Κούλογλου σε Κομισιόν: Μήπως να ακολουθήσουμε τη πρόταση Άδωνι Γεωργιάδη;

Permalink

Κατόπιν των αποκαλύψεων των Paradise Papers, όπου φάνηκε πως ο πλούτος που βρίσκεται στους φορολογικούς παραδείσους αγγίζει τα 10 τρισεκατομμύρια την ώρα που οι πολιτικές λιτότητας ωθούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε ότι δεν βρίσκει «καθόλου ανήθικη», ούτε και αδικαιολόγητη την φοροαποφυγή μέσω των offshore εταιρειών, καθώς, όπως υποστήριξε κάποιοι άνθρωποι «προσπαθούν να γλιτώσουν την λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις».

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να μάθει εάν το ευρωπαϊκό όργανο ενστερνίζεται τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη θεωρώντας πως ενδείκνυνται τέτοιες πρακτικές φοροαποφυγής, όπου η φορολογία είναι υψηλή.

Επίσης, μιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «έτσι δουλεύει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε την Κομισιόν μήπως δεδομένης της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος «θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη» η πρότασή του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θέμα: Υψηλή φορολογία-offshore

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, υποστήριξε πως  βρίσκει δικαιολογημένη και «καθόλου ανήθικη» τη φοροαπαφυγή μέσω της δημιουργίας offshore εταιρειών καθώς «όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα» (1).

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί ότι σε χώρες με υψηλή φορολογία ενδείκνυται η προσφυγή πολιτών σε offshore φορολογικούς παραδείσους;
2. Με δεδομένη την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, μήπως θα πρέπει να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο επίπεδο της ΕΕ, διευκολύνοντας την επέκταση της πρότασης του κ. Γεωργιάδη και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη;

(1) https://www.efsyn.gr/arthro/ithiki-kata-georgiadi-i-diafygi-se-forologikoys-paradeisoys


(Visited 411 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_63ae36deba_k
Βίζα Κούλογλου: Συμπαράσταση και από το ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την άρνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ να χορηγήσει βίζα στον ευρωβουλευτή Στ....

Close