Παρέμβαση στην Κομισιόν για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε για το σεισμό της Κω

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά και στον δημοσιογράφο Πέτρο Κασσιμάτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν οι ζημίες του σεισμού στην Κω από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και ήδη προβαίνει σε σχετική παρέμβαση προς την Κομισιόν.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε πως, με τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, θα μπορούσε πλέον η Ελλάδα να βγει στις αγορές με κάποιο υποφερτό επιτόκιο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα. Η κυβέρνηση περίμενε να ανακοινώσει και το ΔΝΤ την είσοδό του στο πρόγραμμα, καθώς αποτελεί περαιτέρω εγγύηση για τους δανειστές.

Η απόφαση όμως του ΔΝΤ περιπλέκει ελαφρώς την έξοδό μας στις αγορές, καθώς βάζει όριο στο ποσό του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα μας. Ασκείται έτσι πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως την Γερμανία ώστε να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές τους τις διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους. Στο ενδιάμεσο, θα γίνουν προσπάθειες εξόδου στις αγορές, έστω και πειραματικού χαρακτήρα. Αλλά οι αγορές είναι ένα «τέρας» το οποίο κάθε φορά λειτουργεί με απρόβλεπτο τρόπο. Άλλοτε «δαγκώνει», άλλοτε σου «φυλάει τα πόδια». Πότε δεν ξέρεις, αλλά πλέον έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα διεθνώς.

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε ακόμη στην αντιπολιτευτική τακτική του κ. Μητσοτάκη και επισήμανε ότι στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει θεσμική αντιπολίτευση αλλά ακτιβισμό. Προσπαθεί να βρει διάφορα θέματα που «σκάνε» στην επικαιρότητα και μέσω αυτών επιτίθεται στην κυβέρνηση, χωρίς καμία συνολική στρατηγική ή σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε σήμερα την αναβολή της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο για το Noor1 με αφορμή τον σεισμό στην Κω. Παρά την προφανή ανάγκη να συνδράμουν επιτόπου οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει με τη συνεδρίαση. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την αναβολή για να παραμείνει το θέμα του Noor1 για κάποιες ακόμη ημέρες στην επικαιρότητα, γιατί δεν έχει κάτι άλλο να πει μέχρι να «σκάσει» κάποιο νέο θέμα. «Στοιχηματίζω ότι αν υπάρξουν φωτιές το καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ξεχνώντας ότι σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα υπήρξαν και θα υπάρξουν πυρκαγιές. Στην πραγματικότητα δεν έχουν στρατηγική. Ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης που δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί και θεωρούσαν πως θα πέσει η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Κούλογλου.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 81 times, 1 visits today)

Read more:
354306-kai_e_politike_euthune_kurie
Και η πολιτική ευθύνη, κύριε;

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close