Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3: Στην κεντροαριστερά βάζουν την άμαξα πριν από το άλογο

Permalink

Aπαισιόδοξος για την νέα κεντροαριστερά εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, καθώς «βάζει την άμαξα πριν από το άλογο» θέτοντας ως προτεραιότητα την εκλογή αρχηγού παρά την διαμόρφωση της πολιτικής ιδεολογίας της.

«Αυτό δεν είναι αναγκαστικά καλό για την κυβέρνηση. Θεωρώ χρήσιμο σήμερα να υπάρχει μια αριστερή κεντροαριστερά, που θα μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο επόμενο διάστημα και μετά τις επόμενες εκλογές. Αν δεν γίνει αυτό θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το κενό. Βέβαια δεν μιλάμε για μια κεντροαριστερά που στην πραγματικότητα θα είναι κεντροδεξιά» είπε ο ευρωβουλευτής, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει τέτοιες κινήσεις να εκλαμβάνονται ως απειλητικές καθώς «είμαστε σε μια εποχή που δεν αρκούν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πάμε σε ένα νέο τοπίο όπου οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες. Η απουσία τους μας οδήγησε στην κρίση. Οι συνεργασίες διασφαλίζουν μεγαλύτερη ισορροπία».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου από την Β. Κορέα πάνω από την Ιαπωνία, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «δεν πρόκειται για μια κρίση εκτός ελέγχου, αλλά λόγω των ηγεσιών που έχουν ιδιομορφίες ως προσωπικότητες και καθεστώτα, πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση». Εκτίμησε, μάλιστα ότι πρόκειται για «μια απειλή για εσωτερική κατανάλωση στην Κορέα, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «οι Κορεάτες έχουν θυμό με τους Ιάπωνες, καθώς εκείνοι κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φέρθηκαν όσο απάνθρωπα φέρθηκαν και οι ναζί. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από την Κορέα είχαν μετατραπεί σε πόρνες για τον ιαπωνικό στρατό, έκαναν πειράματα στους ανθρώπους και σε αντίθεση με την Γερμανία, η Ιαπωνία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη μετά τον Πόλεμο για όλα αυτά. Υπάρχει μια διαρκής κρίση και δυσφορία στις σχέσεις τους. Η απειλή εναντίον της Ιαπωνίας θεωρώ πως είχε σκοπό να συσπειρώσει όλους τους Κορεάτες αξιοποιώντας αυτό το αίσθημα οργής».

Ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως παρότι πιστεύει πως ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ αλλά ούτε και ο ηγέτης της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θέλουν στην πραγματικότητα αυτόν τον πόλεμο, «και οι δυο παίζουν με τη φωτιά για δικούς τους λόγους. Η Β. Κορέα κάνει κινήσεις για να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ο Τράμπ, βρίσκεται σε κρίση εξουσίας και προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αλλάξει τα πράγματα υπέρ του. Κάθε φορά που ένας Αμερικανός Πρόεδρος το παίζει αρχιστράτηγος συσπειρώνει γύρω του την κοινή γνώμη».

Επίσης, δήλωσε πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, αφορά την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. «Το αποτέλεσμα έχει να κάνει κυρίως με το ποσοστό των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων. Οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν την πιο θετική στάση, ενώ οι φιλελεύθεροι ρέπουν προς έναν οικονομικό εθνικισμό και είναι κατηγορηματικά εναντίον της Ελλάδας. Ακόμη και τώρα κάνουν εκστρατεία ζητώντας να μη δίνονται λεφτά στους Έλληνες. Βέβαια, μετά τις εκλογές κανένα κόμμα δεν θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα την αυτοδυναμία. Εάν λοιπόν προκύψει ένας μεγάλος συνασπισμός, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενδεχομένως να φύγει ο Σόιμπλε από τη θέση του και τα πράγματα να είναι καλύτερα για εμάς. Εάν όμως πάμε σε μια τρικομματική κυβέρνηση από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους τότε θα έχουμε πρόβλημα. Οι μισοί Πράσινοι μας υποστηρίζουν θερμά, αλλά οι άλλοι μισοί είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να δουλέψει προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης στην Ευρώπη, ειδάλλως και η ίδια η Ένωση θα αντιμετωπίσει χειρότερα προβλήματα.

«Δεν αναφέρομαι μόνο σε εμάς, αλλά και σε μεγάλες χώρες. Δεν μπορεί η VW να δανείζεται με 0% και η FIAT με 5%, και ταυτόχρονα αυτές οι δυο να πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Εάν δεν γίνουν αλλαγές, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να εμφανιστεί κάποιος που θα πει ‘φεύγουμε από το ευρώ’», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου για να συμπληρώσει πως «κάτι αλλάζει στη Γερμανία, αλλά αλλάζει με αργό ρυθμό. Η κριτική που κάνει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για να διεκδικήσει την ψήφο των Γερμανών είναι μεν θετική, αλλά έρχεται πολύ καθυστερημένα. Too little, too late, που θα έλεγαν και οι Άγγλοι».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη: https://www.youtube.com/watch?v=Eu67UjCMr-Y


(Visited 110 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / Ενα ντοκιμαντέρ για Όσκαρ και η «ζώνη ενδιαφέροντος» δίπλα μας

Όταν στον κόσμο έχουν ξεσπάσει δύο ακόμη πόλεμοι και μία γενοκτονία, είναι δυνατόν ο κινηματογράφος και οι άνθρωποι του να...

Close