Διεθνείς οι αντιδράσεις για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink
Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

Από την Σουηδία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ρωσία, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα μέσα ενημέρωσης διερωτούνταν με έκπληξη για το σκεπτικό με το οποίο λογοκρίθηκε η έκθεση, που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που έχει καταστήσει μέσα από τις δηλώσεις του τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο, πως «δεν θα αποδεχθούμε τη λογοκρισία. Η έκθεση θα γίνει. Είτε μέσα, είτε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο».

Συγκεκριμένα, για «αβάσιμη απόφαση» έκανε λόγο ιταλική Corriere della Sera, φιλοξενώντας σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε πως «εάν αυτό δεν είναι λογοκρισία, τότε δεν ξέρω τι είναι».

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, σε εκτενές ρεπορτάζ του, έκανε λόγο για «βίαιη οργουελική λογοκρισία», ενώ η γαλλική Humanite, της οποίας ο διευθυντής και ευρωβουλευτής Patrick Le Hyaric, συνδιοργανώνει την έκθεση, δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα για την υπόθεση.

Η σουηδική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως «το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μέρος των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ – και αυτή η αυθαίρετη απόφαση το παραβιάζει».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός σκιτσογράφος, Rupert Besley, απέστειλε επιστολή στην κοσμήτορα, Catherine Bearder, ζητώντας εξηγήσεις. O Besley έγραψε πως δεν βρίσκει καθόλου προσβλητικά ή εμπρηστικά τα σκίτσα που θα εκτίθεντο, τα όποια είχε δει όταν οι Έλληνες σκιτσογράφοι κάλεσαν στην Αθήνα τους Βρετανούς συναδέλφους τους για μία αντίστοιχη έκθεση στον απόηχο του brexit. Στην επιστολή ανέφερε, πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρέμβασης στο περιεχόμενο, ενώ κάλεσε την κοσμήτορα να ανακαλέσει την απόφασή της στην περίπτωση που δεν μπορεί να προσφέρει σαφείς αιτιολογίες.

Στην Catherine Bearder, όμως, απάντησαν με νέα σκίτσα τους οι Έλληνες σκιτσογράφοι που λογοκρίθηκαν. Δείτε τα σκίτσα που δημιούργησαν:

Μάλιστα, η Λέσχη Ελλήνων Σκιτσογράφων σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «μια απλή παρατήρηση των λογοκριμένων σκίτσων οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υποψία… φιλοναζιστικού περιεχομένου σε κάποια από τις γελοιογραφίες, αλλά, απεναντίας, δύο από αυτές στρέφονται εχθρικά εναντίον του ναζισμού επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναβίωσής του στην Ευρώπη». Παράλληλα, σημείωσε ότι η έκθεση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους, Sweet Europe, θα πραγματοποιηθεί και στην Ρόδο, από την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, πως ο Στέλιος Κούλογλου όπως είχε τονίσει, απέστειλε ήδη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επιστολή ζητώντας του να παρέμβει και να ανακαλέσει την απόφαση της κοσμήτορος ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις πραγματικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελευθερία του Λόγου. «Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να επιλέξει εάν θα σταθεί με την κοσμήτορα ή με τη δημοκρατία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του.

Κούλογλου: «Tον παραδίδω στη χλεύη των γελοιογράφων»

Μοναδική εξαίρεση στη σύσσωμη καταδική της χωρίς προηγούμενο λογοκρισίας αποτέλεσε άρθρο στην εφημερίδα τα «Νέα», το οποίο επικροτεί την απόρριψη των 12 σκίτσων Ελλήνων γελοιογράφων. Ο αρθρογράφος Ηλίας Κανέλλης υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για λογοκρισία αλλά αξιολόγηση των σκίτσων: «Προφανώς, αυτό που συνέβη δεν είναι λογοκρισία αλλά, κάτι τρομερό στον πολιτικό χώρο όπου κινείται ο ευρωβουλευτής, αξιολόγηση – ενός είδους αξιολόγηση. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να φιλοξενεί γουρούνι στο σακί. Μια κοσμήτορας, με συναίσθηση του ρόλου της, επέλεξε να αποκλείσει από την έκθεση γελοιογραφίες πολιτικά στρεψόδικες, αφελείς, ισοπεδωτικές. Εικόνες στην πλειονότητά τους μπρουτάλ, που ταυτίζουν την Ευρώπη με τους ναζί ή που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας χώρος όπου το ευρώ των κερδοσκόπων πιέζει τους λαούς ή ότι αφήνει τους πρόσφυγες στην τύχη τους».

«Tον παραδίδω στη χλεύη των γελοιογράφων», σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου.


(Visited 182 times, 1 visits today)

Read more:
351002-genimata
«Επάγγελμα Γεννηματά»: στο βασίλειο της υποκρισίας, δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις

Ένας ηγέτης της αριστεράς με αίσθηση του χιούμορ, έλεγε κάποτε ότι δεν θέλει να πεθάνει, γιατί φοβόταν ότι θα του...

Close