Κούλογλου: Ηρεμία και σουρεαλισμός στις εκλογές στην Καταλονία

Permalink

Ένα ήσυχο αν και πολωμένο κλίμα στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας μετέφερε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, από την Βαρκελώνη όπου βρίσκεται, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. «Είναι βέβαια η πιο σουρεαλιστική προεκλογική εκστρατεία που έχω δει», σημείωσε εξηγώντας ότι ο αρχηγός του κεντροαριστερού κόμματος της Καταλονίας, που αναμένεται να έρθει πρώτο στις εκλογές βρίσκεται στην φυλακή, ενώ η Μαδρίτη συνεχίζει να ωθεί τον κόσμο προς το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας απαγορεύοντας μέχρι και το κίτρινο χρώμα!

«Το κίτρινο είναι το χρώμα-σύμβολο της Καταλονίας. Έχει απαγορευθεί να φορούν κίτρινο χρώμα στις συγκεντρώσεις ή στα εκλογικά κέντρα. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι μια κυρία δεν μπορεί να κυκλοφορεί φορώντας ένα κίτρινο φουλάρι!», περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως η πόλωση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία, χωρίς όμως πια το κλίμα να είναι «αγωνιστικό», έχει ως αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να μην μπορούν να κάνουν ακριβή πρόβλεψη. «Θα υπάρξει μαζική συμμετοχή και πολλοί πολίτες είναι αναποφάσιστοι. Οι απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεάσουν επίσης το τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΕ φοβούμενη αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλες περιοχές, όπως το Βέλγιο ή η Κορσική, στήριξε τη Μαδρίτη», είπε.

«Μια πραγματική μεταρρύθμιση, που θα κρατούσε και την Ισπανία ενωμένη, θα έδινε περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κυβέρνησης», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, να κάνει χρήση του Άρθρου 155, που έδινε την δυνατότητα στη Μαδρίτη να αναλάβει την διοίκηση της Βαρκελώνης, και να προκηρύξει εκλογές.

«Αν όμως το αποτέλεσμα δώσει αυτοδυναμία στις συντηρητικές, κεντροαριστερές και ακροαριστερές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα για την Μαδρίτη, καθώς τα αιτήματα για ανεξαρτησία μπορεί να επιστρέψουν», εκτίμησε.

Αναφορικά με την υπόθεση της απόρριψης της αίτησης βίζας από τις ΗΠΑ, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως τα αίτια της απόρριψης έχουν να κάνουν με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, που εναντιώνονταν στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα στην εισβολή στο Ιράκ, «καθώς γνωρίζω ότι είχαν υπάρξει τότε παράπονα από τις ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι δημιουργώ πρόβλημα».

Ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση, αναμένοντας ταυτόχρονα και την απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να κινηθούν οι απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες για την ανατροπή αυτής της απόφασης, που απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε έναν ευρωβουλευτή κάτοχο διπλωματικού διαβατηρίου.


(Visited 75 times, 1 visits today)

Read more:
Temple_of_Baal-Shamin_Palmyra
Ψήφισμα σχετικά με την καταστροφή τόπων πολιτισμικής σημασίας που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος

Πρόταση Ψηφίσματος εν συνεχεία των ερωτήσεων με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0115/2015 και B8-0116/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του...

Close