Κούλογλου: Δεν θα καλούν τον Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ούτε σαν παρατηρητή

Permalink

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζοράν Ζάεφ «συμβάλλουν αυτή τη στιγμή σημαντικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σχετικά με την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών χθες στο Νταβός για το «Μακεδονικό». Αναφερόμενος, δε, στην στάση που κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία επί του θέματος, είπε πως «στις Βρυξέλλες τραβούν τα μαλλιά τους». Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα καλούν τον Μητσοτάκη ούτε σαν παρατηρητή!»

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 και στους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγκώνη για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του από την ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν περίμενα να γίνουν τόσο ανοιχτές κινήσεις. Το βήμα του Ζάεφ να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου της χώρας του, είναι πολύ σημαντικό και με υψηλή συμβολική αξία».

Σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια είναι ταραγμένα και η Τουρκία έχει ανοίξει νέα μέτωπα έχοντας έναν ηγέτη ανεξέλεγκτο, «οι δυο πρωθυπουργοί συμβάλλουν αυτή τη στιγμή σημαντικά στην ειρήνη στην περιοχή», σημειώνοντας πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, «τα Σκόπια είναι αποφασισμένα να ρίξουν οποιοδήποτε εμπόδιο για να βρεθεί λύση».

«Ήδη έγινε ένα θετικό βήμα που θα ξεκλειδώσει ζητήματα όπως η ένταξη στον άξονα της Αδριατικής και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε μια μεγάλη συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα πάντα, από το όνομα μέχρι και τις αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα των γειτόνων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να χάσουμε το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να δώσουμε λύση, η οποία θα αναβαθμίσει το κύρος της Ελλάδας διεθνώς».

Αναφορικά με την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη επί του «Μακεδονικού», ο Στέλιος Κούλογλου μετέφερε πως «στις Βρυξέλλες σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Σε λίγο δεν θα τον καλούν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, ούτε ως παρατηρητή!» Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι «στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τα πράγματα με μια κοινή λογική. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που κρατά 25 χρόνια και εμποδίζει την ενσωμάτωση νέων χωρών στην ΕΕ, και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία. Όσοι παρακολουθούσαν την υπόθεση έμειναν άφωνοι με την στάση του ή με το ότι επαίνεσε την συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη όπου ακούστηκαν ακροδεξιά συνθήματα».

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης συμπαρατάσσεται με τον ακροδεξιό εθνικισμό, οι αντίστοιχοι κύκλοι στην ΠΔΓΜ τρίβουν τα χέρια τους γιατί η λύση γίνεται πιο δύσκολη ενώ οι εθνικισμός διευκολύνεται. Τα άκρα αλληλοτροφοδοτούνται. Όμως οι γείτονες θέλουν να μπουν στην ΕΕ γιατί ξέρουν ότι αυτό θα γίνει μόνο μετά την λύση του ονόματος. Παρά λοιπόν τις αντιδράσεις η νέα πολιτική του Ζάεφ θα περάσει γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι υπάρχει μέλλον η χώρα τους», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας ότι «οι μεγάλοι ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα και ο Τσίπρας θέλει να προχωρήσει η λύση και θα το κάνει. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του αποδείχθηκε πολύ λίγος».

«Το 1992 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να δώσει λύση όμως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ήθελε να κάνει πολιτική καριέρα. Ο Μητσοτάκης βέβαια φοβήθηκε να το προχωρήσει γιατί είχε πλειοψηφία μόνο με μια έδρα. Ο νεότερος Μητσοτάκης, τι φοβάται; Το να θωπεύει την ακροδεξιά είναι καταστροφικό ακόμη και για τον ίδιο», είπε ο Στέλιος Κούλογλου.


(Visited 639 times, 1 visits today)

Read more:
pg-29-calais-2-ap
Έκκληση προς τη γαλλική πρεσβεία κατά της απαγόρευσης βοήθειας στο Καλαί

Έκκληση στη γαλλική πρεσβεία σχετικά με την απαγόρευση εισόδου ενός κονβόι αλληλεγγύης για το Καλαί από τη γαλλική συνοριοφυλακή που...

Close