The Sun: η Ελλάδα απειλεί με βέτο στο brexit για τα Ελγίνεια

Permalink

Ένα νέο δημοσίευμα[1], αυτή τη φορά από τη βρετανική εφημερίδα The Sun, έρχεται να προστεθεί στο κύμα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η πρόταση Κούλογλου για σύνδεση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την επιστροφή των Ελγινείων.

Στο σημερινό δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των γλυπτών και αναφερόμενη στη «φαινομενική συμφωνία» του Βρετανού πρέσβη με τις οθωμανικές αρχές για την μετακίνηση τους στη Βρετανία, καταλήγει ότι πολλοί στην Ελλάδα τους έχουν κατηγορήσει για κλοπή.

Δεν έχει ακόμη  δοθεί επίσημη απάντηση στην γραπτή ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου βασισμένη μάλιστα σε 3 άρθρα της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ. 

Ολόκληρο το άρθρο στα Ελληνικά:

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥΣ! Η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, εκτός εάν η Βρετανία παραδώσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα

Έλληνες πολιτικοί στοχεύουν στην επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Brexit.

 

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογγλου, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Σύριζα, ζητά από τους διαπραγματευτές να συμπεριλάβουν το θέμα ως μέρος των διαπραγματεύσεων.

Τα μάρμαρα, ή αλλιώς τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία σήμερα κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο, έχουν μια μακρά και περίπλοκη ιστορία.

Χτίστηκαν πριν από περίπου 2.500 χρόνια ως μέρος ενός ναού αφιερωμένου στην ελληνική θεά Αθηνά, αλλά υπέστησαν κατ” επανάληψη καταστροφές και ζημιές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ναού.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο Βρετανός πρεσβευτής, βάση μιας φαινομενικής συμφωνίας με τις οθωμανικές αρχές, αφαίρεσε περίπου τα μισά γλυπτά από τα ερείπια και τα έφερε στη Βρετανία, αλλά πολλοί στην Ελλάδα τους κατηγόρησαν ότι εκλάπησαν.

Ο κ. Κούλογλου έχει γράψει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους ζητήσει να συμπεριληφθεί το θέμα στις συνομιλίες για το Brexit κάνοντας νύξη ότι εάν δεν επιστραφούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παρακωλυθεί η συμφωνία.

Ο ευρωβουλευτής είπε: «Οι διαπραγματευτές του Brexit πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα θεωρούνται τα σημαντικότερα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Συνεπώς, η επανένωση των μαρμάρων, πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν ένδειξη σεβασμού και ύπαρξης πολιτισμένης σχέσης μεταξύ του αποχωρούντος μέλους και της ΕΕ, είναι πολύ περισσότερο νομική επιταγή.

Ωστόσο, η ΕΕ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η ομάδα διαπραγματευτών του Brexit δεν είναι υποχρεωμένη να αναφερθεί στο θέμα.

Λένε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα μεμονωμένα κράτη που εμπλέκονται.

 

[1] https://www.thesun.co.uk/news/4200656/greece-could-threaten-to-block-our-brexit-deal-with-the-eu-unless-britain-hands-over-the-elgin-marbles/


(Visited 425 times, 1 visits today)

Read more:
325886-dendias_pompeo
It’s fantastic κύριε Πομπέο. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Έψαχνα όλο το βράδυ σε ιστορικά βιβλία και site διεθνούς διπλωματίας, τέτοιο ..ιστορικό περιστατικό δεν έχει ξανασυμβεί: να βγει κοινή δήλωση...

Close