Γερμανία: Η κόλαση των εργασιακών σχέσεων βοηθά την ακροδεξιά

Permalink
Καταλυτικές για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα είναι οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα που όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, αποτελούν μια κόλαση για τους νέους, δίνοντας ώθηση στην ακροδεξιά.

Συγκεκριμένα, η άνοδος του AfD που έχει καταγραφεί είναι εξαιρετικά ανησυχητική «γιατί για πρώτη φορά φιλοναζί -ή, καλύτερα, κρυπτοναζί- μπαίνουν στη γερμανική βουλή μετά το τέλος του Β” Παγκόσμιου Πολέμου. Υπάρχουν τρομερές, ανησυχητικές και υβριστικές δηλώσεις ορισμένων στελεχών: ένας απ” αυτούς είπε ότι είναι ντροπή το εβραϊκό μνημείο που υπάρχει στο Βερολίνο, κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου. Αυτά τα πράγματα κανείς Γερμανός δεν θα μπορούσε να πει πριν από 10 χρόνια. Η άνοδός του οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κοινωνική ανασφάλεια, η οποία έχει ενισχυθεί από τα μέτρα των σοσιαλδημοκρατών που συνέχισε και βέβαια επαύξησε η κυρία Μέρκελ στη διάρκεια της θητείας της. Το προσφυγικό ενίσχυσε αυτήν την τάση και τους ακροδεξιούς».

Οι εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «βαδίζουν στο πρότυπο της Γερμανίας. Στη Γερμανία πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για την κόλαση του λεγόμενου γερμανικού οικονομικού θαύματος, διότι πράγματι έχει φέρει την γερμανική κυβέρνηση σε πλεονεκτική θέση απέναντι στις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Ο κόσμος, όμως, υποφέρει. Το μοντέλο αυτό θέλει να ακολουθήσει κι ο κ. Μακρόν ενώ στην πραγματικότητα η Γαλλία αποτελούσε πρότυπο κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων».

Ο Στέλιος Κούλογλου συμπλήρωσε, δε, πως «το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων, που παίρνει κάτω από 979 ευρώ το μήνα, έχει ανέβει τα τελευταία 15 χρόνια από 18% στο 22%. Την ίδια στιγμή 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με επίδομα ανεργίας 450 ευρω. Από κει και πέρα υπάρχουν τα περίφημα job centres που υποχρεωτικά σου βρίσκουν δουλειά ανεξάρτητα από την ειδικότητά, την προϋπηρεσία και τις σπουδές σου».

Ο Στ. Κούλογλου είπε πως αυτή η τάση εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 επί Σρέντερ και είχε ως επίπτωση την μεγάλη αποδοκιμασία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στις φετινές γερμανικές εκλογές, «ο κ. Σουλτς δυσκολεύεται γιατί έχει αυτή την κακή παράδοση, αυτό το παρελθόν, που δεν το έχει αποτινάξει και δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα μέτρα διαφάνειας που προσπάθησε να περιορίσει ή να μην ψηφίσει καθόλου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου σχολίασε πως αντιστέκονται «στον ακραίο θατσερισμό. Οι περιορισμοί που ζητούσαν υποκλίνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία σύμφωνα με μια τελείως ακατανόητη και μη ρεαλιστική θεωρία πρέπει να λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο γιατί τάχα θα δώσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογου μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Είδαμε την ίδια πορεία και στην Μεγάλη Βρετανία όπου οι κοινωνικές ανισότητες σήμερα -30 χρόνια μετά τη Θάτσερ- είναι μεγαλύτερες απ” ότι στην βικτωριανή εποχή. Πιθανώς αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε τις ανισότητες, να έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες. Όλα αυτά τα μέτρα δεν δίνουν καμία τέτοια δυνατότητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ακόμα και η ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική οργάνωση της ΝΔ, καταδίκασε και κράτησε αποστάσεις από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παιδεία.

«Παρ” ότι δεν είναι η τέλεια απόφαση είναι μια πολύ καλή αρχή που βάζει μεγάλους περιορισμούς», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Στρασβούργο και εξήγησε πως «υπάρχει ένα ισχυρότατο lobby συγκεντρωμένο στις Βρυξέλλες γύρω στα 30.000 άτομα που προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με όλα τα μέσα αποτελεσματικά».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:


(Visited 131 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_4914
Intervention de Kouloglou à la séance plénière du Parlement européen: Trump a insulté l’Afrique ainsi que les valeurs européennes

L'eurodéputé Stelios Kouloglou de la gauche européenne a appelé le Parlement européen à prendre une position contre le président américain...

Close