Κούλογλου για ψήφισμα αναστολής ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

Permalink

Εκτενώς μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο τηλεοπτικό κανάλι SBC, σχετικά με το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου στο Στρασβούργο για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, εάν η δέσμη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί στη γείτονα.

Πράγματι, πρόκειται για ένα καλό ψήφισμα. Εμπεριέχει όλες τις θέσεις που αφορούν τη δημοκρατία στην Τουρκία. Καταδικάζει τις συλλήψεις των δημοσιογράφων και των πολιτικών και τις μαζικές απολύσεις και παρότι αναγνωρίζει ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρέθηκε σε κίνδυνο μετά το πραξικόπημα, θεωρεί ότι η αντίδραση είναι υπερβολική. Ενσωματώνει επίσης ελληνικά θέματα όπως οι ελληνικές περιουσίες και έχει καλές θέσεις και για το Κυπριακό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το σταμάτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σχετίζεται και συνδέεται άμεσα με το αν η Τουρκία κι ο Ερντογάν θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση του συντάγματος  και αν θα ενσωματώσουν σε αυτό τη «λυδία λίθο» του ζητήματος, που είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής. Αν υπάρξει επαναφορά της θανατικής ποινής, θα πρέπει τότε να σταματήσουν τελείως οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό είναι το σημείο της συνταγματικής αναθεώρησης που αποτελεί casus belli για την Ευρώπη και τους ευρωβουλευτές.

Ναι, γιατί αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων χώρας που εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Νομίζω όμως ότι κι ο Ερντογάν, παρότι ενδεχομένως να ήθελε κάτι τέτοιο κάποια στιγμή, τώρα χρησιμοποιεί το χαρτί της θανατικής ποινής σα διαπραγματευτικό ατού, ώστε οι κυρώσεις που θα επιβληθούν να μην είναι τόσο μεγάλες αν τελικά δεν επαναφέρει τη θανατική ποινή. Απλώς την κρατάει σαν τελευταίο όπλο.

Αυτό είναι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η απόφαση είναι στα χέρια της Κομισιόν και των κρατών-μελών;

Όχι ακριβώς. Αποτελεί θέση του Ευρωκοινοβουλίου -δε μπορούν δηλαδή να κάνουν το Συμβούλιο ή η Κομισιόν τα δικά τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου- αλλά υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, διαπραγματεύσεων και παζαριών και με το Συμβούλιο και με την Κομισιόν. Αυτή τη στιγμή, ιδίως το Βερολίνο, που κινεί και τα νήματα στην ΕΕ, δε θέλει σε καμία περίπτωση να «κάψει» τη συμφωνία για το προσφυγικό και μάλιστα ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Κατά την προσωπική σας κρίση -κι εδώ θα επικαλεστώ τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα- θεωρείτε ότι μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποβεί με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό;

Αυτό είναι γενικότερα ένα πολύ δύσκολο ζήτημα διότι κι εμείς είμαστε διχασμένοι ανάμεσα σε δύο λογικές. Η μία είναι ότι, βεβαίως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε μία χώρα που παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Από την άλλη, αν κανείς απομονώσει αυτή τη χώρα και κόψει όλες τις γέφυρες, τότε μειώνεται και η δυνατότητα που έχει να επηρεάζει τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας και επίσης απομονώνει τελείως και αφήνει χωρίς κανένα στήριγμα τους δημοκρατικούς πολίτες που εξακολουθούν να παλεύουν μέσα σε αυτήν. Όσο καιρό διατηρείς κάποια γέφυρα, τόσο μπορείς να πετύχεις απελευθερώσεις κρατουμένων κλπ. Είναι το ίδιο δίλημμα που είχε τεθεί και με την ελληνική χούντα. Τότε είχε τεθεί ακριβώς το θέμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης: ότι αν κόβανε τελείως τη γέφυρα με τη χούντα  λόγω των βασανιστηρίων, αυτό θα απομόνωνε τους Έλληνες δημοκράτες και θα μείωνε τη δυνατότητα επιρροής στις πολιτικές εξελίξεις, δίνοντας της το περιθώριο να δημαγωγήσει (όπως και έκανε τότε, λέγοντας ότι τα βάζει με όλη την Ευρώπη, ότι είναι ατρόμητη κλπ). Ο Ερντογάν έχει την τάση να κάνει το ίδιο. Άρα νομίζω ότι η κατάσταση διατηρείται ίδια και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η εικόνα μέσα στην Τουρκία, η οποία είναι πολύ ανησυχητική και σε κάποιο σημείο, με την καθοδική πορεία της οικονομίας, μπορεί να γίνει και εκρηκτική.

 


(Visited 98 times, 1 visits today)

Read more:
333373-iemeni_limos-paidi
Τα παιδιά που λιμοκτονούν δεν κλαίνε. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

O Ελον Μασκ, κερδίζει σε 1 λεπτό, όσα ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος σε 44 χρόνια. Αλλά σύμφωνα με την μελέτη...

Close