Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στην ΕΡΤOpen: H αντιμετώπιση των φανατικών ισλαμιστών απαιτεί γενναίες πολιτικές

Permalink

Για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Μουργή και τον ραδιοσταθμό ΕΡΤOpen.

O Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι έχουμε μπροστά μας μια απειλή που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς δεν χρειάζεται παρά μερικούς φανατικούς εγκληματίες και ένα φορτηγάκι. Παλαιότερα ήταν πιο δύσκολο να προμηθευτούν όπλα ή εκρηκτικά. Υπήρχε η δυνατότητα να τους παρακολουθήσει η αστυνομία και να αποτρέψει ενέργειες. Τώρα παίρνει κάποιος ένα φορτηγό και πέφτει στον κόσμο.

Χρειάζονται, αλλά δεν αρκούν τα αστυνομικά μέτρα. Απαιτείται μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Να τελειώσουν οι πόλεμοι που τροφοδοτούν το φανατισμό και τους εγκληματίες αυτούς. Να υπάρξουν γενναίες κινήσεις, παγκόσμια, για την μείωση τη φτώχειας που αποτελεί αιτία γέννησης τέτοιων φαινομένων. Να υπάρξουν προσπάθειες να ενσωματωθούν οι περιθωριοποιημένοι Μουσουλμάνοι νέοι στις δυτικές κοινωνίες.

Έγινε το 2004 επίθεση στη Μαδρίτη αλλά τότε η Ισπανία συμμετείχε στη διαβόητη «συμμαχία των προθύμων» του Τζορτζ Μπους για την εισβολή στο Ιράκ. Ποτέ δεν μπορείς να σκοτώνεις αθώους αλλά ας πούμε ότι τότε υπήρχε μια κάποια αφορμή. Στη Βαρκελώνη τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αντίθετα είχε γίνει το χειμώνα στη πόλη μια διαδήλωση 300.000 ατόμων που ζήταγαν να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες. Ο στόχος όμως είναι πλέον να χτυπηθούν οι κοινωνίες που είναι ελεύθερες, κοσμοπολίτικες και ανοιχτές όπως η Βαρκελώνη.

Θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες λύσεις και αυτές δεν τις βλέπουμε από την Ευρώπη. Μόνο και το γεγονός πως στην Ευρώπη δεν γίνονται δεκτοί οι πρόσφυγες – όχι στη Βαρκελώνη αλλά σε πολλές χώρες – τους φανατίζει ακόμη περισσότερο και δίνει επιχειρήματα στην ηγεσία των φανατικών: «δείτε πως μας συμπεριφέρονται στην Ευρώπη, δεν μας θέλουν, μας έχουν σαν σκλάβους, χτίζουν νέα τείχη για να μην έρθουμε, είναι άπιστοι, είναι κακοί άρα επίθεση».

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 144 times, 1 visits today)

Read more:
marioslolosATM
ΟΧΙ, αλλά ΝΑΙ στο plan B – σχόλιο στο tvxs.gr

Τις επόμενες ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σε μια σύσκεψη στην ευρωπαϊκή Κομισιόν,ο αντιπρόεδρος Φ. Τίμερμανς ρώτησε: "τι...

Close