Στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το σκάνδαλο Novartis μετά τις ερωτήσεις Κούλογλου

Permalink

Μετά τις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, για το σκάνδαλο Novartis προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ελβετός βουλευτής με τους σοσιαλιστές, Carlo Sommaruga θα καταθέσει ερώτηση προς το ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ζητώντας να μάθει πως πρόκειται να δράσει για να σταματήσει τις μεθοδεύσεις της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα την βεβαιότητά του ότι η εντολή για τις δωροδοκίες δόθηκε από την μητρική εταιρεία στην Ελβετία.

«Μετά από την επιστροφή μου από την Ελλάδα, όπου βρέθηκα με αντιπροσωπεία του ελβετικού κοινοβουλίου, αξιοποιώντας πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο αλλά και επαναλαμβάνοντας ερωτήσεις που έχουν γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καταθέσω την Δευτέρα ερώτηση προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο», δήλωσε ο Sommaruga για το κείμενο που πρόκειται να καταθέσει.

Συγκεκριμένα, η ερώτησή του είναι η εξής:

Κατά τα στοιχεία της προκαταρτικής εξέτασης, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας ένα σύστημα διαφθοράς δημοσίων και ιδιωτικών προσώπων από την Novartis Ελλάς. Πρόκειται για δωροδοκίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς γιατρούς και πολιτικούς. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, δέκα πολιτικοί εμπλέκονται ευθέως, ανάμεσα στους οποίους ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, που είναι σήμερα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τις μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν, φαίνεται ότι ο υπουργός έλαβε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ σε «δωρεές», χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά ποσά που πληρώθηκαν στην εταιρεία Mindwork, η οποία ανήκει στην σύζυγό του.

Έχει γίνει σαφές πως ο σκοπός ήταν η εδραίωση στην Ελλάδα μιας αυξημένης τιμής φαρμάκων της Novartis, όπως και η εκτεταμένη χορήγησή τους στην χώρα, δεδομένου ότι για την πολυεθνική από την Βασιλεία, η Ελλάδα, όπως και η Ελβετία, αποτελεί χώρα διαμόρφωσης της τιμής των φαρμάκων στην Ευρώπη. Οι μεθοδεύσεις της Νοvartis στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα έχουν επίσης επηρεάσει την διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Είναι προφανές ότι η εντολή για να στηθεί αυτό το σύστημα, δεν δόθηκε από την ελληνική θυγατρική της Novartis, που το υλοποίησε, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία από την διεύθυνση του Ομίλου Novartis στην Ελβετία.

Ερωτώ το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο:

1. Πως υπολογίζει να παρέμβει στην Novartis προκειμένου να σταματήσει αμέσως αυτή η σκανδαλώδης πρακτική τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη εις βάρος των ταμείων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των νοικοκυριών, στην Ελβετία, την Ευρώπη και μέσω αυτών σε όλο τον κόσμο;

2. Τι σκοπεύει να πράξει για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιπτώσεων διαφθοράς, οι οποίες συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό, ώστε να μην επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε να παραβιάσουν την Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών του 1972 μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να επηρεάσουν αρνητικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

3. Σκοπεύει το Υπουργείο Εσωτερικών της Συνομοσπονδίας να ξεκινήσει προκαταρτική ποινική έρευνα στην Ελβετία για τυχόν διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα κατά τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2016;


(Visited 334 times, 1 visits today)

Read more:
Οι τσίγκινες μάσκες..
Οι τσίγκινες μάσκες… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close