Στ. Κούλογλου: Η υπαναχώρηση των κοσμητόρων είναι η καλύτερη απάντηση στους υποστηρικτές της λογοκρισίας

Permalink

«Η υπαναχώρηση των κοσμητόρων είναι η καλύτερη απάντηση στους λιγοστούς, θλιβερούς υποστηρικτές της λογοκρισίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο κόκκινο 105,5 και στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο, αναφερόμενος στην τελική επίσημη απόφαση του Σώματος για την έκθεση γελοιογραφίας, που λογοκρίθηκε. Η απόφαση έλεγε πως από τα 12 που λογοκρίθηκαν πλέον γίνονται αποδεκτά τα επτά. «Μήπως έγινε κάποιο θαύμα και μέσα σε τρεις ημέρες κάποια σκίτσα άλλαξαν και έγιναν ‘πολιτικά ορθά’;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι απάντησε προς τους κοσμήτορες ότι δεν δέχεται να μπει σε καμια τέτοια συζήτηση.

«H έκθεση θα γίνει ολόκληρη. Αυτό έχουμε αποφασίσει μαζί με τον συνάδελφο μου και διευθυντή της ιστορικής Humanite, Patrick Le Hyaric. Eίμαστε έτοιμοι να την κάνουμε με διαφορετικό τρόπο είτε μέσα είτε έξω από το ευρωκοινοβούλιο», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής κάλυψη του πρωτοφανούς περιστατικού λογοκρισίας στο ευρωκοινοβούλιο, συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα. Εφημερίδες, ραδιόφωνα και site από την Ισπανία ως την Ουγγαρία και από την Βρετανία ως την Ολλανδία και την Ρωσία, έχουν αφιερώσει εκτενή ρεπορτάζ στις εξελίξεις της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων γελοιογραφιών που δημοσιεύονται προς απάντηση του γεγονότος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ARD δήλωσε ότι «Το χιούμορ στην πολιτική είναι μεγάλη υπόθεση. Μεταξύ των διαφόρων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν προκύψει πλέον πολλές παρεξηγήσεις και αυτό είναι ένα φαινόμενο που αυξάνεται. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορές διπλωματικά, αλλά και με την βοήθεια του χιούμορ. Όπως, άλλωστε και στις σχέσεις μεταξύ μας όταν έχουμε μια διαφωνία, λέμε ένα αστείο και μετά γελάμε».

«Θέλουμε να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την οπτική των γελοιογράφων γιατί είναι πράγματα που ο κόσμος αγαπά», προσέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας ότι «προτιμώ να βγω εκτός κοινοβουλίου για την έκθεση παρά να λογοκριθώ».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση των κοσμητόρων:

Αγαπητέ Κύριε Κούλογλου, Κύριε Le Hyaric,

Σε συνέχεια της αναφοράς σας, με βάσει το άρθρο 94(4) του εφαρμοστέου νόμου, ενάντια της απόφασης της κα. Bearder, Κοσμήτορος, να εγκρίνει την έκθεσή σας την επόμενη εβδομάδα με τους Έλληνες πολιτικούς γελοιογράφους δεδομένου ότι κάποιες από αυτές αποσύρθηκαν εξαιτίας της επιρρέπειάς τους να προκαλέσουν παράπτωμα με βάσει την ερμηνεία του Άρθρου 2(3) του εφαρμοστέου νόμου, εγώ δια του παρόντος επιβεβαιώνω ότι το Σώμα των Κοσμητόρων αποφάσισε ομόφωνα, μέσω γραπτής διαδικασίας, να υποστηρίξει την απόφαση της κας Bearder και να εγκρίνει την έκθεσή σας υπό την προϋπόθεση ότι 5 γελοιογραφίες θα αποσυρθούν.

Συγκεκριμένα, οι Κοσμήτορες με γραπτή διαδικασία:

  1. λαμβάνοντας υπόψιν την αρχική απόφαση της κας BEARDER, υπεύθυνης Κοσμήτορος, ενημερώνουν τον κ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, Ευρωβουλευτή, στις 12 Σεπτεμβρίου:
  2. λαμβάνοντας υπόψιν την αναφορά από τον κ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ και κ. LE HYARIC στους Κοσμήτορες, σύμφωνα με το Άρθρο 9(4) του εφαρμοστέου νόμου, ενάντια στην αρχική απόφαση της κας BEARDER:
  3. λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην συνάντηση της 19ης Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ενημερώθηκε ότι η έκθεση θα εγκριθεί με την εξαίρεση των πέντε γελοιογραφιών, δηλαδή των Sweet eur.2, Johnantono, 1.jpg, Dranis1.jpg, Georgopalis1, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικές και εμπρηστικές και να προκαλέσουν αναταραχές στην ορισμένη περιοχή της έκθεσης και συνεπώς κρίνεται ασύμφωνο με το Άρθρο 2(3) του εφαρμοστέου νόμου:
  4. λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, ευρωβουλευτής διοργανωτής, αρνήθηκε την πρόταση, επιμένοντας ότι είναι θέμα αρχής όλες οι 28 γελοιογραφίες να παρουσιαστούν στο κοινό:

εγκρίνουν την έκθεση, με την εξαίρεση των πέντε προαναφερθέντων γελοιογραφιών, σύμφωνα με το Άρθρο 9(3) του εφαρμοστέου νόμου, και συμφώνησαν να ενημερώσουν τους διοργανωτές ευρωβουλευτές επ’ αυτού.

Σε συμφωνία με το Άρθρο 9(4) του εφαρμοστέου νόμου, η απόφαση των Κοσμητόρων είναι τελική.

Παρακαλείστε να έρθετε σε επικοινωνία με την υπεύθυνη υπηρεσία του Κοινοβουλίου για τις Εκδηλώσεις και το Τμήμα Εκθέσεων ώστε να συζητήσετε τα πρακτικά ζητήματα της υλοποίησης της έκθεσής σας.

Μετά τιμής,

Andrey KOVATCHEV

Chair-in-Office of the Quaestors

Τα πέντε σκίτσα στα οποία αναφέρεται η επιστολή είναι τα εξής:

 

Βρείτε στον κατάλογο που ακολουθεί link για μερικές από τις δημοσιεύσεις του ξένου Τύπου:

https://www.humanite.fr/le-parlement-europeen-veut-censurer-une-exposition-de-caricatures-grecques-641982

http://www.corriere.it/esteri/17_settembre_15/europa-piu-velocita-censurate-33e6c886-99fa-11e7-9e2a-6c2939e9493e.shtml

https://parakalo.wordpress.com/2017/09/14/weigeren-griekse-cartoons-is-censuur-van-europarlement/

http://www.folkebevaegelsen.dk/eu-parlamentet-censurere-satiretegninger-eu/

http://www.ansa.it/europa/notizie/rubriche/altrenews/2017/09/18/eurodeputato-greco-scrive-a-tajani-fermi-censura-vignette_b7f846f1-ac75-44d5-b5ee-9c206692d50d.html

https://www.neweurope.eu/article/european-parliament-censors-exhibition-political-cartoons/

http://www.express.co.uk/news/politics/855550/European-Union-EU-parliament-cartoon-censorship-row-Catherine-Bearder

https://www.rt.com/news/403438-eu-leaders-caricatures-censorship/

GUE Press Conf: https://www.youtube.com/watch?v=roeEM-tIPvI

http://www.mundiario.com/articulo/cultura/censuran-parlamento-europeo-exposicion-caricaturas-aniversario-ue/20170918233431100424.html

http://www.journalistenwatch.com/2017/09/16/brutale-zensur-bruessel-verbietet-ausstellung-von-karikaturen-der-eu-chefs/

http://www.sguardoeuropeo.it/sessantenario-ue-rimosse-immagini-satiriche/

http://www.publico.es/internacional/60-aniversario-ue-eurocamara-censura-exposicion-vinetas-60-aniversario-ue.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/18/meps-censor-anti-eu-cartoons-european-parliament-exhibition/

http://politiek.tpo.nl/2017/09/18/europees-parlement-censureert-cartoon-expositie/

http://www.spiked-online.com/newsite/article/pc-stalinism-the-eu-bans-cartoons-critical-of-the-eu/20344#.WcLLeNOg90s

https://www.ad.nl/politiek/enlsquo-europarlement-censureert-cartoonsenrsquo~ac5a7a28/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170918_03080660

http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/09/de-eu-krijgt-nu-echt-stalinistische-trekjes-lekker-wegcensureren-van-onwelgevallige-cartoons/

http://www.ekathimerini.com/221672/article/ekathimerini/news/cartoonists-take-issue-with-censorship

http://www.eunews.it/2017/09/18/vignette-satiriche-censura-parlamento-europeo/92680

http://www.bueso.de/node/9303

http://www.affaritaliani.it/affari-europei/bufera-al-parlamento-ue-per-la-censura-di-alcune-vignette-sulla-grecia-499753.html

https://www.casopis-sifra.cz/eurocenzura-brusel-vystave-zakazal-karikatury-sefu-eu/

http://www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2017/09/19/12-karikaturat-tiltottak-ki-az-unio-evfordulos-kiallitasarol

http://www.keeptalkinggreece.com/2017/09/13/ep-caricatures-censorship/

https://www.cartoonmovement.com/cartoon/42867

http://www.europe.easybranches.com/greece/Censorship-at-the-European-Parliament-rejects-12-Greek-submissions-at-caricature-exhibition-33261


(Visited 103 times, 1 visits today)

Read more:
sassoli
Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Σασσόλι: Η ελληνική επανάσταση του 1821 έδωσε ορμή ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ολομέλεια του Μαρτίου, έκανε ειδική αναφορά στην...

Close