H Έκθεση Φωτογραφίας για τον Άγνωστο Λιμό της Αθήνας (1941-1942) στην Αμαλιάδα

Permalink

Η έκθεση «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΛΙΜΟΣ – Αθήνα 1941-42» φιλοξενείται από 1η ως 31 Δεκεμβρίου 2017 στην Αμαλιάδα, από το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και τον Δήμο Ήλιδας.

Θέμα της έκθεσης είναι ο λιμός που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα και τις τραγικές συνέπειές της, κατά τον πρώτο χρόνο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα. Οι φωτογραφίες, που απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού, κυρίως αμάχους, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας συγκινητική αποδοχή.

Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του λιμού της Αθήνας και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πρωτεύουσας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής. Αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους και τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχει γίνει όσο γνωστή θα έπρεπε.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το βράδυ της Κυριακής 3/12, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην εναρκτήρια εκδήλωση, που θα γίνει στο Cine Cinema (Αντ. Πετραλιά & Σμύρνης, Αμαλιάδα) και ώρα 20:00, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θα καλοσωρίσει τους έλληνες και ξένους προσκεκλημένους, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος θα αναφερθεί στην πορεία του θεσμού από το 1997 έως σήμερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα μιλήσει για το σπάνιο και άγνωστο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική κατοχή που συνέλεξε και έφερε στο φως και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου θα αναφερθεί στην land art και στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορους τόπου της Ελλάδας. Επίσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα παρουσιαστούν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών, θα γίνει η ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ», του Wolfgang Landgreber (προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία του σκηνοθέτη.

«Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΛΙΜΟΣ – Αθήνα 1941-42»: 1-31/12/2017, Πολυχώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας.

 


(Visited 221 times, 1 visits today)

Read more:
382934-mbaloni-kina
Παιχνίδια πολέμου, ένα μπαλόνι και μια σαπουνόφουσκα

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου Τζον Πίλτζερ έχει τίτλο ο «Επερχόμενος πόλεμος με την Κίνα» (The Coming War...

Close