Ο Στ. Κούλογλου για το σκάνδαλο Novartis στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Permalink
Για το θέμα του σκανδάλου Novartis μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την συζήτηση για την δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της συντρόφου του.
«Στην χώρα μου ερευνάται αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αυτό της πολυεθνικής Novartis, που εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα. Το σκάνδαλο αυτό αποκαλύφθηκε από whistleblowers», τόνισε ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και των δημοσιογράφων είναι ελλιπής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

«Η υπόθεση των δυο ανθρώπων για τους οποίους μιλούμε σήμερα εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Είναι σύμπτωση ότι η δολοφονία αυτή συμβαίνει τρεις μήνες μετά από εκείνη της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία; Όχι, δεν είναι. Υπάρχει εύφορο έδαφος για αυτά τα εγκλήματα στην Ευρώπη.  Οι ολιγάρχες παραμένουν πανίσχυροι και οι φορολογικοί παράδεισοι συνεχίζουν να υπάρχουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προστασία για δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι ανεπαρκής», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου.Κλείνοντας την ομιλία του, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου απευθύνθηκε στον Επίτροπο Τζούλιαν Κίνγκ, που ήταν παρών. «Προ μηνός είχαμε στείλει μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες μια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Τίμμερμανς ρωτώντας πως προτίθεται η Επιτροπή να δράσει κατά των μηνύσεων που έχουν σκοπό να εξαντλήσουν τους δημοσιογράφους. Δεν πήραμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Μήπως έχετε εσείς μια;»

Επίσης ζήτησε από την κα Παναγιότοβα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης παρούσα στη συζήτηση, να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρομπέρτο Φίκο, χαρακτήριζε τους δημοσιογράφους ως «presstitutes», από το prostitutes που σημαίνει πόρνες.

Και οι δυο απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.


(Visited 39 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / ΣΥΡΙΖΑ-ριγκ – Κασσελάκης νικάει Τσίπρα, με διαιτητή Παππά

Ίσως ήταν η πιο συμβολική εικόνα από το περιπετειώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνεται από την πρώτη σειρά των θεατών, γυρνάει...

Close