Ομιλία Στ. Κούλογλου στην 1η Διεθνή Έκθεση Κάνναβης στην Αθήνα

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στα πλαίσια της Athens Cannabis Expo 2018 - της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κάνναβης στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται 12-14/1/2018 στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Tae Kwon Do) – επεσήμανε πως σήμερα, αρχές του 21ου αιώνα, στον πλανήτη σημειώνονται μεγάλες αλλαγές γύρω από την κάνναβη.

Στην πραγματικότητα, σχολίασε ο κ. Κούλογλου, ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών έφερε αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας δραματική αύξηση της εγκληματικότητας και των μαφιόζικων συμμοριών. Στο Μεξικό έχουμε 69 φόνους την ημέρα σχετιζόμενους με τον πόλεμο αυτό και 20.878 φόνους τους 10 πρώτους μήνες του 2017. Από το 2006 συνολικά η χώρα μετρά 150.000 νεκρούς και 28.000 αγνοούμενους. Στις ΗΠΑ, όπου έχει δαπανηθεί 1 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, έχουμε 1 σύλληψη το λεπτό για κατοχή ναρκωτικών και συνολικά περισσότερες συλλήψεις για το λόγο αυτό από ότι για όλα τα υπόλοιπα βίαια εγκλήματα.

Από την άλλη, είναι πλέον δεκάδες είναι οι χώρες που άλλαξαν ήδη τη νομοθεσία τους που αφορά την κάνναβη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισήμως αναγνωρίσει σειρά θεραπευτικών ιδιοτήτων του, καθώς επεξεργάζεται διαρκώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Από την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Χιλή, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ, έως τα γειτονικά μας Βαλκάνια και την Ευρώπη, η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιατρική – φαρμακευτική, διατροφική και βιομηχανική αξιοποίηση της κάνναβης είναι εντυπωσιακή.

Η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020, φτάνοντας τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Στις ΗΠΑ, το 2016, οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 6.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. Δημιουργήθηκαν επίσης 150.000 νέες θέσεις εργασίας από την Αμερικανική αγορά της κάνναβης και μέχρι το 2020 αναμένεται οι εργαζόμενοι στον τομέα της κάνναβης στις ΗΠΑ να είναι περισσότεροι από εκείνους του κατασκευαστικού τομέα.

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως στην Ελλάδα αναμένονται το προσεχές διάστημα επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης και σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι Έλληνες ασθενείς όλων των κατηγοριών που αναμένεται να ωφεληθούν από τα φάρμακα κάνναβης μπορούν μεσοπρόθεσμα να αγγίξουν τις 250 χιλιάδες. Εκτιμάται τέλος πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια του φυτού.

Screen Shot 2018-01-13 at 08.02.16

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κούλογλου επεσήμανε ότι η σημαντική ανταπόκριση στην έκθεση δείχνει την μεγάλη διάθεση και ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κόσμο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πρέπει από την πλευράς της η κυβέρνηση να κινηθεί προσεκτικά αλλά γρήγορα ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις στον κλάδο, να βρουν νέοι άνθρωποι δουλειά και όσοι υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω της ιατρικής κάνναβης, να μπορέσουν να ωφεληθούν.

Ολόκληρη η ομιλία είναι διαθέσιμη εδώ:


(Visited 248 times, 1 visits today)

Read more:
Capture003
Κούλογλου στη γαλλική τηλεόραση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το νέο κύμα προσφύγων

Την άποψη ότι η Eλλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το νέο κύμα μεταναστών, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,...

Close