Μεγάλη η απήχηση της εκδήλωσης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο Βερολίνο

Permalink

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στο Βερολίνο, που επιχείρησε να αλλάξει στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης την εικόνα της χώρας μας λίγες μέρες μόνο πριν τις γερμανικές εκλογές.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ευρωβουλευτή Γκάμπι Τσίμερ και τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, και τράβηξε το ενδιαφέρον των βερολινέζων και του διεθνούς Τύπου, παρουσιάστηκαν θετικές πτυχές της Ελλάδας, όπως η αλληλεγγύη που έδειξαν στην πράξη οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προς τους πρόσφυγες, ενώ ταυτόχρονα έγινε ευρύτατη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μέσα από τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων και ακτιβιστών. Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου «πρέπει να εξηγήσουμε στους Γερμανούς τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα» ώστε να προληφθεί μια κακή για την χώρα εξέλιξη από τις γερμανικές εκλογές.

IMG_4661
Ο Θανάσης Μαρμαρινός, ο ψαράς από τη Λέσβο που έσωσε με το καΐκι του τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες, μιλώντας σε ένα κυρίως γερμανικό κοινό, δεν έκρυψε την πίκρα του για την άρνηση πολλών χωρών στην Ευρώπη να δεχτούν πρόσφυγες: «Όταν συγκρίνω το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε εμείς στο νησί και γενικά η Ελλάδα και βλέπω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αδρανούν και να αφήνουν κάποια κράτη-μέλη να παίρνουν μονομερείς αποφάσεις και να κλείνουν τα σύνορα – στεναχωριέμαι πάρα πολύ».

unnamed

Η συζήτηση γύρω από το προσφυγικό, δεν θα μπορούσε να μη στραφεί, βέβαια, και προς τον παράγοντα της Τουρκίας. Όμως, μάλιστα δήλωσε ο Νίκολας Νέρνταν από το Global Justice Now, για την συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, «αυτό που ουσιαστικά κάνει η ΕΕ με αυτή συμφωνία είναι να αναθέσει βάσει συμφωνίας τις ευθύνες για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε μια χώρα που όχι μόνο είναι φτωχότερη από τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και που διοικείται από μια κυβέρνηση που ανοιχτά παραβιάζει τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ είναι τόσο πλούσια που κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί όλους τους πρόσφυγες που ζούνε στην Τουρκία.

unnamed1

Εκτεταμένη αναφορά έγινε, όμως, και για την λιτότητα στην Ελλάδα. Από το βήμα της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται παρά τα προγράμματα λιτότητας και όχι χάρη σε αυτά», ενώ πρόσθεσε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δικαιότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες». «Προϋπόθεση για επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι η απαραίτητη αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

unnamed2

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Die Linke, Άξελ Τρόοστ, δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι χωρίς την μείωση του χρέους δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν έχει όμως τη σημασία που του αποδίδεται. Οι ελαφρύνσεις που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα θα είναι τέτοιες που θα καθιστούν περιττή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το ζητούμενο για τη χώρα δεν είναι η αποπληρωμή των δανείων αλλά η οικονομική ανάπτυξη».

unnamed3

Ανάμεσα σε άλλους στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης η Imke Meyer από την εκστρατεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η Mai Ali, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα με καταγωγή από τη Γερμανία και το Σουδάν, η Έλενα Χατζημιχαήλ από την Αλληλέγγυα Κλινική του Πειραιά, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, και ο Γιώργος Χονδρός, από το Solidarity4all.

IMG_4660

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε επίσης η ταινία μικρού μήκους «Minus 1» της Νατάσας Ξύδη με θέμα την οικονομική κρίση. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προλογίζοντας την ταινία και θέλοντας να δώσει και μια άλλη πτυχή της σύγχρονης Ελλάδας δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει σημειωθεί παρά την κρίση μια μεγάλη πολιτιστική δημιουργία. Πέρυσι μόνο στην Αθήνα στα θέατρα έπαιζαν 200 διαφορετικές παραστάσεις. Αυτές γίνονται με λίγα έξοδα, με τους ηθοποιούς κακοπληρωμένους. Έτσι όμως είναι η τέχνη, σαν τραγωδία, μέσα από την οποία προκύπτει η δημιουργία».


(Visited 171 times, 1 visits today)

Read more:
345414-5351721
Ελλάδα – Λευκορωσία: Ομοιότητες και διαφορές

Η Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, που είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη Λευκορωσία στο αγώνισμα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς, έμαθε...

Close