Κούλογλου: Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το Μακεδονικό, θα το ρίξουν στην ονοματολογία

Permalink
«Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το Μακεδονικό, θα το ρίξουν στην ονοματολογία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στον Χρύσανθο Κοσελόγλου, εξηγώντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές υπονομεύουν την επίλυση των διαφορών με την γειτονική χώρα. «Δεν θεωρώ σκόπιμη την ονοματολογία αυτή την στιγμή. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από περίπου 25 χρόνια και το πρόβλημα δεν λύθηκε. Είναι καλύτερα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη πάνω σε ότι προκύψει», προσέθεσε.

«Όσοι δεν θέλουν πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα, φοβάμαι ότι θα αρχίσουν να προβάλλουν ονοματολογικές διαφωνίες. Σήμερα μάλιστα άκουσα ότι το όνομα ‘nova macedonia’, που σημαίνει ’νέα Μακεδονία’ έχει αλυτρωτικές τάσεις, και πως θα ήταν καλύτερη μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Το ‘νέα Μακεδονία’ διακρίνει σαφώς την χώρα που βρίσκεται βόρεια μας από την πραγματική Μακεδονία. Αντιθέτως, ένα όνομα όπως ‘βόρεια Μακεδονία’, αυτό ίσως υπέκρυπτε αλυτρωτικές τάσεις».

«Γνωρίζοντας καλά την περιοχή, μπορώ να πω ότι οι γείτονές μας δεν μας απειλούν. Είμαστε μια μεγάλη χώρα και εκείνοι δεν έχουν ούτε στρατό ούτε θέληση να προσβάλλουν την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε ο Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας πως «ένα σύνθετο όνομα δεν μονοπωλεί τον όρο Μακεδονία. Συνεπώς είναι ένα καλύτερο όνομα. Όμως επιμένω ότι η ονοματολογία υπονομεύει την λύση. Από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, μπορώ να πω πως η επίλυση του ζητήματος θα μας βοηθήσει και από την πλευρά της βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων με την γειτονική χώρα, που ήδη αναπτύχθηκαν, αλλά και επειδή θα μας κάνει παράγοντα σταθερότητας. Από εκεί, δηλαδή, που η Ελλάδα αποτελούσε μέρος του προβλήματος, τώρα είναι μέρος της λύσης των βαλκανικών ζητημάτων. Καλό είναι να κλείνουμε τα θέματα αυτά και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Τουρκία. Το Μακεδονικό ξεκίνησε ως κομματική διαμάχη και μας οδήγησε στην υποβάθμιση των κυρίως εθνικών προβλημάτων».

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν τον όρο «Μακεδονία» σημαντικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην μονοπωληθεί αυτός ο όρος από τους γείτονες. Την ίδια στιγμή διευκρίνισε πως «αυτό όμως είναι ένα θέμα που έπρεπε να είχε διευθετηθεί ήδη από το 1945. Αυτό έλεγα πάντοτε. Επί Γιουγκοσλαβίας η συγκεκριμένη Δημοκρατία, ονομαζόταν ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε θέσει το θέμα το 1945 όταν και ιδρύθηκε η Γιουγκοσλαβία».

Αναφορικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει έκθετος, για ακόμη μια φορά περιμένοντας να δει τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος προκείμενου να διασκεδάσει την ακροδεξιά πτέρυγα στο εσωτερικό του κόμματός του, που δεν θέλει καμία λύση, και θέλοντας να απομακρυνθεί από την γραμμή Καραμανλή επί του Μακεδονικού.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης διακρίνεται από μια έλλειψη ιστορικού φιλότιμου. Αφενός γιατί η παράταξή του κληροδότησε στην χώρα αυτό το πρόβλημα, βαρύνοντάς την με την σημαντικότερη διπλωματική ήττα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την στιγμή που 135 χώρες έχουν αναγνωρίσει τον όρο Μακεδονία και που αν δεν υπήρχε η διαμάχη Μητσοτάκη-Σαμαρά το 1992 θα είχε βρεθεί η συμβιβαστική λύση, που ψάχνουμε τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, και ο κ. Μητσοτάκης θα όφειλε να γνωρίζει πως ο πατέρας του βασανίστηκε από αυτό το θέμα και ήταν τελικώς ένας από τους λόγους που έπεσε η κυβέρνησή του. Σήμερα, τιμώντας την πολιτική του πατέρα του και την ρήση του πως ‘μετά από 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το θέμα’, να το λύσει. Άλλωστε για κάποιον που επιθυμεί να αναλάβει την κυβέρνηση, είναι ωφέλιμο να έχει βοηθήσει στο να λυθούν πολλά προβλήματα ώστε να μην τα έχει στην πλάτη του μετά. Η κυβέρνηση, όμως, δεν θα πέσει από το Μακεδονικό. Αυτό είναι ένα όνειρο… χειμερινής νυκτός! Αλλά με αυτές τις πρακτικές θα υπονομεύσουμε και πάλι την λύση, κάτι που θα είναι μεγαλύτερη ήττα για την χώρα μας».


(Visited 334 times, 1 visits today)

Read more:
370935-kati_sapio...
Κάτι σάπιο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close