Κούλογλου: Δεν χρειάζεται σημαία για να είναι τα Ίμια ελληνικά

Permalink

«Τα Ίμια είναι και ήταν πάντα ελληνικά. Οι σημαίες δεν είναι η μόνη απόδειξη κυριαρχίας. Ελληνικά εδάφη είναι και εκείνα όπου δεν υπάρχει σημαία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Alpha και του News247, όπως και στην τηλεόραση του ANT1.  «Το πρόβλημα στην περιοχή ξεκίνησε από την στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν εξωτερική πολιτική μόνοι τους. Τις σημαίες τις βάζει ο στρατός και το ελληνικό Δημόσιο. Δεν τις βάζει ο κάθε ιδιώτης», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου «η Τουρκία δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα. Ήδη έχει πρόβλημα με την εισβολή στην Συρία. Επίσης δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό για το Αιγαίο. Δεν μπορεί να καταλάβει και να κρατήσει νησιά. Τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας αφορούν την Κύπρο και την ΑΟΖ, όπου υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Για τον λόγο αυτό «δεν πρέπει να του δίνουμε επιχειρήματα για να τροφοδοτεί το κοινό του, που έχει ανάγκη να το κρατά φανατισμένο. Ο Ερντογάν με την εισβολή στην Συρία και τις προκλήσεις στο Αιγαίο θεωρεί ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Δεν υπάρχει κάποιος ακήρυχτος πόλεμος. Υπάρχει ένας φραστικός βέβαια και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αποφασιστικά και ψύχραιμα», είπε ο ευρωβουλευτής.

Την ίδια στιγμή, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία είναι αυστηρό και καταδικάζει την αντιδημοκρατική εκτροπή και επιθετικότητα της γειτονικής χώρας, ενώ η έκθεση της Κομισιόν ήταν καταπέλτης για τον Ερντογάν, «όμως δεν εξετάζονται κυρώσεις εις βάρος της καθώς είναι ένας πελάτης της ΕΕ. Αγοράζει όπλα και κάνει εισαγωγές… Ο Ερντογάν επίσης κρατά ένα ισχυρό χαρτί, που είναι το προσφυγικό. Και είναι ισχυρό γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ιταλίας και της Ελλάδας δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες. Εάν δεν λυθεί το προσφυγικό, δύσκολα θα ακούσουμε για κυρώσεις. Εξάλλου δεν ξέρω εάν οι κυρώσεις θα βοηθούσαν στην απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών», είπε ο Στ. Κούλογλου και εξήγησε:

«Ο Ερντογάν συνηθίζει να κρατά ομήρους για να αυξήσει την διαπραγματευτική του ικανότητα. Εκτός εάν δούμε κάποια -μάλλον απίθανη- χειρονομία από τον Ερντογάν, η οποία φυσικά θα ζητά ανταλλάγματα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο οι δυο στρατιωτικοί να κρατηθούν για κάποιους μήνες. Κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιέσεις της κοινωνίας προς την κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας, κάτι που ο Ερντογάν αξιοποιεί για να αποσπάσει περισσότερα».


Ακόμη, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιος εάν «είναι σωστή η γραμμή της απομόνωσης της Τουρκίας ή εάν θα ήταν καλύτερο να μείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας και μια δυνατότητα επιρροής των εξελίξεων στην Τουρκία. Αυτό το δίλημμα είναι συχνό όταν έχουμε να κάνουμε με δικτατορίες. Το ίδιο δίλημμα είχε τεθεί και στην περίπτωση της δικής μας δικτατορίας όταν οι ευρωπαϊκές χώρες διερευνούσαν αν θα απομονώσουν το καθεστώς ή εάν θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν προς τον εκδημοκρατισμό του».


Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «οι δηλώσεις του έχουν και καλά και κακά. Το καλό είναι ότι η αλληλεγγύη εκφράστηκε επισήμως από την Γαλλία και μάλιστα από το συγκεκριμένο βήμα. Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να έχει τίμημα καθώς ενδεχομένως να συνδυαστεί με την αγορά νέων φρεγατών για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής για να είναι απαραίτητη η αγορά φρεγατών αλλά στην διεθνή διπλωματία τίποτα δεν είναι δωρεάν».

Επίσης χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για τους δυο στρατιωτικούς, σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την τουρκική πολιτική – γεγονός σπάνιο, που αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Ερντογάν όπως είπε στην παρέμβασή του ο Στέλιος Κούλογλου. Ερωτηθείς σήμερα για το ενδεχόμενο αντίστοιχων πολιτικών συναινέσεων στην Ελλάδα για σημαντικά θέματα, ο ευρωβουλευτής είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να ενημερωθεί για εθνικό ζήτημα, ενω ξυπνάει και κοιμάται με τη σκέψη πότε θα γίνουν εκλογές.


(Visited 162 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_20220915_093433
Κούλογλου για εξαγγελίες φον ντερ Λέιεν: Φτωχές προτάσεις για πλούσιους

Ως «φτωχές προτάσεις για πλούσιους» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Close