Κούλογλου: Μεγάλη νίκη η απόρριψη του αιτήματος της Μάλτας για έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα

Permalink

Μετά την απόρριψη του αιτήματος της Μάλτας για έκδοση της Εφίμοβα από το Εφετείο Αθηνών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Μάλτας για έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα και την άφησε ελεύθερη. Είναι μια μεγάλη νίκη όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα και τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε μαζί τους τον αγώνα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας διαφθοράς».

Ο Στέλιος Κούλογλου, επίσης, κατέθεσε ως μάρτυρας στο Εφετείο, όπου περιέγραψε τον διεφθαρμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της Μάλτας, παρουσίασε τον ρόλο της Μαρίας Εφίμοβα και την σημασία του στο σκάνδαλο της Pilatus Bank, ενώ συγκεκριμένα για το αίτημα έκδοσής της τόνισε ότι «οι κατηγορίες είναι αστείες και προφανή σκοπό έχουν να εκφοβίσουν όσους στο παρόν ή στο μέλλον επιχειρήσουν να παρέχουν ή να συμβάλλουν σε αποκαλύψεις σκανδάλων που εμπλέκουν σημαίνοντα πρόσωπα».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως ήταν είτε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδώσει, καθώς αυτά ήταν εντελώς αόριστα, ασαφή και προβληματικά, δεδομένου ότι φέρουν την ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (τα οποία έπρεπε να προϋπάρχουν), είτε να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών κατά της έκδοσης της Εφίμοβα στη Μάλτα, αφού τα εντάλματα αφορούσαν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Στο πλευρό της Εφίμοβα υπενθυμίζεται ότι έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.


(Visited 81 times, 1 visits today)

Read more:
whistleMetalSmall_web
Στ. Κούλογλου για whistleblowers: «Η αλήθεια βοηθάει πάντα»

Για το φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ, το οποίο συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με την υποστήριξη της ευρωομάδας της Αριστεράς...

Close