Κούλογλου: απόπειρα λογοκρισίας στο Kοινοβούλιο, πάγια πρακτική

Permalink

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να μην δώσει έγκριση για μέρος της έκθεσης με σκίτσα την οποία συνδιοργανώνουν ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και ο Γάλλος συνάδελφός του Patrick Le Hyaric  με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα, στην θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα η Κοσμήτορας του Ευρωκοινοβουλίου και Βρετανίδα ευρωβουλευτής του ALDE κα. Bearder απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων επικαλούμενη το σχετικό κανονισμό του Κοινοβουλίου. ο κ. Κούλογλου έδωσε συνέχεια στο θέμα καθώς προσέφυγε στον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται νέα απόφαση από το συμβούλιο των Κοσμητόρων.

Ο κ. Κούλογλου απάντησε στον Σταύρο Μαυρογένη από την Euractiv.gr

Ήταν η πρώτη φορά που κάποια σκίτσα απορρίπτονται από τη συγκεκριμένη επιτροπή;
Δεν έχουμε υπόψιν μας κάποιο άλλο περιστατικό λογοκρισίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει σημειωθεί.

Γιατί τα δικά σας σκίτσα είναι διαφορετικά από πχ αυτά που στήριζαν το brexit?
Αυτό θα μπορούσατε να το ρωτήσετε στην αρμόδια κοσμήτορα. Δεν θα μπούμε σε συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο των σκίτσων. Το πολιτικό χιούμορ και η σάτιρα αποτελούν από την εποχή του Αριστοφάνη θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Το να ανοίξουμε συζήτηση για το εάν κάποιο σκίτσο πρέπει να λογοκριθεί, είναι σαν να παραδεχόμαστε πως οι τζιχαντιστές που δολοφόνησαν την συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo είχαν κάποιο δίκιο.

Θεωρείτε δηλαδή ότι το ΕΚ προσπάθησε να φιμώσει τη δική σας έκφραση;
Πρόκειται για βάρβαρη λογοκρισία και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανατρέψει την απόφαση και θα αποκαταστήσει την νομιμότητα.

Θα έχουν συνέχεια οι αντιδράσεις σας; Ποιο το επόμενο βήμα;
Περιμένουμε την απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επιστολή που του απευθύναμε. H έκθεση πάντως θα πραγματοποιηθεί με όλες τις γελοιογραφίες, είτε εντός, είτε εκτός του Κοινοβουλίου. Σε όσους ζήλεψαν τον Ερντογάν, επιφυλάσσουμε και άλλες εκπλήξεις.

Η Euractiv.gr επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο σχολίασε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του  «όλες οι εκθέσεις και τα πολιτιστικά γεγονότα δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την αξιοπρέπεια του Κοινοβουλίου…και να έχουν προσβλητικό περιεχόμενο απέναντι στις αξίες με τις οποίες η ΕΕ έχει ιδρυθεί ή είναι πιθανό να προκαλέσουν αναστάτωση στους χώρους που θα λάβουν χώρα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου οι ίδιοι κανόνες αφορούν όλους τους Ευρωβουλευτές και μια παρόμοια απαγόρευση είχε γίνει στο παρελθόν όταν μέρος μιας έκθεσης στους χώρους του ευρωκοινοβουλίου δεν έλαβε την απαραίτητη έγκριση.


(Visited 30 times, 1 visits today)

Read more:
KOYLOGLOY
Με ευρεία πλειοψηφία η Σύσταση της PEGA – Κούλογλου: Η ΝΔ να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό!

Με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Στρασβούργο τη Σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA για...

Close