Στ. Κούλογλου: Η γεωπολιτική της επίσκεψης Μακρόν

Permalink

Η σημερινή επίσκεψη του Μανουέλ Μακρόν στην Αθήνα «έχει ιδιαίτερη πολιτική και γεωπολιτική σημασία για την χώρα μας και τα συμφέροντά της», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 και στους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη, καθώς και στην Γιάννα Παπαδάκου στο ραδιόφωνο του Alpha.

Όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο «παράγοντας Κίνα» απασχολεί πολύ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην αγορά του λιμανιού του Πειραιά, είπε πως «η Κίνα εισχωρεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που κανονικά θα έπρεπε να την είχαν στηρίξει οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Στο Παρίσι θεωρούν ότι αυτές οι επενδύσεις έπρεπε να είχαν γίνει από τους Ευρωπαίους και όχι από τους Κινέζους», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής. Η Ελλάδα φυσικά καλά έκανε, αλλά η  διείσδυση της Κίνας είναι χαρακτηριστική για την αδυναμία της ΕΕ να υπερασπίσει τον εαυτό της. Εμμέσως ο Μακρόν,  στηρίζοντας την Ελλάδα, λέει αυτό ακριβώς κυρίως προς την Γερμανία και την Κομισιόν.Έτσι εμφανίζεται ως ο ηγέτης που ξεκινά την αναμόρφωση της Ευρώπης από την Ελλάδα, την χώρα από όπου ξεκίνησε η κρίση και η οποία δεν έτυχε της αλληλεγγύης που έπρεπε».

«Βέβαια, πρέπει να κρατάμε πάντα μικρό καλάθι στην διεθνή διπλωματία, καθώς ο Μακρόν έχει και τα δικά του συμφέροντα. Όμως είναι η καλύτερη περίπτωση που θα μπορούσε να μας έχει τύχει μέχρι στιγμής. Μπορεί στη Γαλλία να παίρνει μέτρα που θεωρώ ότι δεν θα βοηθήσουν ούτε την οικονομία ούτε και την δημοτικότητά του. Όμως είναι επαγγελματίας και γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό ζήτημα», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.

Επί πλέον, ο Μακρόν έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η Γαλλία στην ελληνική οικονομία. «Στο Παρίσι αναγνωρίζουν ότι, σε αντίθεση με την Γερμανία που εκμεταλλεύτηκε την ελληνική κρίση όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, πολλές γαλλικές εταιρίες έφυγαν, όπως το Carrefour, και η Société Générale…. Μάλιστα στη συνέντευξη στη “Καθημερινή”  κάνει λόγο για αεροπλάνα Mirage, για “στενή συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Γαλλίας” – που σημαίνει γαλλικές φρεγάτες και άλλα. Μαζί του έχει και ορισμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του νερού, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα αρκεστούν στην εκμετάλλευση κάποιας πηγής για εμφιαλωμένο νερό, και δεν θα τεθεί καμία συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις των συστημάτων ύδρευσης».

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα είναι οι γερμανικές εκλογές όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως «στην Γερμανία υπάρχουν δυο σενάρια: το πρώτο – και το καλύτερο – είναι να γίνει ξανά ο μεγάλος συνασπισμός και το δεύτερο είναι να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας των χριστιανοδημοκρατών με τους φιλελεύθερους, που σε μεγάλο μέρος της εκστρατείας τους υποστήριζαν να μη δίνονται λεφτά στους Έλληνες». Το γερμανικό αποτέλεσμα θα κρίνει και τον ρόλο που θα έχει στο εξής το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε ο Στ. Κουλογλου, το Ταμείο θέτει τα βασικά εμπόδια στο κλείσιμο των αξιολογήσεων προβάλλοντας κάθε τόσο νέες απαιτήσεις.

Μάλιστα τόνισε πως «όσο πιο γρήγορα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο» καθώς στις Βρυξέλλες έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. «Οι δηλώσεις του Μοσκοβισί για αντιδημοκρατικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές. Με αφορμή τη συζήτηση για το Ελληνικό είπε πως «πρέπει να καταλάβουν οι παράγοντες του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής πως χωρίς επενδύσεις, χωρίς να βρει ο κόσμος δουλειά δεν γίνεται τίποτα. Θα φύγουν και άλλοι νέοι στο εξωτερικό και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα της χώρας».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο news247 εδώ:

 

και στον Alpha 989 εδώ:


(Visited 351 times, 1 visits today)

Read more:
erdo
Η νοθεία Ερντογάν και η υποκρισία της Ευρώπης

Τη δική του ανάγνωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γείτονα και τη στάση της ΕΕ απέναντι σε αυτό, έδωσε...

Close