Ο «Άγνωστος Λιμός της Αθήνας» & οι «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση» στα Βριλήσσια

Permalink

H μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη συνεχίζεται με την παρουσίαση στο Δήμο Βριλησσίων, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30, του βιβλίου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση», όπως και της έκθεσης φωτογραφίας «Ο Άγνωστος Λιμός της Αθήνας». Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα «Μουσών», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

Στο πλαίσιο της έκθεσης για το Λιμό, θα μιλήσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Για το νέο βιβλίο του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία, θα μιλήσουν ο Διονύσης Μαυρογένης, από τους ηγέτες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάνης και ο Στέλιος Κούλογλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου και την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης.

EKTHESH new5

 

Η έκθεση «Ο Άγνωστος Λιμός της Αθήνας»

Το εκτιθέμενο ιστορικό φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή.

Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεσηπου συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βριλησσίων και τον ευρωβουλευτή, με την αρωγή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων, αποτυπώνει τον δραματικό λιμό του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Αθήνας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι την 28η Οκτωβρίου στην αίθουσα «Μουσών» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11)αποτελώντας μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες αλλά και τα σχολεία να έρθουν σε επαφή με την άγνωστη αυτήν πτυχή της ιστορίας.

 

Το βιβλίο «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση»

Tο νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα. Πρόκειται για 70 περίπου συγκλονιστικά «διηγήματα» σε πρώτο πρόσωπο, που φωτίζουν άγνωστες πλευρές της εφταετίας που σφράγισε την νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.

Στο βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις  Εκδόσεις Εστία, καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο. Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά την δικτατορία για τον ρόλο της CIA.


(Visited 126 times, 1 visits today)

Read more:
e_epitrope...
Η επιτροπή…| Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close