Στ. Κούλογλου: Μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί να νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε

Permalink

Την κρισιμότητα του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, που πραγματοποιούνται στις 24 Σεπτέμβρη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη συνολικά επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής και τους δημοσιογράφους Bασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκολγου, λέγοντας ότι στο χειρότερο σενάριο «μπορεί να νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε!»

«Υπάρχει μια περίπτωση οι Φιλελεύθεροι να σχηματίσουν κυβέρνηση, εάν το επιτρέψει το αποτέλεσμα, με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στην εκστρατεία τους κινήθηκαν εναντίον των παραχωρήσεων και μιας νέας πιο ισορροπημένης Ευρώπης, ενώ το κεντρικό τους θέμα ήταν η Ελλάδα. Παρουσίασαν τα δάνεια ως δωρεάν οικονομική βοήθεια και ζητούσαν να μην δοθούν άλλα χρήματα. Αυτό θα είναι το πιο άσχημο σενάριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε!», είπε συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέλυσε ο Στ. Κούλογλου, η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να προκύψει εκ νέου ένας μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να παρατηρηθεί, όπως είπε, και η απόδοση του ακροδεξιού κόμματος «που για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφει άνοδο. Δεν νομίζω να πάρει την τρίτη θέση, η οποία δείχνει να πηγαίνει στην Αριστερά, όμως πρέπει να το προσέξουμε».

Βέβαια, ο ευρωβουλευτής θεωρεί πως το σενάριο μιας συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο του κόμματος της Αριστεράς με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ δύσκολο. «Παρότι στην πόλη του Βερολίνου υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, τα δυο κόμματα απέχουν πολύ πολιτικά και δεν νομίζω ότι μπορούν να συνεργαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο – τουλάχιστον ακόμη. Εξάλλου αυτό θα προκαλέσει και την αντίδραση της ισχυρής γερμανικής οικονομικής ελίτ».  Όπως εξήγησε οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας διαμόρφωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον «κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό. Οι νέοι είναι κακοπληρωμένοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Όλα αυτά η Αριστερά θα θελήσει να αλλάξουν, και εκεί θα υπάρξουν οι αντιδράσεις».

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, ακόμη και η ομιλία Γιούνκερ έγινε υπό το πρίσμα των γερμανικών εκλογών. «Ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μίλησε για ανατροπή ή για αλλαγή της δοσολογίας των πολιτικών λιτότητας, που έφερε την άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν μίλησε ούτε για το προσφυγικό που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου. Το μόνο ελαφρυντικό που του δίνω είναι ότι ίσως δεν μίλησε για αυτά ώστε να μην γίνουν επικοινωνιακά όπλα στην Γερμανία. Για παράδειγμα, εάν είχε πει για βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται τις προσφυγικές ροές, θα το χρησιμοποιούσαν οι ακροδεξιοί. Εάν, πάλι, είχε πει για χαλάρωση της λιτότητας, θα το αξιοποιούσαν και οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί, καθώς και οι δυο είναι υπέρ των πολιτικών αυτών». Ο Στ. Κούλογλου πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης εξαρτάται από τις γερμανικές εκλογές, αν και «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την κλείσει γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις».

Τέλος ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας της έκθεσης γελοιογραφίας με θέμα την Ευρώπη, την οποία ετοιμάζει για τις 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Όπως είπε, πρόκειται για «μια οργουελική κατάσταση, που όμως δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι, ούτε εγώ, ούτε ο Γάλλος συνάδελφός μου, Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την έκθεση. Θα γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είτε μέσα, είτε έξω από το ευρωκοινοβούλιο».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:


(Visited 367 times, 1 visits today)

Read more:
Δηλητήριο...
Αφήστε την Κεραμέως να πει τη σωστή γραμμή. Άρθρο του Στ. Kούλογλου στο tvxs.gr

Όσες φορές και αν ρωτήθηκε, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης: «πως θα τα βγάλουν πέρα οικογένειες με παιδιά, αν πρέπει...

Close