Ερώτηση Κούλογλου προς την Κομισιόν για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ

Permalink

Ερώτηση κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου προς στην Κομισιόν για τη φτώχεια που μαστίζει τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Έλληνες πολίτες σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα σε σχετική έκθεσή της.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή τι προτίθεται να πράξει για την άμβλυνση του εισοδηματικού και κατά συνέπεια και του κοινωνικού χάσματος που παρατηρείται τόσο στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και συνολικά στην ΕΕ όπου η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς διαρκώς μεγαλώνει.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη – 2017»[1] σχεδόν ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες (23,7% σε επίπεδο ΕΕ28) βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από τις χώρες του Βορρά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας όπου ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας, ποσοστό 35,7% (σταθερά άνω του 31% από το 2011 αν και βαίνει μειούμενο από το 2015), είναι αντιμέτωπος με δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις και αύξηση της φτώχειας. Στην Ισπανία το ποσοστό φθάνει το 28,6% (κυμάνθηκε μεταξύ 26,7% έως 29,2% από το 2011 έως σήμερα), την Ιταλία 28,7% (σταθερά άνω του 28% από το 2011). Η Κύπρος με 28,9%, η Πορτογαλία με 26,6% έχουν κι αυτές σταθερά υψηλά ποσοστά πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα φτώχειας. Τα επίπεδα απασχόλησης πέρυσι ήταν χαμηλότερα σε 17 από τα 28 κράτη μέλη συγκριτικά με το 2008.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει προκειμένου να αμβλυνθεί άμεσα το εισοδηματικό και κοινωνικό χάσμα των νοικοκυριών τόσο εντός συγκεκριμένων κρατών μελών, όσο και συνολικά σε επίπεδο ΕΕ της οποίας η συνοχή απειλείται από τις διευρυνόμενες διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών;

[1] http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8030&furtherPubs=yes

 


(Visited 40 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou1452853578
Κούλογλου στον Alpha: Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροπολιτικά παιχνίδια

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Έφη Αλεβίζου και Νικόλα Καμακάρη για την...

Close