Κούλογλου για γλυφοσάτη: Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Permalink
Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT αναφορικά με την επέκταση της χρήσης της ουσίας στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες.Σημειώνεται πως η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα. Η μόνιμη Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, την Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε χθες την κυκλοφορία της γλυφοσάτης για επιπλέον 5 χρόνια.

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».

Τα κράτη που αντιτάχθηκαν στην επέκταση της χρήσης της ουσίας είναι κυρίως κράτη της δυτικής Ευρώπης. «Πρόκειται για κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η περιβαλλοντική συνείδηση και η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ανεπτυγμένες αξίες. Τα νέα κράτη-μέλη, από την ανατολική Ευρώπη, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε αυτά τα θέματα ενώ τείνουν να υποστηρίζουν την Γερμανία, διατηρώντας έτσι την λογική των κρατών-δορυφόρων που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης».

Η μεγάλη έκπληξη, όμως, σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, προέρχεται από την Γερμανία, όπου το κίνημα για το περιβάλλον είναι πολύ δραστήριο. «Αυτή την περίοδο, όμως, η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν δέχεται τις πιέσεις που θα έπρεπε, ούτε υφίσταται κάποιο πολιτικό κόστος. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει στάση, ταυτιζόμενη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», είπε ο ευρωβουλευτής και τόνισε πως «μπορεί για τις κυβερνήσεις να μην πρόκειται για σοβαρό θέμα η επέκταση της χρήσης της γλυφοσάτης, όμως είναι σοβαρότατο θέμα για το περιβάλλον, για τους αγρότες και για τους καταναλωτές».


(Visited 467 times, 1 visits today)

Read more:
1
Σφυρίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο για τους whistleblowers και την προστασία των δημοσιογράφων

Στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία, που δολοφονήθηκε στη Μάλτα έχοντας αποκαλύψει πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά και υπέρ όλων...

Close