερ ήσαν εξίσου υπεραισιόδοξοι. Οσο για την καθυστέρηση, είχε να κάνει με το γεγονός ότι τίθεντο στο τραπέζι συνεχώς νέες απαιτήσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να αποδεχτεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση με την πρώτη. Επρεπε να τις εξετάσει και να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο. Κι ακόμα, οι δανειστές είχαν εκτιμήσει ότι πλησιάζοντας προς την εξάντληση του χρόνου, για τη δόση του Ιουλίου, η ελληνική πλευρά θα ήταν πιο υποχωρητική. Αυτό άλλωστε είχε καταγραφεί σαφώς μέσα από την υποκλαπείσα συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που είχε διαρρεύσει στα Wilileaks: Οι Ελληνες δεν υποχωρούν, παρά μόνο όταν βρίσκονται με το μαχαίρι στον λαιμό και έχουν να πληρώσουν δόση. Κι αυτό, στην ουσία, κάναμε.

Μονοπάτι, δεν λέω δρόμος, βλέπετε να ανοίγεται στη χώρα για τις αγορές;

Η Κυβέρνηση έχει δύο χρόνια μπροστά της και θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Επειδή, λοιπόν, οι δανειστές είναι αυτοί που είναι, δεν θα πρέπει να τους δοθεί κανένα πρόσχημα ότι η Ελλάδα πάλι καθυστερεί. Τότε, νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να βγούμε στις αγορές μέσα στο 2018, οπότε ο στόχος της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι εκλογές να γίνουν το καλοκαίρι του 2019, όπως προβλέπεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

 

Οι βουλευτές δεν έχουν επίγνωση των καταστάσεων

Σε κρίσιμες για την Ελλάδα στιγμές, ποια η γνώμη σας, για κινήσεις όπως η ανάρτηση της περιβόητης γραβάτας, από τον υπουργό Αμυνας;

Θα σας πω. Η «Πελοπόννησος» είναι μια σοβαρή εφημερίδα, της οποίας γνωρίζω την ιστορία και τη σέβομαι. Και δεν θέλω να ασχοληθώ με πράγματα που στερούνται σοβαρότητας, όπως αυτό. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, δεν έχει ξεφύγει από κανέναν κίνδυνο και πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε, και να μην παίζουμε ούτε μαζί της ούτε, περισσότερο, με τον κόσμο, που είναι πάρα πολύ ζορισμένος. Ασφυκτιά με τους φόρους, υπάρχουν περιοχές, όπως η Αχαΐα και η Πάτρα, που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση, δεν μπορούμε να παίζουμε με τα νεύρα και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.

Αυτό που λέτε, ωστόσο, δεν βλέπω να γίνεται. Δεν υπολογίζουν καν τον κόσμο.

Έχετε απόλυτο δίκιο. Από το βουλευτικό προσωπικό της χώρας δεν υπάρχει συναίσθηση των περιστάσεων. Θεωρούν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να κυβερνήσουν και να κάνουν μια από τα ίδια. Αυτό το βλέπει κανείς και στον τρόπο που πολιτεύεται η αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνέχεια εκλογές. Πρέπει, λοιπόν, να σοβαρευτούμε όλοι. Να κατανοήσουμε τη δυσχερή μας θέση, να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση γύρω από ορισμένα βασικά θέματα, και μετά υπάρχει χρόνος ν” αρχίσουν τα κόμματα να μαλώνουν μεταξύ τους.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος


(Visited 69 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου για copyright: Αγαθές οι προθέσεις, αλλά μπορεί να οδηγούν και στην κόλαση

«Στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, δεν ήμουν παρών, αλλά δεν θα ψήφιζα ούτε υπέρ ούτε κατά», δήλωσε...

Close