Κούλογλου σε Κομισιόν: Θα πληρώσουν Ουγγαρία και Πολωνία 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα;

Permalink

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κουλογλου, ζητώντας να μάθει πως θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που χαρακτήρισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή τους κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, «εξοργιστική και ανεύθυνη». Την αρνητική στάση αυτή κρατά και η Πολωνία.

Συγκεκριμένα, οι χώρες είχαν προσφύγει κατά της υποχρέωσης που εκπορεύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων με την επιβολή ποσοστώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αρνητική στάση που κράτησαν οι χώρες αυτές, ρώτησε την Κομισιόν πώς προτίθεται να εφαρμόσει την συμφωνία δυο και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της, και επιπλέον εάν θα επιβάλει το πρόστιμο των 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στα κράτη-μέλη που δεν την εφαρμόζουν.

Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

 

Ημερομηνία: 06/09/2017

Θέμα: Εφαρμογή της συμφωνίας του προγράμματος μετεγκατάστασης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία χαρακτήρισε την απόφαση «εξοργιστική και ανεύθυνη», δια στόματος του Ούγγρου Υπ. Εξωτερικών Peter Szijjarto. Παρόμοια αρνητική στάση έχει κρατήσει και η Πολωνία που δήλωσε πως θα σταθεί στην Ουγγαρία κόντρα στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας του προγράμματος μετεγκατάστασης δύο και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της κι αν ναι, ποια θα είναι αυτά και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Θα εφαρμοστεί η πρότασή της για επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία μετεγκατάστασης;


(Visited 147 times, 1 visits today)

Read more:
Στρατηγική υπομονή..
Στρατηγική υπομονή…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close